Η μεσογειακή διατροφή μειώνει τον κίνδυνο επιπλοκών της εγκυμοσύνης. Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξαν επιστήμονες από το Ιατρικό Κέντρο Cedars-Sinai Medical Center, ένα πολυεπιστημονικό ερευνητικό ακαδημαϊκό κέντρο με έδρα στο Λος Άντζελες.

Τα αποτελέσματα της δουλειάς τους δημοσιεύτηκαν στο μηνιαίο ιατρικό περιοδικό JAMA Network Open.Η μελέτη διεξήχθη από το Smidt Heart Institute στο Cedars-Sinai και εξέτασε τη διατροφή που ακολουθούσαν σχεδόν 7.800 μέλλουσες μητέρες, σε ένα διάστημα από το 2010 έως 2013. 

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι γυναίκες που επέλεγαν κυρίως μεσογειακή διατροφή είχαν 28% χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης προεκλαμψίας.

Η προεκλαμψία είναι μία σοβαρή διαταραχή της εγκυμοσύνης, που εάν αφεθεί χωρίς θεραπεία, μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές επιπλοκές για την έγκυο και το έμβρυο (ή τα έμβρυα) που κυοφορεί. Εμφανίζεται συνήθως μετά την 20η εβδομάδα της κυήσεως και μπορεί να υφίσταται ακόμα και 4-6 εβδομάδες μετά τον τοκετό. Προεκλαμψία ορίζεται η υπέρταση κατά την κύηση.

Η νέα έρευνα δείχνει ότι μια διατροφή πλούσια σε λαχανικά, φρούτα, ξηρούς καρπούς και θαλασσινά θα μπορούσε να συμβάλει στη μείωση των πιθανοτήτων για σοβαρές επιπλοκές κατά την εγκυμοσύνη

Σύμφωνα με τους επιστήμονες του Ιατρικού Κέντρου Cedars-Sinai, η μητρική θνησιμότητα είναι 12 φορές υψηλότερη με την ανάπτυξη προεκλαμψίας πριν από τις 28 εβδομάδες κύησης.

Χιλιάδες γυναίκες που κυοφορούσαν το πρώτο τους παιδί συμμετείχαν στη μελέτη και όλες τους συμπλήρωσαν ένα ημερολόγιο διατροφής κατά το πρώτο τρίμηνο. Οι ερευνητές διαπίστωσαν τη σχέση μεταξύ της διατροφής των εγκύων γυναικών και των επιπτώσεών της στην υγεία τους. Αποδείχθηκε ότι όσο πιο κοντά ήταν η δίαιτα μιας γυναίκας στη μεσογειακή διατροφή, τόσο χαμηλότερος ήταν ο κίνδυνος επιπλοκών: 21% για όλες τις επιπλοκές, 28% για προεκλαμψία και 37% για διαβήτη κύησης.

Αξίζει να αναφερθεί ότι ο διαβήτης κύησης είναι μια κατάσταση κατά την οποία μια γυναίκα χωρίς διαβήτη έχει υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Συνήθως εκδηλώνεται με ήπια συμπτώματα, αλλά αυξάνει τον κίνδυνο για προεκλαμψία, κατάθλιψη και την ανάγκη για καισαρική τομή. Τα μωρά που γεννιούνται από μητέρες με κακή θεραπεία διαβήτη κύησης διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο μακροσωμίας, υπογλυκαιμίας μετά τη γέννηση και ίκτερου. Εάν αφεθεί χωρίς θεραπεία, ο διαβήτης μπορεί επίσης να οδηγήσει σε θνησιγένεια.
Μακροπρόθεσμα, αυτά τα παιδιά διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να είναι υπέρβαρα και να αναπτύξουν διαβήτη τύπου 2.