Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ο Νεντ Πράις, διεμήνυσε χθες Τετάρτη ότι ο αγωγός φυσικού αερίου Nord Stream 2, ο οποίος συνδέει τη Ρωσία με τη Γερμανία, δεν θα λειτουργήσει εάν η Ρωσία προχωρήσει σε εισβολή στην Ουκρανία.

«Θέλω να είμαι πολύ σαφής: εάν η Ρωσία προχωρήσει σε εισβολή στην Ουκρανία με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, ο Nord Stream 2 δεν θα προχωρήσει», τόνισε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ στο NPR.

Η Έμιλι Χάμπερ, πρεσβευτής της Γερμανίας στην Ουάσιγκτον, φάνηκε να υποστηρίζει τη σκλήρυνση της θέσης σε σχόλιό της την Πέμπτη. Σημείωσε στο Twitter ότι «οι ΗΠΑ και η Γερμανία το δήλωσαν από κοινού το περασμένο καλοκαίρι: εάν η Ρωσία χρησιμοποιήσει την ενέργεια ως όπλο ή εάν υπάρξει άλλη παραβίαση της κυριαρχίας της Ουκρανίας, η Ρωσία θα πρέπει να πληρώσει υψηλό τίμημα».

Ο γερμανός καγκελάριος, Όλαφ Σολτς, και η υπουργός Εξωτερικών, Annalena Baerbock, το κατέστησαν επίσης σαφές. «Τίποτα δεν θα είναι εκτός τραπεζιού, συμπεριλαμβανομένου του Nord Stream 2», είπε η Χάμπερ.

Τα σχόλια αυτά έρχονται μετά από μια ημέρα έντονης διπλωματικής δραστηριότητας, με τις ΗΠΑ να λένε ότι είχαν χαράξει έναν δρόμο για να αντιμετωπίσουν τις ρωσικές απαιτήσεις στην Ανατολική Ευρώπη, καθώς η Μόσχα διεξήγαγε συνομιλίες για την ασφάλεια με δυτικές χώρες και συνεχίζει να συγκεντρώνει στρατεύματα.