Υλικά:

1/2 φλιτζάνι (113 γρ.) λάδι καρύδας σε θερμοκρασία δωματίου, για να έχει κρεμώδη και απαλή υφή

1/2 φλιτζάνι (122 γρ.) Ταχίνι

1/2 φλιτζάνι (100 γρ.) κρυσταλλική ζάχαρη

1/3 φλιτζάνι (60 γρ.) συσκευασμένη καστανή ζάχαρη

1/4 φλιτζάνι (55 γρ.) φυτικό γάλα

1 κουταλάκι του γλυκού (4 γρ.) εκχύλισμα βανίλιας

1 1/4 φλιτζάνι (165 γρ.) αλεύρι για όλες τις χρήσεις

2 κουταλιές της σούπας (18 γρ.) καλαμποκάλευρο

1 κουταλάκι του γλυκού (5 γρ.) αλάτι

1/2 κουταλάκι του γλυκού (2 γρ.) μπέικιν πάουντερ

1/2 κουταλάκι του γλυκού (2 γρ.) μαγειρική σόδα

1 3/4 φλιτζάνι (200 γρ.) μαύρη σοκολάτα ψιλοκομμένη, 60-70% μαύρη

θαλασσινό αλάτι σε νιφάδες

Εκτέλεση:

Χρησιμοποιώντας ένα ηλεκτρικό μίξερ, χτυπήστε το λάδι καρύδας, το Ταχίνι, την κρυσταλλική ζάχαρη και την καστανή ζάχαρη στη μεσαία ταχύτητα, για περίπου 3 λεπτά μέχρι να σχηματιστεί ένα λείο και κρεμώδες μείγμα. Προσθέστε το φυτικό γάλα και το εκχύλισμα βανίλιας και ανακατέψτε άλλο ένα λεπτό μέχρι να ενωθούν. Αυτό μπορεί να γίνει και με ξύλινη κουτάλα, αλλά θα χρειαστεί περισσότερη προσπάθεια για να γίνει κρέμα.

Σε ένα ξεχωριστό μπολ ανακατέψτε το αλεύρι, το καλαμποκάλευρο, το αλάτι, το μπέικιν πάουντερ και τη σόδα μέχρι να ενωθούν. Προσθέστε τα ξηρά υλικά στο μείγμα κρέμας λαδιού και ζάχαρης και ανακατέψτε σε χαμηλή ταχύτητα μέχρι να ενσωματωθούν. «Διπλώστε» μέσα την ψιλοκομμένη σοκολάτα.

Βάζετε τη ζύμη των μπισκότων στο ψυγείο για τουλάχιστον 30 λεπτά όσο προθερμαίνετε τον φούρνο ή την αφήνετε στο ψυγείο για μία μέρα. Προθερμάνετε το φούρνο στους 180⁰C και στρώνετε λαδόκολλα ή χαρτί ψησίματος σε δύο ταψιά.

Με τη ζύμη, σχηματίζετε μερίδες όσο 2 κουταλιές της σούπας και τις τοποθετείτε στα ταψιά, σε απόσταση μεταξύ τους. Ψήνετε τα μπισκότα, ένα ταψί τη φορά, για 12-13 λεπτά ή μέχρι οι άκρες να γίνουν λίγο χρυσές και το κέντρο να είναι λίγο πιο ανοιχτόχρωμο. Βγάζετε από τον φούρνο και πασπαλίζετε αμέσως με λίγο αλάτι πάνω από τα μπισκότα. Αφήνετε να κρυώσουν στο ταψί. Ψήνετε τα υπόλοιπα μπισκότα με τον ίδιο τρόπο.