Για τη ζύμη

420 γρ. ελαιόλαδο
230 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
120 γρ. χυμό πορτοκάλι
2 κ.σ. ξύσμα πορτοκάλι
120 γρ. κονιάκ
900 γρ. αλεύρι μαλακό
7 γρ. μαγειρική σόδα
8 γρ. μπέκιν πάουντερ

Για πασπάλισμα

100 γρ. καρυδόψιχα (τριμμένη)

Για το σιρόπι

660 γρ. μέλι
440 γρ. ζάχαρη
600 γρ. νερό
4 – 5 γαρίφαλα
2 – 3 ξυλάκια κανέλας
1 φλούδα πορτοκαλιού

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Σε μια μικρή κατσαρόλα βάζουμε όλα τα υλικά για το σιρόπι. Σιγοβράζουμε για 4 – 5, λεπτά αφαιρώντας τον αφρό που δημιουργείται. Το αφήνουμε να κρυώσει καλά.
Στον κάδο του μίξερ χτυπάμε το ελαιόλαδο, τη ζάχαρη, το χυμό και το ξύσμα πορτοκαλιού και το κονιάκ για περίπου 5 – 7 λεπτά, μέχρι να ασπρίσει το μείγμα.
Σε ένα μπολ κοσκινίζουμε το αλεύρι, τη μαγειρική σόδα και το μπέικιν πάουντερ. Στη συνέχεια, τα προσθέτουμε σταδιακά στο μείγμα (που έχει ασπρίσει), ανακατεύοντας πλέον με το χέρι και όχι με το μίξερ.
Όταν η ζύμη ομογενοποιηθεί, τη χωρίζουμε σε κομμάτια 30 γρ. (όσο ένα μεγάλο καρύδι). Δίνουμε σε κάθε μελομακάρονο ένα οβάλ σχήμα και το τοποθετούμε πάνω σε έναν τρίφτη στην πολύ ψιλή πλευρά του. Με το δείκτη μας πιέζουμε ελαφρά στο κέντρο, δημιουργώντας ένα βαθούλωμα και στη συνέχεια ανασηκώνουμε ταυτόχρονα τις δύο πλευρές πιέζοντας ελαφρώς προς το κέντρο.
Το βαθούλωμα θα μας βοηθήσει να πετύχουμε ένα ομοιόμορφο μέλωμα.
Τα τοποθετούμε στη σειρά σε ένα αλάδωτο ταψί με το βαθούλωμα προς τα κάτω και ψήνουμε για περίπου 25 λεπτά σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς στον αέρα.
Μόλις βγάλουμε τα μελομακάρονα από το φούρνο, τα βυθίζουμε κατευθείαν καυτά (2-3 τη φορά) μέσα στο κρύο σιρόπι για 2 – 3 δευτερόλεπτα και τα αφαιρούμε.
Τα τοποθετούμε σε μία πιατέλα και τα πασπαλίζουμε με το τριμμένο καρύδι.