Μερικές φορές τα smartphones εκρήγνυνται. Μόνο αυτό το καλοκαίρι, μια πτήση της Alaska Airlines εκκενώθηκε αφού ένα Samsung Galaxy A21 πήρε φωτιά, ένα Galaxy A02 προκάλεσε πυρκαγιά σε ένα σπίτι στη Γλασκώβη, μια συσκευή εξερράγη μέσα στην τσέπη ενός άνδρα στο Βιετνάμ και μια μπαταρία ανατινάχθηκε στο χέρι ενός άνδρα στην Κίνα.
Η πιθανότητα έκρηξης του δικού σας smartphone είναι μικρή, αλλά μπορεί να συμβεί, όπως αποδείχθηκε από το φιάσκο του Samsung Galaxy Note 7 πριν από μερικά χρόνια. Γιατί όμως συμβαίνει και τι, αν μη τι άλλο, μπορείτε να κάνετε για να το αποφύγετε;
Υπάρχουν πολλοί λόγοι που ένα smartphone μπορεί να πάρει φωτιά ή να εκραγεί και έχει σχεδόν πάντα να κάνει με την μπαταρία της συσκευής. Οι σύγχρονες κινητές συσκευές τροφοδοτούνται από μπαταρίες ιόντων λιθίου, οι οποίες περιέχουν μια προσεκτική ισορροπία θετικών και αρνητικών ηλεκτροδίων ώστε να επιτρέψουν την επαναφόρτισή τους. Όταν κάτι πάει στραβά, τα εσωτερικά εξαρτήματα της μπαταρίας μπορεί να χαλάσουν και να δημιουργήσουν μια “άστατη” αντίδραση που μπορεί να οδηγήσει σε φωτιά.

Αυτό μπορεί να συμβεί για πολλούς λόγους, αλλά το πιο κοινό πρόβλημα είναι η υπερβολική θερμότητα. Εάν μια μπαταρία φόρτισης ή ένας υπερβολικά καταπονημένος επεξεργαστής ζεσταθεί πολύ γρήγορα, μπορεί να καταστρέψει τη χημική σύσταση των εξαρτημάτων του τηλεφώνου. Με τις μπαταρίες, μια αλυσιδωτή αντίδραση που ονομάζεται θερμική διαφυγή μπορεί να προκαλέσει στην μπαταρία να παράγει ακόμη περισσότερη θερμότητα και τελικά να πάρει φωτιά ή να εκραγεί.

Οι λόγοι που μπορούν να οδηγήσουν στην υπερθέρμανση του τηλεφώνου σας διαφέρουν. Η φυσική βλάβη – αυτή που προκαλείται από πτώση ή υπερβολικό λύγισμα του κινητού – μπορεί να διαταράξει την εσωτερική λειτουργία της μπαταρίας. Αφήνοντας το τηλέφωνο στον ήλιο για μεγάλο χρονικό διάστημα, κακόβουλο λογισμικό που υπερφορτώνει την CPU ή δυσλειτουργία φόρτισης μπορεί επίσης να προκαλέσει βραχυκύκλωμα στη συσκευή

Ή μπορεί να είναι και κάτι έξω από τον άμεσο έλεγχό σας. Οι μπαταρίες υποβαθμίζονται με την πάροδο του χρόνου, οπότε εάν μια συσκευή έχει χρησιμοποιηθεί για αρκετά χρόνια, είναι πιθανό τα εσωτερικά εξαρτήματα να ξεθωριάσουν, οδηγώντας σε οίδημα και υπερθέρμανση. Ή μπορεί να υπάρχει θέμα με την διαδικασία παραγωγής του τηλεφώνου, το οποίο φυσικά είναι πέρα από τον έλεγχό σας.
Μπορεί να μην λάβετε κάποια προειδοποίηση, αλλά αν ακούσετε ήχους σαν σφύριγμα ή σκάσιμο που προέρχονται από το τηλέφωνο ή μυρίσετε καμμένο πλαστικό ή χημικά, μπορεί να είναι έχει πάθει ήδη ζημιά και να είναι στα πρόθυρα έκρηξης. (Μην βάζετε το πρόσωπό σας κοντά, προφανώς.) Ομοίως, προσέξτε για υπερβολική θερμότητα που κάποιες φορές προέρχεται από τη συσκευή, ειδικά κατά τη φόρτιση. Εάν καίει πολύ στην αφή, αποσυνδέστε το αμέσως.

