Υλικά

διάφορα άγρια ή και ήμερα χόρτα και μυριστικά (μάραθο, μαϊντανό, άνιθο, κ.ά.)
ντομάτα ή σάλτσα
κρεμμύδι φρέσκο ή και ξερό
ελαιόλαδο, αλατοπίπερο
αυγά

Παρασκευή

Καθαρίζουμε και ψιλοκόβουμε τα χόρτα. Μπορεί ανάλογα με την εποχή να είναι ραδίκια, βλήτα, σπανάκι, παζί, τσουκνίδα, ξινολάπατα, καυκαλήθρες, μυρώνια, μαρούλι και τα αντίστοιχα μυριστικά. Σε πλατιά κατσαρόλα ή τηγάνι (ανάλογα με την ποσότητα) ζεσταίνουμε το λάδι και περνάμε το κρεμμύδι να μαραθεί.

Ακολουθούν τα χόρτα και, όταν μειωθεί ο όγκος τους, ρίχνουμε τη φρέσκια ντομάτα τριμμένη ή τη σάλτσα τον χειμώνα και λίγο νερό. Όταν το φαγητό μαγειρευτεί και πιει τα υγρά του, προσθέτουμε λάδι και σπάμε τα αυγά πάνω από τα χόρτα με προσοχή να μη χαλάσει ο κρόκος. Καπακώνουμε και κλείνουμε τη φωτιά. Αφήνουμε λίγο να σφίξουν τα αυγά και σερβίρουμε με τα χόρτα από κάτω και ένα αυγό σε κάθε μερίδα

Ας κάνουμε όλοι μαζί μια προσπάθεια να ξαναφέρουμε αυτό το εμβληματικό πηλιορείτικο πιάτο στη γαστρονομική επικαιρότητα. Πώς;

Μαγειρέψτε το σπίτι σας, μάθετε τα παιδιά σας να το τρώνε και, όταν επισκεφτείτε το Πήλιο, ζητήστε το από τα εστιατόρια που θα καθίσετε. Εξάλλου χοιρινές μπριζόλες με πατάτες μπορείτε να φάτε κι οπουδήποτε αλλού… στην προηγμένη γαστρονομικά Ελλάδα.