Στα απόνερα του κυβερνητικού ανασχηματισμού και της πολιτικής θύελλας που ξεσήκωσε η (μη) υπουργοποίηση του Ευάγγελου Αποστολάκη, ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, επικεντρώνει το ενδιαφέρον του στο νομοσχέδιο για την επικουρική ασφάλιση αλλά και στα όσα συμβαίνουν στον χώρο της υγείας με τις αναστολές εργασίας των ανεμβολίαστων υγειονομικών και την τοποθέτηση ως πολιτικού προϊσταμένου στο αρμόδιο υπουργείο του Θάνου Πλεύρη.

Στην αξιωματική αντιπολίτευση επιμένουν πως ό,τι έγινε με τον Ναύαρχο Αποστολάκη ήταν ένα πολιτικό και επικοινωνιακό τέχνασμα του κ. Μητσοτάκη στην προσπάθειά του να παγιδεύσει τον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, παρατηρούν όμως ότι  γύρισε “μπούμερανγκ” στο Μαξίμου το οποίο σημειωτέον αναζητεί ακόμη τον άνθρωπο που θα αναλάβει καθήκοντα υπουργού για το υπουργείο Πολιτικής Προστασίας. Συγχρόνως, στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ δείχνουν πως έχουν τις κεραίες τους τεντωμένες για μία ενδεχόμενη αντεπίθεση της κυβέρνησης στην προσπάθειά της-όπως λένε- να καλύψει το “φιάσκο” του ανασχηματισμού

Ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να μιλήσει σήμερα στη Βουλή, λίγο πριν από την ψήφιση του νομοσχεδίου για το ανακεφαλαιοποιητικό σύστημα στην επικουρική ασφάλιση, για το οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία θα ζητήσει ονομαστική ψηφοφορία. Θα επεκταθεί όμως, όπως επιμένουν οι πληροφορίες και στα όσα συνέβησαν περί τον κυβερνητικό ανασχηματισμό που είχε ως επίκεντρο τον Ναύαρχο Αποστολάκη και εντάσσεται κατά τον ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ στην προσπάθεια διεμβολισμού του από την κυβέρνηση. Σε ό,τι αφορά την τοποθέτηση του κ. Πλεύρη στο ευαίσθητο υπουργείο Υγείας αναμένεται να πει ότι ο διορισμός του πιστοποιεί πως η ακροδεξιά και πολιτική μισαλλοδοξία θα δίνουν τον τόνο σε έναν χώρο που απαιτεί πίστη αφοσίωση και πολιτικές εξάλειψης των ανισοτήτων.

Χθες η αξιωματική αντιπολίτευση κατέθεσε και ένσταση αντισυνταγματικότητας, ενώ η αρμόδια τομεάρχης Εργασίας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου στην παρέμβασή της κατήγγειλε την “ακραιφνώς νεοφιλελεύθερη πολιτική, θατσερικού τύπου με παρωχημένες συνταγές” που ακολουθεί η κυβέρνηση”. Είπε ότι το σχέδιο νόμου για την επικουρική ασφάλιση πλήττει τους σημερινούς αλλά και τους μελλοντικούς συνταξιούχους καθώς τούς θέτει σε πλήρη αβεβαιότητα ως προς το ύψος της σύνταξης που θα λάβουν τελικά, καταλύοντας την αλληλεγγύη των γενεών.

Σε ό,τι αφορά τα θέματα του εμβολιασμού ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία επισημαίνει ότι η αυτονόητη ανάγκη μαζικού εμβολιασμού των πολιτών και δη των υγειονομικών που έρχονται σε επαφή με ασθενείς δεν μπορεί να αποτελέσει άλλοθι διάλυσης του ΕΣΥ με αναστολή εργασίας και περικοπές μισθών εργαζομένων για να μπουν ιδιώτες. Σχολιάζοντας τις παραιτήσεις όλων των γιατρών της ΜΕΘ του νοσοκομείου Ρεθύμνου ο τομεάρχης Υγείας Ανδρέας Ξανθός είπε ότι δεν είναι απλώς μία κραυγή αγωνίας ή ένα καμπανάκι κινδύνου, αλλά ένα ηχηρό μήνυμα εξάντλησης αντοχών και λειτουργικής κατάρρευσης του νοσοκομείου.

Σε σχέση με τις αλλαγές της πολιτικής ηγεσίας στο υπουργείο Εργασίας στην Κουμουνδούρου λένε πως υποδηλώνει αφενός τη συνολική αποτυχία στη διαχείριση της υγειονομικής κρίσης και την ανάγκη του κ. Μητσοτάκη να μεταθέσει την ευθύνη στην προηγούμενη πολιτική ηγεσία για να μείνει εκείνος στο απυρόβλητο και την επιλογή του να προχωρήσει σε μία σκληρή γραμμή ιδιωτικοποιήσεων στο ΕΣΥ και μετωπικής σύγκρουσης με όσους υπερασπίζονται τη δημόσια περίθαλψη και υγεία ως κοινωνικό αγαθό.