Υλικά

Για τη βάση της τάρτας:

  • 300 γρ. αλεύρι για κάθε χρήση
  • 150 γρ. βούτυρο κρύο, κομμένο σε κύβους
  • 2 κουτ. σούπας μαυροκούκι
  • 2-3 κουτ. σούπας κρύο νερό
  • 1 κρόκο λίγο αλάτι

Για τη γέμιση:

  • 1 κιλό ξερά κρεμμύδια καθαρισμένα και κομμένα σε λεπτές φέτες
  • 4 αυγά
  • 500 γρ. τριμμένη φέτα
  • 500 γρ. τριμμένο ανθότυρο
  • 150 γρ. τριμμένο ρεγκάτο
  • 4 κουτ. σούπας αλεύρι
  • λίγο φρέσκο θυμάρι
  • αλάτι

βούτυρο και αλεύρι για τη φόρμα

Εκτέλεση

Αυτά τα μαύρα αρωματικά μικρά σποράκια που τα ξέρουμε ως «μαυροκούκι» ή «μαυροσούσαμο» κάνουν τη διαφορά. Δίνουν μια ιδιαίτερη, γήινη, ξηροκαρπάτη κι ελαφρώς πιπεράτη γεύση στη ζύμη αυτής της αλμυρής τάρτας που συνδυάζει φέτα, ανθότυρο και ρεγκάτο με κρεμμύδια και λίγο φρέσκο θυμάρι. Πλούσια σε γεύση, είναι ένα πολύ ωραίο πρώτο πιάτο κι αξίζει πραγματικά να τη δοκιμάσετε. Για να την ετοιμάσετε, ακολουθήστε τα παρακάτω βήματα:

  1. Βάλτε σε ένα μπολ το αλεύρι και ρίξτε το αλάτι, το μαυροκούκι και το βούτυρο. Τρίψτε με τα χέρια σας το βούτυρο με το μείγμα του αλευριού μέχρι να γίνει ψίχουλα. Ρίξτε τον κρόκο και το νερό, ανακατέψτε και ζυμώστε μέχρι να σχηματιστεί μια βελούδινη ζύμη.
  2. Τυλίξτε τη ζύμη με μεμβράνη τροφίμων και αφήστε τη να ξεκουραστεί για τουλάχιστον 30 λεπτά στο ψυγείο. Βγάλτε τη από το ψυγείο, αφήστε τη να συνέλθει για 5-6 λεπτά και ανοίξτε τη με τον πλάστη.
  3. Αλείψτε με βούτυρο το εσωτερικό της φόρμας για τάρτες, αλευρώστε και απλώστε το φύλλο που ανοίξατε. Βάλτε τη στο ψυγείο μέχρι να ετοιμάσετε τη γέμιση.
  4. Βράστε τα κρεμμύδια σε αλατισμένο νερό για 30 λεπτά, στραγγίστε τα και αφήστε τα να κρυώσουν. Ανακατέψτε σε ένα μπολ τα κρεμμύδια με τα τυριά, τα αυγά, το θυμάρι και το αλεύρι.
  5. Αδειάστε το μείγμα στη βάση της τάρτας και ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180ο C για 50 λεπτά. Αφήστε την τάρτα να κρυώσει ελαφρώς πριν τη σερβίρετε.