Το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο, Fox News καλείται να καταβάλλει στην εταιρεία Dominion του Ελληνοαμερικανού, Τζον Πούλος το αστρονομικό ποσό των 787,5 εκατομμυρίων δολαρίων για τους ισχυρισμούς περί «νοθείας» στις προεδρικές εκλογές του 2020.

Σύμφωνα με πληροφορίες, πρόκειται για εξωδικαστικό συμβιβασμό ανάμεσα στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο Fox News και την εταιρεία ηλεκτρονικής καταμέτρησης ψήφων Dominion (Voting Systems), λίγο πριν οι δύο πλευρές βρεθούν αντιμέτωπες σε δικαστήριο της πολιτείας του Ντέλαγουερ. Την είδηση ανακοίνωσε «στον αέρα» ο Νιλ Καβούτο, ένας από τους πιο γνωστούς παρουσιαστές του Fox News.

«Το Fox News συμφώνησε να πληρώσει 787 εκατομμύρια δολάρια στα πλαίσια διακανονισμού, μετά την άσκηση αγωγής για συκοφαντική δυσφήμηση από την Dominion. Η πληροφορία αυτή προοέρχεται από τη Wall Street Journal. Με τον διακανονισμό αποτρέπεται η εκδίκαση ισχυρισμών ότι στο Fox, οι παρουσιαστές και οι προσκεκλημένοι του, είχαν δώσει βήμα σε αιτιάσεις σχετικά με την τεχνολογική αξιοπιστία της εκλογικής διαδικασίας, στις εκλογές του 2020», είπε χαρακτηριστικά όπως μεταφέρει η Deutsche Welle.
Οι ισχυρισμοί για «νοθεία» και ο «συμβιβασμός»

Υπενθυμίζεται ότι το 2020 ο Ντόναλντ Τραμπ δεν είχε αναγνωρίσει την ήττα του από τους Δημοκρατικούς και τον Τζο Μπάιντεν, για την ακρίβεια την είχε αποδώσει σε «νοθεία». Από την πλευρά του, το υπερσυντηρητικό τηλεοπτικό δίκτυο φαινόταν να ασπάζεται, εν μέρει τουλάχιστον, τους ισχυρισμούς, αν και πολλές φορές παρέμεναν δυσδιάκριτα τα όρια.

Η εταιρεία Dominion, ζητούσε ως αποζημίωση το μυθικό ποσό του 1,6 δις ευρώ κατηγορώντας το Fox News για προπαγάνδρα υπέρ του Τραμπ. Τελικά o συμβιβασμός «έκλεισε» στα 787,5 εκ. δολάρια. Πρόκειται για ποσό πολύ μικρότερο από εκείνο που διεκδικούσε η Dominion, αλλά όπως αναφέρει ο Κάρυ Κολιανέζι, καθηγητής Νομικής στο πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια «είναι σίγουρα ένα τεράστιο ποσό»

Παράλληλα, Αμερικανοί αναλυτές επισημαίνουν ότι με τον εξωδικαστικό συμβιβασμό ο 92χρονος επικεφαλής του Fox News Ρούπερτ Μέρντοχ και άλλα ηγετικά στελέχη του καναλιού γλυτώνουν την ταλαιπωρία να εμφανιστούν στο δικαστήριο ως μάρτυρες για να απαντήσουν σε επίμονα ερωτήματα που αφορούν εσωτερικές λειτουργίες της επιχείρησης.

Στο μεταξύ, εναντίον του Fox News εκκρεμεί μία ακόμη προσφυγή της εταιρείας ηλεκτρονικής καταμέτρησης ψήφων Smartmatic. Αλλά και η Dominion έχει καταθέσει άλλες αγωγές εναντίον των αμερικανικών δικτύων Newsmax και OAN, καθώς και εναντίον παλαιών συνοδοιπόρων του Τραμπ, όπως ο πρώην δήμαρχος της Νέας Υόρκης Ρούντι Τζουλιάνι και ο υπερσυντηρητικός ακτιβιστής Μάικ Λίντελ.