Υλικά: 600 γρ. ρεβίθια βρασμένα, 80 γρ. κουκουνάρι, 1/2 φλιτζάνι ταχίνι, 1 ξερό κρεμμύδι, τριμμένο, 3 ψιλοκομμένα φρέσκα κρεμμυδάκια, 3 σκελίδες σκόρδο πολτοποιημένες, ο χυμός από 2-3 λεμόνια, 1/3 του φλιτζανιού ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι όσο θέλετε, πιτούλες για το γαρνίρισμα

Εκτέλεση: Καβουρντίζετε το κουκουνάρι ελαφρά σε αντικολλητικό τηγάνι. Πολτοποιείτε τα ρεβίθια στο γουδί ή το μπλέντερ. Χτυπάτε το ταχίνι με 2 κουταλιές της σούπας νερό. Προσθέτετε τον πουρέ των ρεβιθιών και τα 2/3 από το καβουρντισμένο κουκουνάρι, το σκόρδο, το ξερό και το φρέσκο κρεμμύδι, αλατοπιπερώνετε και χτυπάτε για 3’ ακόμα. Προσθέτετε κατόπιν στο μείγμα το ταχίνι και σιγά σιγά το λάδι και το αλάτι, ανακατεύοντας διαρκώς. Στο τέλος ρίχνετε το χυμό λεμονιού και δουλεύετε καλά. Σερβίρετε το χούμους σε μπολ με λίγο ελαιόλαδο, το κουκουνάρι που κρατήσατε, πάπρικα και με τις αραβικές πίτες.