Υλικά για σαρλοτ με πασχαλινό τσουρέκι

  • 1 κιλό τσουρέκι
  • 250 γρ. γάλα πλήρες
  • 250 γρ. κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά
  • 150 γρ. ζάχαρη
  • 6 κρόκοι αβγού
  • 1 κλωναράκι βανίλιας, σχισμένο στη μέση κάθετα
  • 15 γρ. ζελατίνης (3 φύλλα)
  • 400 γρ. κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά, χτυπημένη σε παχύρευστη μορφή
  • 4-5 σταγόνες μαστιχέλαιο

Εκτέλεση

Βυθίζουμε τα φύλλα ζελατίνης σε μπολ με κρύο νερό και τα αφήνουμε μέχρι να μαλακώσουν.

Σε κατσαρόλα ρίχνουμε το γάλα, τα 250 γρ. κρέμα γάλακτος και τη βανίλια, και ανακατεύουμε.

Σε μπολ ρίχνουμε τους κρόκους, προσθέτουμε τη ζάχαρη και ανακατεύουμε. Ρίχνουμε το περιεχόμενο μέσα στο μείγμα με το γάλα.

Πριν αρχίζει να βράζει, δηλαδή στους 84-85°C (αν δεν έχουμε θερμόμετρο, ελέγχουμε αν η κρέμα στέκεται ομοιόμορφα στο κουτάλι), κατεβάζουμε από τη φωτιά και το αδειάζουμε σε άλλο σκεύος για να μην μείνει στη ζεστή κατσαρόλα και ψηθεί το αβγό.

Προσθέτουμε τα φύλλα ζελατίνης και ανακατεύουμε μέχρι να κρυώσει το μείγμα.

Στο κρύο μείγμα προσθέτουμε την παχύρρευστη κρέμα και το μαστιχέλαιο.

Κόβουμε το τσουρέκι σε πολύ λεπτές φέτες και τις τοποθετούμε σε μια φόρμα σαρλότ όρθιες, περιφερειακά, τη μία δίπλα στην άλλη. Αδειάζουμε τη μισή ποσότητα από την κρέμα που φτιάξαμε, καλύπτουμε με φέτες από τσουρέκι και επαναλαμβάνουμε την ίδια την ίδια διαδικασία με την υπόλοιπη κρέμα (κρατάμε λίγη για την επιφάνεια), τελειώνοντας με φέτες από τσουρέκι.

Βάζουμε τη φόρμα στο ψυγείο και την αφήνουμε έως ότου παγώσει πολύ καλά. Ξεφορμάρουμε βουτώντας τη φόρμα σε ζεστό νερό και αναποδογυρίζοντας. Ανακατεύουμε την κρέμα που έχουμε κρατήσει πριν κρυώσει και πήξει με λίγη κρέμα γάλακτος έτσι ώστε να φτιάξουμε μια παχύρρευστη σος. Με αυτήν καλύπτουμε την επιφάνεια της σαρλότ.