Ένα άλλο μεγάλο προειδοποιητικό σημάδι είναι η διόγκωση της μπαταρίας, η οποία μπορεί να συμβεί εάν έχει υποστεί ζημιά ή τα εσωτερικά εξαρτήματα έχουν υποβαθμιστεί με τον καιρό. Προσέξτε τυχόν αλλαγές στο σχήμα της συσκευής σας, συμπεριλαμβανομένης μιας προεξέχουσας οθόνης, ενός διευρυμένου περιγράμματος ή ενός διατεταμένου περιβλήματος που μπορεί να προκαλέσει το τηλέφωνο να μην κάθεται πλέον στο ίδιο επίπεδο με μια επίπεδη επιφάνεια.

Ο ανώτερος αναλυτής ασφάλειας του PCMag Max Eddy παραλίγο να ανατινάξει το γερασμένο Android τηλέφωνό του ενώ προσπαθούσε να αφαιρέσει όλα τα ίχνη των υπηρεσιών της Google το 2019. Το μόνο που πήρε για τον κόπο του ήταν μια διογκωμένη μπαταρία.

Τα περισσότερα σύγχρονα smartphones δεν σας επιτρέπουν πλέον να αφαιρείτε την μπαταρία, οπότε αν ανησυχείτε για τη συσκευή σας, απενεργοποιήστε την και παραδώστε την αμέσως για σέρβις.
Μπορείτε να αποτρέψετε την έκρηξη του τηλεφώνου σας;
Ενώ υπάρχουν βήματα που μπορείτε να λάβετε για να ανακουφίσετε τουλάχιστον κάποια επιβάρυνση που μπορεί να ασκήσετε στην μπαταρία του τηλεφώνου σας, δεν μπορείτε να κάνετε πολλά αν το ζήτημα είναι κατασκευαστικό ελάττωμα ή φυσικά υποβαθμισμένη πηγή ενέργειας. Οι μπαταρίες πρέπει να ελέγχονται εξονυχιστικά για ελαττωματικά εξαρτήματα, αλλά οι φθηνά κατασκευασμένες μονάδες μπορεί να έχουν ατέλειες που μπορεί να προκαλέσουν υπερθέρμανση του τηλεφώνου. Δεν υπάρχει γρήγορη λύση όταν πρόκειται για κακή κατασκευή μπαταρίας.
Στην περίπτωση του Note 7, το ελάττωμα ήταν σχεδιαστικό και δεν μπορούσε να κάνει τίποτα ο μέσος καταναλωτής για να το διορθώσει. Ωστόσο, υπάρχουν πολλά πράγματα που πρέπει και δεν πρέπει να κάνετε τα οποία μπορεί να σας βοηθήσουν να διατηρήσετε τη συσκευή σας σε καλή κατάσταση και να αποφύγετε την περίπτωση φωτιάς


