Οι πάσχοντες χαρακτηρίζονται συνήθως ως καταθλιπτικοί ή ψυχικά ασθενείς.

Σύνδρομο Χρόνιας Κόπωσης είναι μια σοβαρή νευροανοσολογική ασθένεια. Δεν γνωρίζουμε πολλά γι’ αυτή και δεν υπάρχει σχεδόν καμία θεραπεία. Ωστόσο, πρόσφατες μελέτες δείχνουν ότι οι επιπτώσεις της μακράς Covid-19 μοιάζουν σε μεγάλο βαθμό με το ME/CFS.

Η μυαλγική εγκεφαλομυελίτιδα/σύνδρομο χρόνιας κόπωσης, ή ME/CFS συχνά οδηγεί σε υψηλό βαθμό σωματικής αναπηρίας. Περίπου 17-24 εκατομμύρια άνθρωποι πάσχουν από ME/CFS παγκοσμίως, με τις γυναίκες να προσβάλλονται συχνότερα από τους άνδρες. 

Παρά αυτόν τον μεγάλο αριθμό πασχόντων, το ME/CFS είναι σχετικά άγνωστο τόσο στο ευρύ κοινό όσο και στους γιατρούς. Παρόλο που έχει συμπεριληφθεί στη Διεθνή Ταξινόμηση Νευρολογικών Ασθενειών από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας ήδη από το 1969, η έρευνα σχετικά με τη νόσο βρίσκεται ακόμη στα σπάργανα. Επί του παρόντος δεν υπάρχουν διαθέσιμα φάρμακα ή θεραπείες για την αντιμετώπιση της νόσου στη ρίζα της. 

Οι πάσχοντες χαρακτηρίζονται συνήθως ως καταθλιπτικοί ή ψυχικά ασθενείς. Όμως ο νέος ιός Sars-CoV-2, ο οποίος έχει μολύνει μέχρι στιγμής περισσότερους από 100 εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως, καθιστά την ασθένεια ιδιαίτερα επίκαιρη. Ορισμένοι άνθρωποι που έχουν μολυνθεί από Covid-19 εξακολουθούν να υποφέρουν από μακροχρόνιες επιπτώσεις εβδομάδες και μήνες αργότερα – και τα συμπτώματά τους μοιάζουν πολύ με εκείνα των πασχόντων από ME/CFS.

Πηγή: DW Documentary