Υλικά

Μερίδες: 4
300-400 γρ. ρεβίθια
300 γρ,. κάστανα (ζυγισμένα νωπά με το κέλυφος)
400 γρ. σάλτσα τριμμένης ντομάτας
30 γρ. ντοματοπελτέ
1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο στον πολυκόφτη
1 σκ. σκόρδου πολτοποιημένη
2 φύλλα δάφνης
1 κ.γ. φρέσκο δεντρολίβανο
70 γρ. παρθένο ελαιόλαδο
αλάτι, πιπέρι

Διαδικασία
Βήμα 1

Μουλιάζετε τα ρεβίθια (αποβραδίς) Βάζετε τα ξερά ρεβίθια σε 2 λίτρα κρύο νερό να μουλιάσουν τουλάχιστον 8 ώρες.
Βήμα 2

Βράζετε τα ρεβίθια. Σε κατσαρόλα βάζετε τα ρεβίθια να βράσουν στο νερό που μούλιασαν, προσθέτοντας επιπλέον μισό λίτρο νερό και μια κουταλιά σούπας αλάτι. Θα τα αφήσετε να σιγοβράσουν για 2 ώρες περίπου, μέχρι να είναι επαρκώς μαλακά για να τα μασάτε με άνεση, αλλά χωρίς να μελώσουν. Δεν ξαφρίζετε στην αρχή, απλά φροντίζετε να μείνει λίγο νερό (250 ml περίπου).
Βήμα 3

Βράζετε τα κάστανα και τα καθαρίζετε. Αν δεν πάρετε έτοιμα καθαρισμένα κάστανα, που σας το προτείνω για να γλυτώσετε όλη τη κουραστική διαδικασία καθαρίσματος, θα ξεκινήσετε με το να χαράξετε όλα τα κάστανα με κοφτερό μαχαίρι. Στη συνέχεια θα τα βράσετε για 20’ σε νερό με 1 κ.γ. αλάτι μέσα. Τα αποσύρετε και τα ρίχνετε σε νερό παγωμένο για να διευκολύνει το καθάρισμα μετά, να μην καείτε. Μόλις καταλαγιάσει η θερμοκρασία τους αρχίζετε να καθαρίζετε τα κάστανα αφαιρώντας το κέλυφος και αν είναι εφικτό και το εσωτερικό χνουδωτό κάλυμμα. Πολύ συχνά και ανάλογα με τα κάστανα, αυτό αποδεικνύεται ιδιαίτερα δύσκολο, αλλά στη συγκεκριμένη συνταγή μπορείτε να τ’ αφήσετε έτσι όπως είναι μια και με το μαγείρεμα «θα χαθεί», με την έννοια ότι δεν θα μας ενοχλεί στο μάσημα. Σημειώνω ότι ο πιο βολικός τρόπος να βγει το κέλυφος είναι κόβοντας τον αφαλό του κάστανου, δηλαδή τη βάση του. Εναλλακτικά μπορείτε και να τα ψήσετε στη θράκα, αν υπάρχει, αντί να τα βράσετε δίνοντάς τους μια πιο τραγανή αίσθηση στο τελικό πιάτο.
Βήμα 4

Ετοιμάζετε τη σάλτσα ντομάτας. Σε κατσαρολάκι βάζετε το λάδι να κάψει και ρίχνετε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι από πολυκόφτη να σοταριστεί. Προσθέτετε το πολτοποιημένο σκόρδο και τη δάφνη με το δεντρολίβανο να βγάλουν τ’ αρώματά τους. Μετά από 5 λεπτά προσθέτετε τη σάλτσα τριμμένης ντομάτας, τον ντοματοπολτό και αλατοπίπερο, ανακατεύετε για 2 λεπτά και αφαιρείτε απ’ το μάτι. Αν είναι ξινή η σάλτσα σας απ’ τις ντομάτες, μπορείτε να προσθέσετε και μια κοφτή κουταλιά γλυκού ζάχαρης.
Βήμα 5

Ψήνετε το φαγητό.Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 200C πάνω-κάτω. Αν χρησιμοποιήσετε κεραμικό σκεύος (π.χ. γιουβέτσι), αφήστε το μέσα κατά τη προθέρμανση, ώστε να είναι καυτό πριν μπει το φαγητό μέσα του. Όταν ο φούρνος σας είναι καυτός, ρίχνετε μέσα στο ταψί ή το γιουβέτσι τα ρεβίθια με το νερό που περίσσεψε (περίπου 250 ml. – αν περίσσεψε παραπάνω, κρατείστε το επιπλέον). Στη συνέχεια ρίχνετε τη σάλτσα. Ανακατεύετε και βάζετε μέσα στο φούρνο για 30’ χωρίς τα κάστανα. Στη μιση ώρα το ξαναβγάζετε, αφαιρείτε τις δάφνες και προσθέτετε τα κάστανα. Ανακατεύετε, βλέπετε αν χρειάζονται επιπλεόν υγρά για την τελευταία μισή ώρα στο φούρνο και συμπληρώνετε αναλόγως με ζουμί από ρεβίθια, ή βραστό νερό ή ελαιόλαδο εφόσον θέλετε παραπάνω. Ξαναβάζετε το φαγητό μέσα στο φούρνο και σε μισή ώρα είναι έτοιμο, καθώς έχουν εξατμιστεί όλα τα υγρά και έχει μείνει μια πηχτή σάλτσα.
Βήμα 6

Σερβίρισμα: Όταν το φαγητό βγει έτοιμο απ’ το φούρνο, είναι πολύ καυτό για να φαγωθεί αμέσως. Θα πρέπει να περιμένετε περί τα 15’ για να καταλαγιάσει η θερμοκρασία και να αναδειχτούν οι γεύσεις.