Η εταιρεία τεχνολογίας Dyson ανακοίνωσε ότι τα ακουστικά καθαρισμού αέρα Dyson Zone πρόκειται να κυκλοφορήσουν προς πώληση, παρά το γεγονός ότι το προϊόν προκάλεσε έντονες αντιδράσεις νωρίτερα φέτος.
Η συσκευή -ένα σετ ακουστικών με αποσπώμενη προσωπίδα για φιλτράρισμα των ρύπων- χρησιμοποιεί τεχνολογία συμπίεσης αέρα για την αναρρόφηση φρέσκου αέρα κοντά στα αυτιά, ο οποίος διοχετεύεται μέσω φίλτρων άνθρακα στην προσωπίδα.
«Τα ακουστικά Dyson Zone έχουν σχεδιαστεί για να αντιμετωπίζουν την διπλή πρόκληση του θορύβου της πόλης και της ατμοσφαιρικής ρύπανσης», αναφέρει η εταιρία, σημειώνοντας ότι αντέχουν ως και 50 ώρες.
Επιπλέον εξήγησε πως «πιάνουν το 99% της ρύπανσης από σωματίδια μεγέθους από 0.1 micron, ενώ τα φίλτρα άνθρακα K-Carbon, εμπλουτισμένα με κάλιο, στοχεύουν τα βασικότερα όξινα αέρια που συνδέονται περισσότερο με τη ρύπανση των πόλεων, συμπεριλαμβανομένου του διοξειδίου του αζώτου και του διοξειδίου του θείου».
Αν και αρχικά είχε προγραμματιστεί να κυκλοφορήσουν το φθινόπωρο του 2022, τελικά θα αρχίσουν να πωλούνται στην Κίνα τον Ιανουάριο και στις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο, την Ιρλανδία, το Χονγκ Κονγκ και τη Σιγκαπούρη τον Μάρτιο.
Όταν παρουσιάστηκαν τον Μάρτιο του 2022, τα -αν μη τι άλλο- πρωτότυπα ακουστικά προκάλεσαν αμφιλεγόμενες αντιδράσεις. 
Η βρετανική Telegraph και το Wired χαρακτήρισαν το προϊόν «παράξενο», το τεχνολογικό σάιτ Cnet έγραψε πως είναι «κάτι που θα βλέπατε σε μια δυστοπική ταινία επιστημονικής φαντασίας» και ο Guardian σχολίασε πως «είναι βέβαιο ότι θα τραβήξει βλέμματα απορίας».
Οι τελευταίες εικόνες που δημοσίευσε η Dyson δείχνουν ότι το προϊόν θα είναι διαθέσιμο σε τρεις χρωματικές επιλογές- ασημί με μπλε, χάλκινο με μπλε και σκούρες με γαλάζιες αποχρώσεις.

«Τα ακουστικά Dyson Zone με καθαρισμό αέρα έχουν δοκιμαστεί σε ακραίες συνθήκες», δήλωσε η εταιρία. «Οι εξειδικευμένοι μηχανικοί μας στο Κέντρο Ανάπτυξης της Dyson στη Μαλαισία τα δοκίμασαν επίσης σε θερμότερα κλίματα και υψηλότερα επίπεδα υγρασίας, εκτός από τα τεστ στο Ηνωμένο Βασίλειο».
Η Dyson, η οποία είναι περισσότερο γνωστή για τις ηλεκτρικές σκούπες και τα σεσουάρ της, ιδρύθηκε από τον εφευρέτη James Dyson το 1993 και η επιτυχία της σειράς των προϊόντων της, τον βοήθησε να γίνει ο πλουσιότερος άνθρωπος στο Ηνωμένο Βασίλειο το 2020.
Με πληροφορίες από Dezeen