Για τη καρυδόπιτα

  • 8 αυγά (χωρισμένα)
  • 100 γρ. ζάχαρη + 50 γρ. για τα ασπράδια
  • 45 γρ. ούζο
  • Ξύσμα από μισό πορτοκάλι
  • 210 γρ. καρύδι τριμμένο
  • 180 γρ. σιμιγδάλι ψιλό
  • 70 γρ. αλεύρι ΓΟΧ
  • 5 γρ. baking powder
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 2.5 γρ. κανέλα
  • 2 βανίλιες ή 5 γρ. εκχύλισμα βανίλια

Για το σιρόπι

  • 750 γρ. ζάχαρη
  • 500 γρ. νερό
  • 3 στικ κανέλας
  • 25 γρ. μέλι

Για την επικάλυψη σοκολάτας

  • 250 γρ. κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά
  • Ξύσμα από 1 πορτοκάλι
  • 250 γρ. κουβερτούρα (ψιλοκομμένη)
  • 1 πρέζα αλάτι
  1. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170 βαθμούς στον αέρα.
  2. Σε ένα κάδο του μίξερ χτυπάμε τους 8 κρόκους με τα 100 γρ. ζάχαρης, μέχρι το μείγμα να ασπρίσει για περίπου 4 – 5 λεπτά. Προσθέτουμε το ούζο και το ξύσμα πορτοκαλιού.
  3. Σε ένα μπόλ ανακατεύουμε το τριμμένο καρύδι, το σιμιγδάλι, το αλεύρι και τη baking powder, το αλάτι, τη κανέλα και τη βανίλια.
  4. Με μια μαρίζ ενσωματώνουμε σιγά σιγά τα στερεά στο κάδο του μίξερ (χωρίς το μίξερ να είναι σε λειτουργία).
  5. Αφαιρούμε το μείγμα από τον κάδο του μίξερ και το μεταφέρουμε στο μπολ που αρχικά είχαμε όλα τα στερεά.
  6. Πλένουμε και στεγνώνουμε καλά τον κάδο του μίξερ μαζί με το εξάρτημα, και προσθέτουμε τα ασπράδια και τα 50 γρ. ζάχαρης. Χτυπάμε σε μια σφιχτή μαρέγκα, για περίπου 6 – 7 λεπτά.
  7. Με απαλές κινήσεις ενσωματώνουμε την μαρέγκα μέσα στο υπόλοιπο μείγμα.
  8. Σε ένα μικρό ταψί η πυρέξ 30 x 28 εκ., το οποίο έχουμε βουτυρώσει, αδειάζουμε όλο το μείγμα και απλώνουμε ομοιόμορφα.
  9. Ψήνουμε για 40 – 45 λεπτά, αφαιρούμε από το φούρνο και αφήνουμε να κρυώσει καλά. Κόβουμε το γλυκό σε κομμάτια, έτσι ώστε να βοηθήσουμε το σιρόπι να εισέλθει στο εσωτερικό του.
  1. Σε ένα μεσαίο κατσαρολάκι προσθέτουμε τη ζάχαρη, το νερό και τα στικ κανέλας και από τη στιγμή που πάρει βράση μετράμε 6 – 7 λεπτά.
  2. Αφαιρούμε από τη φωτιά, προσθέτουμε το μέλι και ανακατεύουμε μέχρι να διαλυθεί.
ΓΙΑ ΤΟ ΣΙΡΟΠΙΑΣΜΑ
  1. Σιροπιάζουμε την κρύα καρυδόπιτα με το καυτό σιρόπι, κουταλιά κουταλιά και όχι όλο μαζί