1 κιλό χταπόδι
180 γρ. κρεμμύδι (ψιλοκομμένο)
1 σκλ. σκόρδο (ψιλοκομμένη)
15 γρ. πελτέ τομάτας
50 γρ. κρασί κόκκινο
400 γρ. σάλτσα τομάτας
3 κόκκους μπαχάρι ή 3 γρ. σκόνη
1 ξυλάκι κανέλλας

3 φύλλα δάφνης
3 γρ. μπούκοβο
3 γρ. κουρκουμά
5 γρ. γλυκιά πάπρικα
5 γρ. καστανή ζάχαρη
1000 – 1200 ml ζεστό νερό
500 γρ. κοφτό μακαρονάκι

Με ένα κοφτερό μαχαίρι κόβουμε την κουκούλα(κεφάλι) από το χταπόδι, τη χωρίζουμε από τα πλοκάμια και την καθαρίζουμε από τα εντόσθια. Κόβουμε και αφαιρούμε το «δόντι», το σκληρό σημείο στη συμβολή των πλοκαμιών. Πλένουμε το χταπόδι με νερό, φροντίζοντας να ξεπλύνουμε πολύ καλά τις βεντούζες του, γιατί μαζεύουν άμμο.
Κόβουμε το χταπόδι σε κομμάτια περίπου τριών εκατοστών.
Ζεσταίνουμε μία μεγάλη κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά και ρίχνουμε το χταπόδι. Μόλις αρχίσει να βγάζει τα υγρά του σκεπάζουμε την κατσαρόλα και χαμηλώνουμε την φωτιά. Μαγειρεύουμε για 30 λεπτά.
Σουρώνουμε το χταπόδι και κρατάμε το ζωμό του στην άκρη.
Στην ίδια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το λάδι και τσιγαρίζουμε ελαφρά το κρεμμύδι. Προσθέτουμε, στην συνέχεια, το χταπόδι και το αφήνουμε για άλλα 2-3 λεπτά.
Ρίχνουμε το σκόρδο και τον πελτέ, ανακατεύουμε και σβήνουμε με το κρασί. Όταν εξατμιστεί το αλκοόλ βάζουμε 1 κούπα/220 ml νερό, τη σάλτσα τομάτας, τα μπαχαρικά, τη δάφνη και τη ζάχαρη. Μαγειρεύουμε για 40 λεπτά, μέχρι να δέσει η σάλτσα.
Βάζουμε τoυς κόκκους μπαχαριού και το ξυλάκι κανέλλας μέσα σε ένα τούλι. Το κλείνουμε και το ρίχνουμε στην κατσαρόλα. Μετά τα πρώτα 10 λεπτά μαγειρέματος τα αφαιρούμε από την κατσαρόλα.
Προσθέτουμε 3 + 1/2 με 4 + 1/2 κούπες/800 – 1000 ml νερό, ζωμό χταποδιού που κρατήσαμε και μόλις πάρει βράση προσθέτουμε τα μακαρόνια. Βράζουμε για 12-14 λεπτά.