Υλικά:

1 μεγάλο χταπόδι
ξύδι καλης ποιοτητας
λάδι
νερό
1 φύλλο δάφνης
4-5 μπαχάρια

Διαδικασία:

Πλένουμε το χταπόδι και το τοποθετούμε σε μια μεγάλη κατσαρόλα. Το σκεπάζουμε με νερό, τόσο που να το ξεπερνάει κατά ένα δάχτυλο περίπου. Ρίχνουμε ένα γεμάτο ποτήρι κρασιού ξύδι, το φύλλο δάφνης, τα μπαχάρια και το βράζουμε σε μέτρια θερμοκρασία, για 45′ περίπου ή και παραπάνω, μέχρι να τσιμπιέται άνετα με το πηρούνι. Να δούμε, δηλαδή, ότι έχει μαλακώσει.

Μόλις το χταπόδι είναι έτοιμο, το βγάζουμε από την κατσαρόλα, το αφήνουμε να κρυώσει, το κόβουμε σε μεγάλα κομμάτια και πετάμε το μάτι του, που βρίσκεται εκεί που τελειώνουν τα πλοκάμια και αρχίζει η σακούλα του. Το καθαρίζουμε δηλαδή. Στη συνέχεια τεμαχίζουμε το χταπόδι σε κομμάτια μεγέθους μικρής μπουκιάς.
Βάζουμε το τεμαχισμένο χταπόδι σε ένα γυάλινο δοχείο που κλείνει καλά και μέσα σε αυτό ρίχνουμε ξύδι και ελαιόλαδο, σε αναλογία μισού – μισού, τόσο ώστε να σκεπάζεται το χταπόδι πλήρως. Το διατηρούμε στο ψυγείο.