Μπορεί ο Jeff Bezos να έφτασε στο διάστημα, ο Mark Zuckeberg όμως θέλει να φέρει στη Γη μία νέα διάσταση, να κάνει την επιστημονική φαντασία πραγματικότητα μέσα από το νέο, όραμά του για τo Facebook. Ο δισεκατομμυριούχος συνιδρυτής και CEO της εταιρείας, μιλώντας στο Verge, έκανε την ανακοίνωση της δεκαετίας, όπως χαρακτηρίζεται από τα διεθνή τεχνολογικά μέσα, αναφέροντας ότι το μέλλον του Facebook είναι να μετατρέψει την πλατφόρμα σε metaverse. Έναν εικονικό κόσμο μέσα στον οποίο ένας μεγάλος αριθμός ανθρώπων θα μπορεί να συμμετέχει σε video games, να εργάζεται, να ταξιδεύει ή απλά να έχει κοινωνικές επαφές.

Τι είναι το metaverse

Την έχουμε διαβάσει σε βιβλία, την έχουμε ακούσει σε ταινίες επιστημονικής φαντασίας, αλλά μέχρι στιγμής λίγα πράγματα γνωρίζουμε για τη λέξη που μοιάζει να είναι βγαλμένη από το Matrix ή από το σύμπαν της Marvel. O όρος metaverse θυμίζει πολύ σωστά εκείνον του universe. Προέρχεται από το πρόθεμα meta (πέρα) και universe (σύμπαν). Θα μπορούσαμε έτσι πολύ ελεύθερα να το μεταφράσουμε ως πέρα από το σύμπαν ή πέρα από το ίντερνετ όπως το ξέρουμε. 

Ο πρώτος που χρησιμοποίησε τον συγκεκριμένο όρο ήταν ο sci-fi συγγραφέας Neal Stephenson στο μυθιστόρημα του 1992, Snow Crash. Πρόσφατα, τον συναντήσαμε ξανά στις σελίδες του βιβλίου Ready Player One του Ernest Cline (2011) και στην κινηματογραφική μεταφορά του, το 2018 από τον Steven Spielberg, καθιστώντας σαφές ότι το metaverse συνεπάγεται μία νέα πραγματικότητα μέσα στη δική μας, που θολώνει τα νερά που χωρίζουν την επιστημονική φαντασία από την αληθινή ζωή. Βασικά, για να είμαστε πιο σωστοί συνεπάγεται τη νέα, βελτιωμένη έκδοση του κόσμου μας. Να βρίσκεσαι ξαφνικά από τον καναπέ σου στο Μουσείο του Λούβρου ή από το νησί που κάνεις διακοπές σε ένα επαγγελματικό meeting.

Το Facebook στο metaverse

Σύμφωνα με όσα δήλωσε ο Zuckerberg και δεδομένου ότι επενδύει συνεχώς στις τεχνολογίες AR (augmented reality) και VR (virtual reality), καλώς εχόντων των πραγμάτων μέσα σε μία πενταετία από τώρα, το Facebook θα είναι κάτι παραπάνω από ένα κοινωνικό δίκτυο. Θα είναι μία metaverse εταιρεία

Όπως ανέφερε πίσω από το φιλόδοξο εγχείρημα κρύβεται μία ολόκληρη ομάδα. Για την υλοποίησή του εργάζεται το Metaverse team, που αποτελεί τμήμα της ομάδας εικονικής πραγματικότητας του Facebook, του Reality Labs. 

Υπογράμμιζε επίσης το metaverse της εταιρείας θα μπορούσε να είναι συμβατό με τις μάσκες εικονικής πραγματικότητας, καθώς και με τις φορητές συσκευές -smartphones, tablets- και τις κονσόλες βιντεοπαιχνιδιών.

«Μπορείτε να σκεφτείτε το metaverse ως ένα διαδίκτυο, όπου αντί μόνο να βλέπετε περιεχόμενο, θα μπορείτε να βρίσκεστε μέσα σε αυτό. Ένας κοινόχρηστος ψηφιακός κόσμος, ένα virtual σκηνικό, μέσα στο οποίο θα μπορείτε να ζήσετε εμπειρίες που δεν είναι αληθινές, αλλά μοιάζουν πάρα πολύ σαν να είναι», εξήγησε ο ίδιος, αποκαλύπτοντας ότι πρόκειται για το πιο τρελό του όνειρο, κάτι που ονειρευόταν από όταν ήταν μαθητής Γυμνασίου