Ο απογευματινός ύπνος μπορεί να προσφέρει την ξεκούραση που χρειαζόμαστε ώστε να αποδίδουμε καλύτερα στην καθημερινότητά μας και να μετριάζουμε το άγχος μας.

Η συνήθεια του μεσημεριανού ή απογευματινού ύπνου είναι πολύ διαδεδομένη στην Ελλάδα, όπως και πολλές άλλες μεσογειακές χώρες, όπως η λεγόμενη σιέστα των Ισπανών που διακόπτουν το μεσημέρι την εργασία τους για να ξεκουραστούν. Μάλιστα, οι ερευνητές εκτιμούν ότι η συνήθεια του μεσημεριανού υπνάκου στην Ελλάδα, σε συνδυασμό με την υγιεινή μεσογειακή διατροφή συμβάλλουν σε ένα πιο υγιές καρδιαγγειακό «προφίλ» του πληθυσμού.

Προφανώς, οι ερευνητές δεν θέλουν να ενθαρρύνουν τους ανθρώπους να κοιμούνται για πολλές ώρες μέσα στη ημέρα, ωστόσο ένας σύντομος απογευματινός ύπνος μπορεί να είναι ζωτικής σημασίας όχι μόνο για την παραγωγικότητά μας, αλλά και για τη γενική υγεία.

Πόσο όμως πρέπει να διαρκεί ο απογευματινός ύπνος για να νιώθουμε καλά με τον εαυτό μας; Οι ερευνητές διαπίστωσαν πως η διάρκεια του απογευματινού ύπνου καλό είναι να μην υπερβαίνει τα 30 λεπτά.


Οπως διαβάζουμε σε άρθρο της Vogue India, η υπέρβαση των 30 λεπτών του απογευματινού ύπνου μπορεί όχι μόνο να είναι αντιπαραγωγική, αλλά να συνδέεται με αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία.
Ειδικότερα μελέτη που έγινε σε 3.000 άτομα διαπίστωσε πως όσοι κοιμούνται πάνω από μισή ώρα την ημέρα είναι πιο επιρρεπείς σε υψηλή αρτηριακή πίεση, παχυσαρκία και διαβήτη.

Οσοι δηλαδή κοιμόντουσαν πάνω από μισή ώρα το μεσημέρι ή το απόγευμα είχαν περισσότερες πιθανότητες να έχουν υψηλότερο Δείκτη Μάζας Σώματος (ΔΜΣ), υψηλότερη αρτηριακή πίεση και μια σειρά άλλων καταστάσεων που συνδέονται με καρδιακές παθήσεις και διαβήτη.

Τέλος η μελέτη έδειξε πως αν καταναλώνουμε έναν καφέ χωρίς ζάχαρη μετά το μεσημεριανό γεύμα, όχι μόνο είναι βοηθητικό για την χώνεψη, αλλά η δράση της καφεΐνης που χρειάζεται 20 λεπτά για να ενεργοποιήσει την αδρεναλίνη να κυκλοφορήσει στο σώμα μας, δημιουργεί την ιδανική λύση για έναν απογευματινό ύπνο μόλις μισής ώρας.
www.bovary.gr