Η εβδομάδα του Master Chef ξεκίνησε, με συνταγές αφιερωμένες στην πολίτικη κουζίνα και καλεσμένη τη Γεωργία Κοφινά. Ανάμεσα στα πιάτα που κλήθηκαν οι παίκτες να διαχειριστούν στο τεστ δημιουργικότητας ήταν το χιουνκιάρ μπεγεντί, που σχεδόν κανείς από τους διαγωνιζόμενους δεν γνώριζε.

Τι είναι; Πρόκειται για ένα πιάτο που συνδυάζει το μοσχαρίσιο κρέας με τις μελιτζάνες. Κοκκινιστό μοσχαράκι με όλα του τα μπαχαρικά (κύμινο, δάφνη…) που συνοδεύεται από έναν πουρέ μελιτζάνας. Η μετάφρασή του από τα τούρκικα σημαίνει «όπως αρέσει στον Σουλτάνο», υποδηλώνοντας ότι αποτελεί μια συνταγή ιδιαίτερης νοστιμιάς.

Χουνκιάρ μπεγεντί

Υλικά

  • 4 μελιτζάνες μέτριες
  • 2 κουτ. σούπας βούτυρο
  • 4 κουτ. σούπας αλεύρι
  • 600ml γάλα
  • 150γρ. κασέρι
  • αλάτι, πιπέρι

Διαδικασία

Πλένετε τις μελιτζάνες χωρίς να κόψετε το κοτσάνι. Τις τρυπάτε παντού με ένα πιρούνι και τις αλείφετε με λίγο λάδι. Τις ψήνετε στο γκριλ γυρίζοντάς τες από όλες τις πλευρές, μέχρι να μαλακώσει η εσωτερική σάρκα.

Τις τοποθετείτε σε ταψί και τις σκεπάζετε με μια πετσέτα για λίγη ώρα. Τις αφήνετε να κρυώσουν, τις ξεφλουδίζετε αφαιρώντας τους σπόρους που πιθανόν να έχουν και στη συνέχεια τις κάνετε πουρέ.

Φτιάχνετε την μπεσαμέλ. Λιώνετε το βούτυρο σε μέτρια κατσαρόλα και προσθέτετε το αλεύρι. Το ανακατεύετε συνέχεια μέχρι να πάρει λίγο χρώμα. Προσθέτετε το γάλα, ανακατεύοντας συνέχεια με σύρμα για να μη σβολιάσει και μέχρι να πήξει η κρέμα.

Προσθέτετε τον πουρέ, το τυρί, αλάτι, πιπέρι και ανακατεύετε καλά. Κρατήστε το ζεστό μέχρι να σερβίρετε.

Tips

Για να αποφευχθεί η δημιουργία κρούστας στην επιφάνεια της μπεσαμέλ ή οποιασδήποτε άλλης ζεστής κρέμας, καλύψτε το δοχείο με διάφανη μεμβράνη.