Αποκτήστε θήκη τηλεφώνου
Αν και δεν είναι συνηθισμένο, η πτώση του τηλεφώνου σας μπορεί να προκαλέσει ζημιά στην μπαταρία. Απλά ρωτήστε τον αναλυτή κινητών του PCMag Steven Winkelman, ο οποίος έλαβε ένα κινητό κινεζικής κατασκευής μέσω ταχυδρομείου για έλεγχο. Αφού το έριξε κατά λάθος από τον πάγκο της κουζίνας στο πάτωμα, το τηλέφωνο άρχισε να απελευθερώνει μια χημική μυρωδιά και ξέσπασε στις φλόγες μέσα σε λίγα λεπτά.
Δεν θα πάρει κάθε τηλέφωνο φωτιά μετά από μια πτώση, αλλά ένας τρόπος για να προστατέψετε τα εσωτερικά της συσκευής σας είναι να το καλύψετε με μια θήκη τηλεφώνου – κατά προτίμηση με ένα που καλύπτει καλά τις άκρες του τηλεφώνου. Αυτές οι θήκες δεν είναι τόσο ακριβές όσο κάποτε, και ακόμη και οι φθηνότερες προσφέρουν περισσότερη προστασία από το τίποτα. Σε αυτό το σημείο, δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για να μείνει χωρίς ένα. Εάν έχετε iPhone 12, 12 Pro, 12 Pro Max ή Samsung Galaxy S21, έχουμε μερικές προτάσεις.
Αποφύγετε τις ακραίες θερμοκρασίες
Πιθανώς γνωρίζετε ότι η θερμότητα είναι ο χειρότερος εχθρός του τηλεφώνου σας, αλλά τι γίνεται με το κρύο; Η μπαταρία του τηλεφώνου σας έχει κατασκευαστεί και βελτιστοποιηθεί για να λειτουργεί σε συγκεκριμένο εύρος θερμοκρασίας-μεταξύ 32-95 βαθμών Φαρενάιτ. Η τακτική έκθεση της μπαταρίας σε δύσκολες συνθήκες μπορεί να προκαλέσει ζημιά στα εσωτερικά εξαρτήματα και να προκαλέσει μακροπρόθεσμη γενική ζημιά στο κινητό σας.

Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να αποφεύγετε να αφήνετε τη συσκευή σας σε άμεσο ηλιακό φως, ή πάνω από ένα θερμό καλοριφέρ, για μεγάλα χρονικά διαστήματα, ειδικά κατά τη φόρτιση. Θα πρέπει επίσης να αποφεύγετε τις πολύ χαμηλές θερμοκρασίες όποτε είναι δυνατόν. Μην τοποθετείτε λοιπόν το τηλέφωνό σας μέσα στην κατάψυξη, αν εξακολουθείτε να πιστεύετε σε αυτόν τον μύθο ή μην το αφήνετε στο αυτοκίνητό σας σε ιδιαίτερα κρύες μέρες.
Μην καλύπτετε το τηλέφωνό σας όταν φορτίζει
Αυτό ίσως να σας ακούγεται ανόητο, αλλά μπορώ προσωπικά να το επιβεβαιώσω, μην καλύπτετε το τηλέφωνό σας με τίποτα ενώ φορτίζεται και μην φορτίζετε τη συσκευή πάνω στο κρεβάτι. Πριν από χρόνια, ξύπνησα ένα πρωινό και βρήκα το τηλέφωνό μου κάτω από το σώμα μου ενώ έκαιγε το γυμνό στήθος μου. Σε κάποιο σημείο της νύχτας, είχα κυλήσει στο τηλέφωνο, προκαλώντας υπερθέρμανση της συσκευής. Όχι μόνο κάηκε το σώμα μου, αλλά κάηκε και το κινητό και έπαψε να λειτουργεί.

