Ο Σύλλογος Φίλων, Εθελοντών και Οικογένειας του ΚΕΘΕΑ ΠΙΛΟΤΟΣ, μέλος της Ομοσπονδίας Συλλόγων Οικογένειας ΚΕΘΕΑ (ΟΣΟ ΚΕΘΕΑ), με αφορμή την επικείμενη κατάθεση του Νομοσχεδίου για την ψυχική υγεία και την απεξάρτηση, συμμετείχε σε ανοιχτή σύσκεψη με εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, Φορέων, Σωματείων, Συλλόγων της Μαγνησίας. Η σύσκεψη πραγματοποιήθηκε στις 3 Φεβρουαρίου.

Σκοπός της σύσκεψης ήταν η ενημέρωση/σύμπραξη/έκδοση ψηφισμάτων των φορέων της τοπικής κοινωνίας κατά των αλλαγών που θα επιφέρει το συγκεκριμένο Ν/Σ και οι οποίες ΑΛΛΟΙΩΝΟΥΝ το χαρακτήρα του θεραπευτικού έργου, την ταυτότητα και την οργάνωση του ΚΕΘΕΑ και των λοιπών φορέων της απεξάρτησης.

Η συγκεκριμένη δράση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της Πανελλαδικής Μέρας Δράσης της ΟΣΟ ΚΕΘΕΑ, με ταυτόχρονες εκδηλώσεις σε όλες τις πόλεις όπου υπάρχουν δομές του ΚΕΘΕΑ.

Αξίζει να σημειωθεί η μεγάλη συμμετοχή από 27 φορείς, εκπρόσωποι της τοπικής κοινωνίας, δίνοντας το παρόν στην κοινή απαίτηση της απόσυρσης του Ν/Σ που διαλύει την ψυχική υγεία και την απεξάρτηση. Μεταξύ αυτών ο Δικηγορικός, ο Ιατρικός και ο Φαρμακευτικός Σύλλογος, βουλευτές και εκπρόσωποι κομμάτων, η Αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας, εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης, σύλλογοι, εργατικά σωματεία, περιβαλλοντικές οργανώσεις και άλλοι.

Ο Υπεύθυνος Θεραπευτικού Προγράμματος – ΚΕΘΕΑ Πιλότος στην εταιρεία ΚΕΘΕΑ κ. Ιωάννης Μίλτος ήταν καλεσμένος στην πρωινή εκπομπή του sport fm Ennitime is a good time και αναφέρθηκε στην ανησυχία όλων για το επικείμενο σχέδιο που ετοιμάζεται χωρίς τη συνδρομή των εργαζομένων και τη συνεργασία τους.

Δεν είναι οι θέσεις εργασίας για τις οποίες ανησυχούν οι εργαζόμενοι στα προγράμμτα απεξάρτησης αλλά το μέλλον των θεραπευόμενων!

Ακούστε εδώ τη συνέντευξη :

Η ανησυχία μεγαλώνει όσο επικρατεί σιωπή σχετικά με τις αλλαγές που θα επιφέρει το νομοσχέδιο. “Απειλείται ο θεραπευτικός πλουραλισμός που είναι επίτευγμα γιατί παρέχει θεραπετυικές επιλογές που θα περιοριστούν αν αλλάξει η λειτουργία των κέντρων απεξάρτησης”. 

Στην ουσία έρχεται μια αλλαγή χωρίς τη γνώμη, τη συγκατάθεση και τις προτάσεις των επιστημόνων και των θεραπευτών και το πιο σημαντικό έιναι πως φαίνεται να εξαιρούνται και προγράμματα που έχουν να κάνουν με αλλα είδη εθισμού και αφορούν στους εφήβους.

Ο αγώνας φαίνεται να ξεκινάει τώρα καιη επιστημονική κοινότητα σε μεγάλο βαθμό είναι έτοιμη να αντιδράσει σε ένα νονοσχέδιο που θα συρρικνώσει τις παροχές του δημόσιου τομέα στην ψυχική υγεία και στην αντιμετώπιση των εξαρτήσεων,  προς όφελος των ιδιωτών και σε βάρος ανθρώπων που επιθυμούν να απεξαρτποιηθούν από ουσίες ή εθιστικές συνήθειες .

syn adv group