1.5-1.8 γρ. κοτόπουλο ελεύθερης βοσκής
60 γρ. ελαιόλαδο
360 γρ. κρεμμύδια (ψιλολομμένα)
2 σκελίδες σκόρδο (ψιλολομμένες)
70 γρ. ελιές Καλαμών (χωρίς κουκούτσι)
120 γρ. ούζο
500 γρ. τομάτες (τριμμένες)
10 κλωναράκια ρίγανη
3 φύλλα δάφνης
500 γρ. τοματίνια (με το τσαμπί)
Αλάτι – πιπέρι
Βρασμένο ρύζι για το σερβίρισμα
Φέτα για το σερβίρισμα

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200 βαθμούς στον αέρα ή στις αντιστάσεις.
Προθερμαίνουμε μια μεσαία κατσαρόλα σε μέτρια θερμοκρασία και στη συνέχεια βάζουμε το ελαιόλαδο, το κρεμμύδι και το σκόρδο και μαγειρεύουμε για περίπου 10 λεπτά.

Προσθέτουμε τις ελιές και σβήνουμε με το ούζο. Αφήνουμε το αλκοόλ να εξατμιστεί και ρίχνουμε τις τριμμένες τομάτες και τη ρίγανη, δίνουμε μια βράση και στη συνέχεια σιγοβράζουμε για 2 – 3 λεπτά. Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι και αν οι τομάτες είναι ελαφρώς όξινες προσθέτουμε 1 κ.γ. μέλι ή ζάχαρη.
Παράλληλα αφαιρούμε τα τσαμπιά από τα τοματίνια και τα προσθέτουμε στην κοιλιά της κότας αφού πρώτα αλατοπίπερώσουμε πολύ καλά εσωτερικά και εξωτερικά. Με λίγο ελαιόλαδο λαδώνουμε την επιφάνεια της κότας.
Αδειάζουμε τη σάλτσα από την κατσαρόλα σε μία γάστρα,προσθέτουμε τα τοματίνια και τα φύλλα δάφνης και στη συνέχεια καθίζουμε από πάνω το κοτόπουλο. Κλείνουμε καλά το καπάκι (αν δεν έχουμε, με αλουμινόχαρτο και λαδόκολλα) και μαγειρεύουμε στονφούρνο για 60 λεπτά. Αφαιρούμε το σκέπασμα, δυναμώνουμε με το φούρνο 220 βαθμούς και μαγειρεύουμε για άλλα 30 λεπτά μέχρι το κοτόπουλο να έχει ένα ωραίο χρυσαφένιο χρώμα και τραγανή πέτσα.
Αφαιρούμε από τον φούρνο το σκεύος, βγάζουμε με προσοχή το κοτόπουλο και ιδανικά προσθέτουμε βρασμένο ρύζι μέσα στα υγρά,  ανακατεύοντας με την κόκκινη σάλτσα. Θρυμματίζουμε φέτα και σερβίρουμε με το ζουμερό κοτόπουλο.