Η καλύτερη επιλογή σας είναι να τοποθετήσετε το τηλέφωνό σας σε μια επίπεδη, σκληρή επιφάνεια – όπως ένα τραπέζι ή ένα γραφείο – όταν είναι ώρα να φορτίσετε τη συσκευή. Με το να το κοιμηθείτε μαζί του τη νύχτα κινδυνεύετε να κυλήσετε πάνω του, να το τυλίξετε σε κουβέρτες ή να το καλύψετε με ένα μαξιλάρι. Για να είστε ασφαλείς, κρατήστε τη συσκευή απαλλαγμένη από βελούδινες επιφάνειες, χαρτιά ή γενική ακαταστασία.
Εξασκηθείτε στους τρόπους συντήρησης της μπαταρίας
Υπάρχουν πολλοί μύθοι για τις μπαταρίες εκεί έξω. Καταρρίψαμε πολλούς από αυτούς, όπως η ιδέα ότι η φόρτιση του τηλεφώνου σας μέσα στη νύχτα θα προκαλέσει έκρηξη (όχι! δεν θα προκαλέσει). Για το σκοπό μας, θυμηθείτε ότι οι μπαταρίες φυσιολογικά αλλοιώνονται με την πάροδο του χρόνου και το καλύτερο που μπορείτε να κάνετε είναι να καθυστερήσετε αυτή την ύφεση της κατάστασής τους.

Σας συνιστούμε να διατηρείτε το τηλέφωνό σας φορτισμένο μεταξύ 30-80% τις περισσότερες φορές (δεν υπάρχει λόγος να επιμένετε πάντα ότι η μπαταρία είναι στο 100%) και να αποφεύγετε τη γρήγορη φόρτιση όλη τη νύχτα, αν μπορείτε να το κάνετε. Ωστόσο, μην ανησυχείτε πολύ για αυτό. θα χρειαστούν μερικά χρόνια για να χαλάσει φυσικά η μπαταρία σας. Αν είστε ο τύπος ανθρώπου που αλλάζει τηλέφωνα κάθε χρόνο περίπου, θα είστε καλά.
Χρησιμοποιήστε το σωστό φορτιστή
Η συσκευή σας χρειάζεται βέλτιστη τάση και ρεύμα για να φορτιστεί σωστά, γι ‘αυτό σας συνιστούμε να μείνετε με τον φορτιστή που ήρθε στο κουτί ή να πάρετε έναν απευθείας από τον κατασκευαστή του τηλεφώνου. Αυτό σημαίνει ότι αν έχετε κινητό Samsung, αγοράστε καλώδιο από τη Samsung. αν έχετε iPhone, προμηθευτείτε ένα καλώδιο Lightning από το Apple Store.

Επίσης, δεν πρέπει να συνδυάζετε και να ταιριάζετε καλώδια και μετασχηματιστές μεταξύ τους, επειδή διαφορετικές μονάδες έχουν διαφορετικά επίπεδα ισχύος. Μπορεί να είναι δελεαστικό να εξοικονομήσετε χρήματα και να πάρετε έναν φθηνό φορτιστή από το Amazon ή να χρησιμοποιήσετε ό,τι έχετε στο σπίτι, αλλά αυτός είναι ένας καλός τρόπος για να καταστρέψετε την μπαταρία σας.

Εάν πρέπει οπωσδήποτε να αγοράσετε φορτιστή από τρίτο, προτιμήστε μια γνωστή μάρκα όπως η Anker και όχι με μια ανώνυμη εταιρεία μόνο και μόνο επειδή είναι φθηνότερη. Μπορείτε επίσης να ελέγξετε εάν ένα καλώδιο USB-C είναι πιστοποιημένο από το USB-IF ή εάν ένας φορτιστής Lightning έχει το σήμα MFi (και είναι αυθεντικό εάν το έχει). Μπορεί να είναι λίγο πιο ακριβό, αλλά θα αξίζει τα χρήματά του μακροπρόθεσμα.
Φροντίστε τα καλώδια σας
Μόλις έχετε τον φορτιστή σας, πρέπει να φροντίσετε τα καλώδια σας. Τα κατεστραμμένα καλώδια μπορεί να οδηγήσουν σε προβλήματα φόρτισης, ακόμα και να προκαλέσουν τον δικό τους κίνδυνο πυρκαγιάς. Πριν κάποιο καιρό, ο φορτιστής MagSafe του MacBook Pro μου είχε σχιστεί μέχρι που αποκαλύφθηκε η καλωδίωση. Τελικά, ο φορτιστής βραχυκύκλωσε και πήρε φωτιά. Το ίδιο μπορεί να συμβεί και στο βύσμα του τηλεφώνου σας.

