Υλικά

  • 1 κιλό διάφορα χόρτα εποχής (αντίδια, άγρια ραδίκια, ζοχούς, σπανάκι, σέσκουλα)
  • 1 μικρό ματσάκι φρέσκα κρεμμυδάκια
  • 2 πράσα
  • 1 μικρό ματσάκι μυρωδικά (καυκαλήθρες, μυρώνια, μάραθο)
  • 100 ml ε. π. ελαιόλαδο
  • 1 ½ κουτ. γλυκού πελτέ ντομάτας (ή 2 ώριμες ντομάτες τριμμένες, στην εποχή τους)
  • 100 ml νερό
  • χυμό από 1 λεμόνι
  • αλάτι, μαύρο πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Διαδικασία

Βήμα 1

Καθαρίζουμε, πλένουμε τα χόρτα και τα χοντροκόβουμε με το χέρι. Ψιλοκόβουμε τα κρεμμυδάκια και τα πράσα  και σε ένα ξεχωριστό μπολ ψιλοκόβουμε τα μυρωδικά.

Βήμα 2

Σε μια ευρύχωρη ρηχή κατσαρόλα ή τηγάνι, ζεσταίνουμε καλά το μισό ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα κρεμμυδάκια και τα πράσα για 2-3 λεπτά. Αραιώνουμε τον πελτέ ντομάτας στο νερό και το προσθέτουμε στην κατσαρόλα. Μόλις πάρει μια βράση προσθέτουμε τα χόρτα και τα σοτάρουμε για 15 λεπτά.

Βήμα 3

Κατόπιν βάζουμε αλάτι, πιπέρι, τα μυρωδικά και το υπόλοιπο ελαιόλαδο. Συνεχίζουμε το μαγείρεμα για 15-20 λεπτά και λίγο πριν αποσύρουμε το σκεύος από τη φωτιά περιχύνουμε με το λεμόνι. Σερβίρουμε τα χόρτα με ζουμί από την κατσαρόλα και χυμό λεμονιού.