Υλικά

Για τη σάλτσα
ε.π. ελαιόλαδο
3 σκελίδες σκόρδο, σε λεπτές φέτες
1 κουτ. γλυκού μπούκοβο καυτερό, νιφάδες
800 γρ. ντοματάκια κονκασέ
1 κουτ. σούπας ξίδι βαλσαμικό
1 κουτ. γλυκού ζάχαρη
16 μαύρες ελιές, χωρίς κουκούτσι
2 κουτ. σούπας κάππαρη ξεπλυμένη, στραγγισμένη
1 μικρό ματσάκι βασιλικό, σε κομμάτια
125 γρ. μοτσαρέλα λευκή, σε κομμάτια

Για τα κεφτεδάκια
1 κρεμμύδι, τριμμένο
75 γρ. ψίχουλα από ψωμί, μουλιασμένα σε
4 κουτ. σούπας γάλα
200 γρ. χοιρινό κιμά
200 γρ. μοσχαρίσιο κιμά
2 χοιρινά λουκάνικα, τον κιμά τους
4 κουτ. σούπας παρμεζάνα ψιλοτριμμένη
2 κουτ. σούπας μαϊντανό ψιλοκομμένο
2 κουτ. γλυκού ανθό αλατιού
1 αυγό χτυπημένο ελαφρώς

Διαδικασία
Κεφτέδες: Στύβουμε το τριμμένο κρεμμύδι και κρατάμε 3 κουτ. σούπας. Το ανακατεύουμε σε ένα μπολ με όλα τα υπόλοιπα υλικά και λίγο μαύρο πιπέρι. Πλάθουμε 24 κεφτεδάκια και τα βάζουμε στο ψυγείο για 20΄ να σφίξουν. Ζεσταίνουμε 1 κουτ. σούπας ελαιόλαδο σε ένα μεγάλο φαρδύ αντικολλητικό τηγάνι με καπάκι ή ρηχή κατσαρόλα που μπαίνει και στον φούρνο.
Τηγανίζουμε τα κεφτεδάκια σε δόσεις απ’ όλες τις πλευρές. Τα βγάζουμε σε ένα πιάτο.
Σάλτσα: Στο ίδιο τηγάνι ρίχνουμε 1 κουτ. σούπας ελαιόλαδο και σοτάρουμε το σκόρδο για 3΄-4΄ σε μέτρια φωτιά, χωρίς να καεί. Ρίχνουμε και σοτάρουμε το μπούκοβο για άλλο 1΄, κατόπιν την ντομάτα, το ξίδι και τη ζάχαρη. Σιγοβράζουμε για 15΄ μέχρι να πήξει η σάλτσα.
Ρίχνουμε μέσα τους κεφτέδες με τις ελιές και την κάππαρη. Ανακατεύουμε, κλείνουμε με το καπάκι και μαγειρεύουμε για άλλα 20΄. Αλατίζουμε ανάλογα και ρίχνουμε μέσα και τον μισό βασιλικό.
Ζεσταίνουμε το γκριλ του φούρνου σε μέτρια θερμοκρασία. Μοιράζουμε τη μοτσαρέλα ανάμεσα στους κεφτέδες, καλύπτουμε με το καπάκι και ψήνουμε μέχρι να λιώσει το τυρί. Πασπαλίζουμε με τον υπόλοιπο βασιλικό και σερβίρουμε αμέσως με ριγκατόνι και τραγανό ψωμί.