Υπάρχουν μερικές εξαιρετικές πρακτικές που πρέπει να έχετε κατά νου κατά τη διαχείριση του φορτιστή του τηλεφώνου σας ή πραγματικά οποιοδήποτε καλώδιο που συνδέεται με τις συσκευές σας. Αποφύγετε να τυλίγετε τα καλώδια πολύ σφιχτά και θυμηθείτε να αποσυνδέσετε το φορτιστή από τη πρίζα αντί απλώς να τραβήξετε έξω το καλώδιο. Εάν ο τρέχων φορτιστής σας έχει διαβρωθεί ή φαίνεται να έχει λιώσει, ήρθε η ώρα να πάρετε ένα νέο καλώδιο.
Προσέξτε το κακόβουλο λογισμικό
Εάν μολυνθείτε από κακόβουλο λογισμικό, το κακόβουλο πρόγραμμα ενδέχεται να θέσει σε κίνδυνο τους πόρους του τηλεφώνου σας, χρησιμοποιώντας τους για εργασίες όπως cryptomining, το οποίο μπορεί να υπερθερμάνει την μπαταρία και ενδεχομένως να βλάψει το τηλέφωνο. Λειτουργεί το smartphone σας πιο αργά από όσο θα έπρεπε; Ζεσταίνεται χωρίς ουσιαστικά καλό λόγο; Ανοίγουν ασταμάτητα αναδυόμενα παράθυρα; Μάλλον έχετε μολυνθεί από κακόβουλο λογισμικό

Χάρη στη φύση του App Store της Apple, το iPhone τείνει να είναι λιγότερο επιρρεπές σε κακόβουλο λογισμικό. Το ίδιο δεν μπορούμε να πούμε για το Google Play Store, αλλά πολλές δημοφιλείς εταιρείες προστασίας από ιούς προσφέρουν εφαρμογές προστασίας για το Android ως κομμάτι των συνδρομών για πολλαπλές συσκευές. Τα Bitdefender, Kaspersky, Norton και McAfee είναι όλα επιλογές PCMag Editors ‘Choices στην κατηγορία.
Μην ανησυχείτε, το τηλέφωνό σας είναι απίθανο να εκραγεί
Παρ ‘όλες αυτές τις προειδοποιήσεις – και πόσο συχνά μπορεί να εμφανίζονται στις ειδήσεις – τα τηλέφωνα που εκρήγνυνται εξακολουθούν να είναι εξαιρετικά σπάνια. Όταν το Galaxy Note 7 ανακλήθηκε από τη Samsung το 2016, μόνο περίπου 100 από τις 2,5 εκατομμύρια μονάδες που στάλθηκαν αναφέρθηκαν ότι είχαν εκραγεί. Αυτό μπορεί να είναι ακόμα τρομακτικό νούμερο αν το συγκρίνει κάποιος με το μηδέν, αλλά αν ανησυχείτε για την καταστροφή του τηλεφώνου σας, υπάρχουν πιο συνηθισμένα και πιο πιθανά ζητήματα που πρέπει να ανησυχείτε.

Και θυμηθείτε, τα τηλέφωνα που εκρήγνυνται καθιστούν τις εταιρείες υπεύθυνες για όποια ζημιά προκληθεί, οπότε αν υπάρξει άλλη μια ευρεία ανάκληση ξανά, είναι πιθανό να αντιμετωπιστεί σχετικά γρήγορα. Για παράδειγμα, η Samsung κυκλοφόρησε ενημερώσεις για το λογισμικό με τις οποίες κόβει έως ένα βαθμό τη χωρητικότητα της μπαταρίας του τηλεφώνου πριν τελικά καταστήσει τη συσκευή εντελώς άχρηστη, ως μια προφύλαξη ασφαλείας.