Μπορεί ο εμβολιασμός να προχωρά, ωστόσο οι διασωληνωμένοι και τα κρούσματα αυξάνονται. Πόσο κοντινό είναι το ενδεχόμενο ένός νέου lockdown;

Καθώς το καλοκαίρι οδεύει προς το τέλος του και το τείχος ανοσίας του 70-80% των εμβολιασμένων δεν έχει ακόμα οικοδομηθεί, σε συνδυασμό με την επέλαση της μετάλλαξης Δ του κορονοϊού και της αύξησης του αριθμού κρουσμάτων και διασωληνωμένων, μια δύσκολη εξίσωση δημιουργείται για τη συνέχεια.

Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία ο εμβολιασμός έχει ολοκληρωθεί σε ποσοστό 53,5% επί του γενικού πληθυσμού και 62,7% επί του ενήλικου πληθυσμού, κάτι που δείχνει ότι υπάρχει δρόμος ακόμα για την οικοδόμηση του τείχους ανοσίας.

Αν και την Τρίτη ανακοινώθηκαν τα πρώτα μέτρα για τους ανεμβολίαστους οι ειδικοί δεν είναι βέβαιοι για το κατά πόσον θα συγκρατήσουν το νέο πανδημικό κύμα.

Παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση αρνείται πεισματικά το ενδεχόμενο εκ νέου λήψης οριζόντιων περιοριστικών μέτρων, κάποιοι ειδικοί εκτιμούν ότι αν η πίεση στο σύστημα Υγείας καταστεί ασφυκτική τότε δεν θα υπάρξει άλλη λύση από το καθολικό lockdown

Αυτό επισημαίνει μεταξύ άλλων στο Sputnik η Άννα Μαστοράκου, Α’ αντιπρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου και πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πάτρας.

«Αν φτάσουμε σε δυσθεώρητα ύψη εκτιμώ ότι δεν θα υπάρξει άλλη λύση, αν και η κυβέρνηση το έχει διαψεύσει. Αυτό που έγινε σαφές από την προηγούμενη καραντίνα είναι ότι το lockdown δεν αποτελεί λύση για μεγάλο χρονικό διάστημα. Υπήρξαν πολλά περιστατικά ενδοοικογενειακής διασποράς. Πρέπει να αποφευχθεί πάση θυσία, με την επιτάχυνση των εμβολιασμών» τονίζει χαρακτηριστικά.

Έως τώρα η προστασία του εμβολίου είναι «εμφανής, καθότι με τον ίδιο αριθμό κρουσμάτων την περασμένη άνοιξη είχαμε πολύ περισσότερους θανάτους και διασωληνωμένους. Ακόμα όμως δεν είναι επαρκής για τη συνολική θωράκιση του πληθυσμού» προσθέτει η κα Μαστοράκου.

Με την άποψη ότι δεν θα αποφύγουμε τη νέα καραντίνα, συμφωνεί μιλώντας στο Sputnik, o Αθανάσιος Βαθιώτης, Ειδικός Παθολόγος και μέχρι πριν από λίγο καιρό αντιπεριφεριάρχης Υγείας της Περιφέρειας Αττικής.

«Δεν θα αποφύγουμε το lockdown αν συνεχίσουμε με αυτούς τους ρυθμούς. Χωρίς πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, ο κίνδυνος αυξάνεται καθώς επιστρέφει ο κόσμος από τις διακοπές του. Αξίζει να σημειωθεί ότι φέτος έχουμε πολύ περισσότερα κρούσματα και διασωληνωμένους από την αντίστοιχη περσινή περίοδο, παρά το γεγονός ότι υπάρχουν εμβόλια» επισημαίνει ο ειδικός.

Όπως προσθέτει ο κ Βαθιώτης, πρέπει οπωσδήποτε να γίνεται μοριακό τεστ για όσους επιστρέφουν από τις διακοπές τους. Ιδιαίτερη προσοχή συνιστά στους εμβολιασμένους που φέρουν και μεταφέρουν τον ιό ασυμπτωματικά.

«Το lockdown πρέπει να γίνει τώρα ώστε να ανακοπεί η μετάδοση του ιού» προσθέτει.

Μάσκα… η μεγάλη επιστροφή

Η μάσκα πλέον επιστρέφει παντού μιας και τα κρούσματα παραμένουν στα ύψη και όπως όλα δείχνουν ο χειμώνας θα είναι ζόρικος.

«Η μετάλλαξη Δ μεταδίδεται πολύ εύκολα από έναν άνθρωπο σε 8-9 άτομα παρά το γεγονός ότι το αρχικό στέλεχος της Γουχάν μεταδιδόταν σε 2,5 άτομα κατά μέσο όρο» αναφέρει η κα Μαστράκου.

Όμως σύμφωνα με τα στοιχεία οι εμβολιασμένοι προστατεύονται 8 φορές περισσότερο από τους ανεμβολίαστους και 25 φορές περισσότερο όσον αφορά τη βαριά νόσηση και το θάνατο, προσθέτει η ειδικός.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου και μέλος της Επιτροπής των ειδικών του Υπουργείου Υγείας Αθανάσιος Εξαδάκτυλος δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο νέου lockdown, αν η κατάσταση εκτροχιαστεί.

«Η κυβέρνηση έχει αποκλείσει κάτι τέτοιο, κατηγορηματικά σε όλους τους τόνους, Όμως δεν γνωρίζω τι θα εισηγηθούμε και τι θα αποφασιστεί αν υπάρξουν τρομακτικά στοιχεία για τις διασωληνώσεις» ανέφερε μεταξύ άλλων στο Sputnik.

Έκκληση σε όλους τους πολίτες να εμβολιαστούν κάνουν οι επιστήμονες.

https://sputniknews.gr/