Υλικά
1 κιλό γαρίδες Νο 3
ε.π. ελαιόλαδο
1 μέτριο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
1 σκελίδα σκόρδο, σπασμένη
1 κουτ. γλυκού πελτέ ντομάτας
1/2 φλιτζ. λευκό ξηρό κρασί
2 κουτ. σούπας brandy
1 μέτρια ντομάτα τριμμένη
1/2 κουτ. γλυκού κόκκους πιπέρι
1 λίτρο νερό
350 γρ. κριθαράκι μέτριο
20 γρ. βούτυρο σε 3-4 κυβάκια από το ψυγείο
1 κουτ. σούπας τριμμένη παρμεζάνα (ή σκληρή γραβιέρα)
1 μικρή σκελίδα σκόρδο τριμμένη, ανακατεμένη με 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
2 μεγάλα φύλλα βασιλικού ψιλοκομμένα
1/2 λεμόνι, το ξύσμα
αλάτι, μαύρο πιπέρι

Διαδικασία
Καθαρίζουμε τις γαρίδες, κρατώντας τα κεφάλια, τα κελύφη και τις ουρές, και αφαιρούμε το εντεράκι από την πλάτη. Ψιλοκόβουμε την ψίχα σαν σε χοντροκομμένο κιμά. Σε κατσαρόλα, σε δυνατή φωτιά, σοτάρουμε με 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο το κρεμμύδι, το σκόρδο, τα κεφάλια, τα κελύφη και τις ουρές ανακατεύοντας, μέχρι να εξατμιστούν τα υγρά και να αρχίσουν να τηγανίζονται.

Προσθέτουμε τον πελτέ και καβουρδίζουμε για 1΄. Προσθέτουμε την τριμμένη ντομάτα, το κρασί και το brandy και ξύνουμε τον πάτο της κατσαρόλας για να καθαρίσει. Ρίχνουμε τους κόκκους πιπέρι και προσθέτουμε το νερό. Δίνουμε μια βράση και χαμηλώνουμε τη φωτιά στο μέτριο. Μαγειρεύουμε για 25΄-30΄.

Σουρώνουμε το ζουμί πιέζοντας τα κελύφη για να βγάλουν κι αυτά τα ζουμιά τους. Θα πρέπει να έχουμε 1 λίτρο ζουμί. Γυρίζουμε το ζουμί στην κατσαρόλα, αλατοπιπερώνουμε και μόλις πάρει βράση ρίχνουμε το κριθαράκι. Δίνουμε μια βράση και χαμηλώνουμε τη φωτιά στο μέτριο, μαγειρεύοντας και ανακατεύοντας συχνά για να μην κολλήσει το κριθαράκι στον πάτο. Δοκιμάζουμε όταν αρχίσει να χυλώνει και, αν είναι άβραστο, προσθέτουμε λίγο ακόμα νερό.

Μόλις χυλώσει και έχει βράσει, προσθέτουμε τον κιμά από τις γαρίδες, ανακατεύουμε και μαγειρεύουμε για 30΄΄-40΄΄. Τραβάμε από τη φωτιά, ρίχνουμε το βούτυρο, την παρμεζάνα, το τριμμένο σκόρδο με το λάδι, τον βασιλικό και το ξύσμα λεμονιού. Ανακατεύουμε για να δέσουν όλα τα υλικά και σερβίρουμε με φρεσκοτριμμένο πιπέρι.