Αυτή την εποχή που τα κεράσια, γυαλιστερά, τραγανά, γεμάτα αρώματα, γεμίζουν τους πάγκους των μανάβηδων και των λαϊκών γιατί να μην πάρουμε μερικά παραπάνω και να φτιάξουμε μια πλούσια τάρτα; Η βάση φτιάχνεται εύκολα, και τα κατακόκκινα καλοκαιρινή φρούτα πρωταγωνιστούν σε μια πολύ νόστιμη γέμιση με ρικότα ‒το μαλακό λευκό ιταλικό τυρί χρησιμοποιείται συχνά στη ζαχαροπλαστική‒, γιαούρτι, μέλι και αυγά. Λίγος φρέσκος δυόσμος στο τέλος βάζει την τελική πινελιά…

Υλικά

  • Για τη βάση:
  • 200 γρ. αλεύρι
  • 100 γρ. τριμμένα αμύγδαλα σκόνη
  • 100 γρ. ζάχαρη
  • 120 γρ. βούτυρο
  • 1 κρόκος
  • βούτυρο και αλεύρι για τη φόρμα της τάρτας
  • Για τη γέμιση:
  • 400 γρ. ρικότα ή ανθότυρο
  • 300 γρ. στραγγιστό γιαούρτι
  • 100 γρ. μέλι
  • 3 αυγά
  • 400 γρ. κεράσια
  • άχνη ζάχαρη και φρέσκος δυόσμος για το σερβίρισμα

Εκτέλεση

  1. Ετοιμάστε τη βάση: Βάλτε σε ένα μπολ το αλεύρι με τη ζάχαρη και τα τριμμένα αμύγδαλα, ανακατέψτε τα και προσθέστε το βούτυρο. Τρίψτε το μείγμα με τα χέρια σας μέχρι να γίνει ψίχουλα. Προσθέστε τον κρόκο και ελάχιστο κρύο νερό μέχρι η ζύμη να ξεκολλάει από τα χέρια σας.
  2. Τυλίξτε τη με μεμβράνη τροφίμων και αφήστε τη να ξεκουραστεί για 30 λεπτά.
  3. Ανοίξτε τη μετά ανάμεσα σε δύο φύλλα αντικολλητικής λαδόκολας σε φύλλο με διάμετρο 30 εκατοστά.
  4. Απλώστε τη σε βουτυρωμένη και αλευρωμένη φόρμα για τάρτες. Τρυπήστε τη σε διάφορα σημεία και ψήστε τη σε προθερμασμένο φούρνο στους 180οC για 15 λεπτά.
  5. Βγάλτε τα κουκούτσια από τα κεράσια. Ανακατέψτε σε ένα μπολ τη ρικότα με το γιαούρτι, το μέλι και τα αυγά. Προσθέστε τα κεράσια, ανακατέψτε και αδειάστε το μείγμα στη μισοψημένη βάση της τάρτας.
  6. Ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180ο C για 40 λεπτά. Αφήστε την τάρτα να κρυώσει πριν την κόψετε σε μερίδες, πασπαλίστε με άχνη ζάχαρη και γαρνίρετε με φύλλα φρέσκου δυόσμου.