μικρές πατατούλες
2 χούφτες φρέσκα μυρωδικά (μαϊντανός οπωσδήποτε και ό,τι άλλο σας βρίσκεται: βασιλικός, δυόσμος, κόλιανδρο, ρίγανη)
2 σκελίδες σκόρδο
1 γεμάτη κουταλιά ξαλμυρισμένη κάπαρη
1 γεμάτη κουταλιά μουστάρδα
2-3 φιλέτα αντσούγιες
χυμό από μισό λεμόνι
½ φλιτζάνι ελαιόλαδο

Βάζετε τις πατατούλες ολόκληρες να βράζουν τόσο ώστε όταν τις τρυπάς μ’ ένα μαχαίρι πέφτουν αλλά δεν διαλύονται (Αν δεν έχετε μικρές πατατούλες, εννοείται ότι βάζετε κανονικές κομμένες σε ισομεγέθη κομμάτια). Στο μεταξύ πολτοποιείτε στο μούλτι τις αντσούγιες με την κάπαρη, τη μουστάρδα, το σκόρδο, λίγο λεμόνι και λίγο λάδι, να γίνουν αλοιφή. Προσθέτετε τα μυρωδικά και το υπόλοιπο λάδι-λεμόνι και τα χτυπάτε προσεκτικά – θέλετε ν’ ανακατευτούν όλα τα υλικά αλλά τα μυρωδικά σας να φαίνονται.

Όταν οι πατάτες είναι έτοιμες, τις σουρώνετε και τις ξαναγυρνάτε στην κατσαρόλα. Ρίχνετε τη σάλτσα πάνω στις καυτές πατάτες και ανακατεύετε καλά. Μην προσθέσετε αλάτι αν δεν δοκιμάσετε, οι αντσούγιες και η κάπαρη προσθέτουν όση αλμύρα χρειάζεται.

Μπορείτε να σερβίρετε την πατατοσαλάτα χλιαρή (όπως μ’ αρέσει εμένα) ή κρύα. Κι αν θέλετε να την μετατρέψετε σε κύριο γεύμα, δοκιμάστε να την συνδυάσετε μ’ ένα ζεστό αυγό ποσέ.