Συνταγή : Σοκολατένια Καρυδόπιτα
Για τη καρυδόπιτα
- 8 αυγά (χωρισμένα)
- 100 γρ. ζάχαρη + 50 γρ. για τα ασπράδια
- 45 γρ. ούζο
- Ξύσμα από μισό πορτοκάλι
- 210 γρ. καρύδι τριμμένο
- 180 γρ. σιμιγδάλι ψιλό
- 70 γρ. αλεύρι ΓΟΧ
- 5 γρ. baking powder
- 1 πρέζα αλάτι
- 2.5 γρ. κανέλα
- 2 βανίλιες ή 5 γρ. εκχύλισμα βανίλια
Για το σιρόπι
- 750 γρ. ζάχαρη
- 500 γρ. νερό
- 3 στικ κανέλας
- 25 γρ. μέλι
Για την επικάλυψη σοκολάτας
- 250 γρ. κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά
- Ξύσμα από 1 πορτοκάλι
- 250 γρ. κουβερτούρα (ψιλοκομμένη)
- 1 πρέζα αλάτι
- Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170 βαθμούς στον αέρα.
- Σε ένα κάδο του μίξερ χτυπάμε τους 8 κρόκους με τα 100 γρ. ζάχαρης, μέχρι το μείγμα να ασπρίσει για περίπου 4 – 5 λεπτά. Προσθέτουμε το ούζο και το ξύσμα πορτοκαλιού.
- Σε ένα μπόλ ανακατεύουμε το τριμμένο καρύδι, το σιμιγδάλι, το αλεύρι και τη baking powder, το αλάτι, τη κανέλα και τη βανίλια.
- Με μια μαρίζ ενσωματώνουμε σιγά σιγά τα στερεά στο κάδο του μίξερ (χωρίς το μίξερ να είναι σε λειτουργία).
- Αφαιρούμε το μείγμα από τον κάδο του μίξερ και το μεταφέρουμε στο μπολ που αρχικά είχαμε όλα τα στερεά.
- Πλένουμε και στεγνώνουμε καλά τον κάδο του μίξερ μαζί με το εξάρτημα, και προσθέτουμε τα ασπράδια και τα 50 γρ. ζάχαρης. Χτυπάμε σε μια σφιχτή μαρέγκα, για περίπου 6 – 7 λεπτά.
- Με απαλές κινήσεις ενσωματώνουμε την μαρέγκα μέσα στο υπόλοιπο μείγμα.
- Σε ένα μικρό ταψί η πυρέξ 30 x 28 εκ., το οποίο έχουμε βουτυρώσει, αδειάζουμε όλο το μείγμα και απλώνουμε ομοιόμορφα.
- Ψήνουμε για 40 – 45 λεπτά, αφαιρούμε από το φούρνο και αφήνουμε να κρυώσει καλά. Κόβουμε το γλυκό σε κομμάτια, έτσι ώστε να βοηθήσουμε το σιρόπι να εισέλθει στο εσωτερικό του.
- Σε ένα μεσαίο κατσαρολάκι προσθέτουμε τη ζάχαρη, το νερό και τα στικ κανέλας και από τη στιγμή που πάρει βράση μετράμε 6 – 7 λεπτά.
- Αφαιρούμε από τη φωτιά, προσθέτουμε το μέλι και ανακατεύουμε μέχρι να διαλυθεί.
ΓΙΑ ΤΟ ΣΙΡΟΠΙΑΣΜΑ
- Σιροπιάζουμε την κρύα καρυδόπιτα με το καυτό σιρόπι, κουταλιά κουταλιά και όχι όλο μαζί