Ποτέ η κούρσα του διαστήματος δεν ήταν αμιγώς στα χέρια της επιστημονικής κοινότητας, δεν χρειάζεται καν να το πούμε αυτό. Ένα ακόμη πεδίο ανταγωνισμού στο πλαίσιο του Ψυχρού Πολέμου ήταν και οι χώρες που συμμετείχαν, το πρεστίζ κυνηγούσαν πρώτα και μετά την “πρόοδο της ανθρωπότητας” ή οτιδήποτε άλλο. Αλλά ακόμη κι έτσι, ακόμη και υπό αυτές τις συνθήκες, η διαστημική κούρσα εκείνων των χρόνων, απείχε πολύ από αυτό στο οποίο εξελίσσεται τα τελευταία χρόνια: σε έναν άτυπο διαγωνισμό μεταξύ των πιο προκλητικά πλούσιων ανθρώπων του πλανήτη.

Τζεφ Μπέζος, Ίλον Μασκ και Ρίτσαρντ Μπράνσον έχουν βρει το νέο τους παιχνίδι και αυτήν τη φορά είναι διαστημικό. Και σε αυτό το παιχνίδι, αυτοί που ήδη φαίνεται να χάνουν δεν είναι άλλοι από τους -μάντεψε- εργαζόμενους.

Στην περίπτωση, λοιπόν, του Τζεφ Μπέζος, μία ομάδα από 21 νυν αλλά κυρίως πρώην υπαλλήλων διαμαρτύρεται για την κουλτούρα σεξισμού που επικρατεί μέσα στην Blue Origin, τη διαστημική εταιρεία του ιδιοκτήτη της Amazon. Οι εργαζόμενοι έχουν επίσης εκφράσει ανησυχίες σχετικά με την τοξικότητα που επικρατεί στην εργασιακή κουλτούρα της εταιρείας και ισχυρίζονται ότι δεν τηρεί τα κατάλληλα πρωτόκολλα ασφαλείας.

Απ’ τη δική της μεριά, η Blue Origin απορρίπτει τις κατηγορίες, λέγοντας ότι “δεν δείχνει καμία ανοχή σε κανενός είδους παρενόχληση ή διάκριση” και ότι τηρεί το πρωτόκολλο ασφαλείας της.

Οι ισχυρισμοί των υπαλλήλων περιγράφονται στο post ενός blog, που πολύ συχνά χρησιμοποιείται και από τους whistleblowers, τα “βαθιά λαρύγγια” που αποκαλύπτουν τις ατασθαλίες κυβερνήσεων και εταιρειών, που θα έδιναν τα πάντα για να μη βγουν στο φως.

Η ανοιχτή επιστολή έχει μαζέψει υπογραφές από 21 υπαλλήλους, συμπεριλαμβανομένης και της Alexandra Abrams, πρώην επικεφαλής των δημοσίων σχέσεων της εταιρείας και ίσως της μόνης που δέχτηκε να μιλήσει επώνυμα.

Στο post οι εργαζόμενοι ισχυρίζονταν ότι “πολλά απ’ τα ανώτερα στελέχη ήταν γνωστά για την ακατάλληλη συμπεριφορά τους προς τις γυναίκες”, καθώς και ότι ήταν “απρόσιτοι”, επιδεικνύοντας ταυτόχρονα και σαφή προκατάληψη έναντι των γυναικών. Και φυσικά δεν σταματούσαν εκεί. Για παράδειγμα αναφέρθηκε και η συγκεκριμένη περίπτωση ενός ανώτερου στελέχους που αν και καταγγέλθηκε πολλές φορές για σεξουαλική παρενόχληση, συνέχισε να παραμένει στον “πιστό κλειστό κύκλο” του CEO, Bob Smith.

Την ίδια στιγμή, γίνεται λόγος και για ένα ακόμη στέλεχος που αποκαλούσε τις γυναίκες με υποκοριστικά επίθετα όπως “κοριτσάκι”, “κούκλα” και “γλυκιά μου”.

Πέρα από το τοξικό εργασιακό περιβάλλον, οι εργαζόμενοι επικέντρωσαν τις κατηγορίες τους και σε κάτι ακόμα: δήλωσαν ότι η Blue Origin έδωσε μεγαλύτερη βάση στο να κερδίσει τους άλλους δύο δισεκατομμυριούχους στην κούρσα του διαστήματος, παρά να αντιμετωπίσει σοβαρά θέματα ασφαλείας που προέκυπταν, και αυτό επειδή κάτι τέτοιο θα επιβράδυνε χρονικά το πρόγραμμα.

Για όλους αυτούς τους λόγους, οι εργαζόμενοι καταλήγουν πως ενώ πίστευαν πολύ στην ιδιωτική πρωτοβουλία και θεωρούσαν αυτά τα προγράμματα που χρηματοδοτούνται από ιδιώτες ως το μέλλον στις διαστημικές μεταφορές, τώρα πια έχουν χάσει την εμπιστοσύνη τους.

“Πίστευα ότι σώζαμε την ανθρωπότητα”, γράφει η Άμπραμς. “Τώρα πρέπει να θρηνήσουμε για τα χαμένα μας όνειρα, ή ακόμη χειρότερα, να συνειδητοποιήσουμε ότι δεν υπήρξαν ποτέ στην πραγματικότητα”. Να υπενθυμίσουμε ότι στις 21 Ιουλίου, ο Τζεφ Μπέζος ταξίδεψε στο διάστημα μέσω μίας διαστημικής πτήσης που σχεδιαζόταν επί δύο δεκαετίες από την εταιρεία του, την Blue Origin, για να ηττηθεί όμως τελικά από τον Ρίτσαρντ Μπράνσον, ο οποίος τον πρόλαβε μόλις για εννιά ημέρες. Έτσι, ο Μπράνσον έγινε εκείνος που ταξίδεψε πρώτος στο διάστημα με δική του πτήση απ’ το Νέο Μεξικό, κόβοντας πρώτος το νήμα σ’ αυτόν τον άτυπο διαγωνισμό μεταξύ μερικών ματαιόδοξων βαθύπλουτων