Το σχέδιο της κυβέρνησης της ΝΔ, ήταν και παραμένει από την αρχή της θητείας της να τα ξεπουλήσει όλα. Αυτό πιστεύει ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία με αφορμή την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ -για την οποία ο πρωθυπουργός δεν είπε κουβέντα στη ΔΕΘ- θυμίζοντας συγχρόνως πως η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της επιχείρησης που ανοίγει την κερκόπορτα για την απώλεια της πλειοψηφίας του Δημοσίου έρχεται μετά το “ξεπούλημα” ολόκληρου του ποσοστού του δημοσίου στο Δίκτυο Φυσικού Αερίου (ΔΕΠΑ Υποδομών) και το “ξεπούλημα” επίσης του 49% του Δικτύου Διανομής Ηλεκτρισμού (ΔΕΔΔΗΕ).

“Τί προσπάθησε να κρύψει στη ΔΕΘ ο κ. Μητσοτάκης μη κάνοντας την παραμικρή αναφορά σ’ αυτήν την εξέλιξη;” διερωτώνται στην αξιωματική αντιπολίτευση και προσθέτουν: “Η απάντηση της κυβέρνησης στα νοικοκυριά και τους επαγγελματίες που βρίσκονται αντιμέτωποι με το κύμα ακρίβειας είναι το ξεπούλημα όλων των ενεργειακών φορέων της Ελλάδας και της περιουσίας του ελληνικού λαού;”.

Ο Αλέξης Τσίπρας που συνάντησε εκτάκτως το προεδρείο της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ παρατήρησε πως η κυβέρνηση ξεπέρασε μία ακόμη “κόκκινη γραμμή”. Μάλιστα σχολίασε πως η κυβερνητική επιλογή είναι χειρότερη ακόμη και από αυτήν του κ. Σαμαρά για τη μικρή ΔΕΗ καθώς στην συγκεκριμένη περίπτωση το δημόσιο δεν θα λάβει ούτε ένα ευρώ. Σημειωτέον πως η “εκχώρηση” θα γίνει με Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου μέσα από το Χρηματιστήριο, χωρίς τη δυνατότητα να συμμετάσχει το ελληνικό δημόσιο.

Από τη χθεσινή παρέμβαση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης προκάλεσε αίσθηση η έκκλησή του προς του πολίτες για “ενεργητική αντίσταση σ’ αυτές τις ληστρικές πολιτικές” αλλά και η προειδοποίησή του προς το ΔΣ της ΔΕΗ προτού προχωρήσουν σε τελεσίδικες αποφάσεις ότι θα αναζητηθούν ευθύνες κι όχι μόνο πολιτικές “καθώς είναι εμφανές ότι μέσα από αυτήν τη διαδικασία ζημιώνεται το ελληνικό δημόσιο”.

Στην Κουμουνδούρου θυμίζουν πως παρά τις μνημονιακές πιέσεις που υφίστατο η χώρα η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ κατάφερε-όπως αναφέρουν- να κρατήσει πλειοψηφικό ποσοστό αλλά και τον έλεγχο στους ενεργειακούς φορείς (ΔΕΗ, ΑΔΜΗΕ, ΔΕΔΔΗΕ, ΔΕΠΑ Υποδομών). Επίσης-λένε- πως κατάφερε να μην αυξηθεί ούτε ένα ευρώ το ηλεκτρικό ρεύμα αλλά να μειωθεί μεσοσταθμικά κατά 12% (Eurostat). Σημειώνουν επιπλέον πως παρά τη μεταφορά μετοχών της ΔΕΗ στο Υπερταμείο η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ κατάφερε να μην υλοποιηθεί το σχέδιο ιδιωτικοποίησης  για το οποίο πίεζαν οι θεσμοί και η “τρόικα εσωτερικού”.

Στον αντίποδα, τονίζουν πως με κυβέρνηση ΝΔ υπήρξαν αυξήσεις στο ρεύμα από τους πρώτους κιόλας μήνες της διακυβέρνησης, ήδη τον Σεπτέμβριο του 2009 μία αύξηση της τάξης του 15-20% που κόστισε περί τα 500 εκατομμύρια ευρώ στους καταναλωτές, εξανέμισε τη μείωση ΦΠΑ που είχε ψηφίσει ο ΣΥΡΙΖΑ και οδήγησε σε χρεοκοπία το λογαριασμό για τις ΑΠΕ αλλά και σε χαράτσια στο πετρέλαιο κίνησης.