Το όνομα της Τανσού Τσιλέρ, της πρώτης και μοναδικής γυναίκας πρωθυπουργού της Τουρκίας, βρίσκεται ξανά στην ατζέντα αυτές τις μέρες. Σύμφωνα με όσα αναφέρουν οι πηγές της DW η Τσιλέρ είναι πιθανό να επιστρέψει στην πολιτική σκηνή 20 χρόνια μετά την αποχώρησή της το 2002.

Η ίδια φέρεται να βρίσκεται σε συνομιλίες με τους ηγέτες ορισμένων κομμάτων καθώς και με μέλη του DYP και άλλους πολιτικούς για να στελεχώσουν την ομάδα της ενώ το όνομα που ακούγεται στους κύκλους της πολιτικής για την παράταξή της είναι “Κόμμα της Μεγάλης Τουρκίας”.

Τη βραδιά των Ιμίων την έψαχνε ο Κλίντον

Στην Ελλάδα έχει ταυτιστεί με την κρίση στα Ίμια, καθώς στις 8 Ιουνίου του 1995, η τουρκική Εθνοσυνέλευση εξουσιοδότησε την κυβέρνηση της Τσιλέρ να χρησιμοποιήσει όλα τα μέσα, περιλαμβανομένων και των στρατιωτικών, εναντίον της Ελλάδας.

Η ίδια αγνόησε επιδεικτικά τα υπηρεσιακά σημειώματα του υπουργείου Εξωτερικών που την προειδοποιούσαν για ενδεχόμενη κλιμάκωση της κρίσης. Ήταν η πρώτη φορά που η Άγκυρα απειλούσε την Ελλάδα ευθέως με πόλεμο στην περίπτωση που αυτή ασκούσε το δικαίωμά της να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 μίλια. Η Τσιλέρ απέστειλε μικρή ομάδα Τούρκων στρατιωτών, με εντολή να μην ανοίξουν πρώτοι πυρ. Παρ’ όλα αυτά εμφανιζόταν αποφασισμένη να ωθήσει τα πράγματα στα άκρα, τη στιγμή που η στρατιωτική ηγεσία δίσταζε.

Όση ώρα διήρκησε η γνωστή πλέον τουρκική επιχείρηση (τον Ιανουάριο του 1996), η τότε πρωθυπουργός είχε αποφύγει να απαντήσει στις συνεχείς τηλεφωνικές κλήσεις του προέδρου Κλίντον. Οι ΗΠΑ προσπαθούσαν να αποτρέψουν μία πολεμική σύγκρουση, αναλαμβάνοντας ρόλο μεσολαβητή.

Ποια είναι η Τανσού Τσιλέρ

Γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη και είναι απόφοιτος Κολεγίου της Κωνσταντινούπολης και διδάκτορας του Πανεπιστημίου του Κονέκτικατ. Έκανε μεταδιδακτορικές σπουδές και στο Πανεπιστήμιο Γέιλ. Το 1978 έγινε λέκτορας και το 1983 καθηγήτρια.

Το 1990 μπήκε στην πολιτική με το «Κόμμα του Ορθού Δρόμου» και την επόμενη χρονιά εξελέγη βουλευτής. Έγινε Υπουργός Οικονομικών στην Κυβέρνηση Συνασπισμού υπό τον Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ. Το 1993 έγινε η ίδια Πρωθυπουργός Κυβέρνησης συνεργασίας, η οποία κατέρρευσε το 1996 με την αποχώρηση του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος. Κατά τη διάρκεια εκείνης της Πρωθυπουργίας της συνέβη και η κρίση των Ιμίων, η οποία έφερε Ελλάδα και Τουρκία κοντά σε θερμό πολεμικό επεισόδιο. Από το 1996 ως το 1997 διετέλεσε αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και Υπουργός Εξωτερικών.

Κατηγορήθηκε για ευρεία διαφθορά κατά τη διάρκεια της Πρωθυπουργίας της. Εξετάστηκε πολλές φορές από το τουρκικό Κοινοβούλιο για τις κατηγορίες αυτές, αλλά τελικά απαλλάχθηκε από όλες, καθώς τίποτε δεν μπόρεσε να αποδειχθεί. Στην Τουρκία θεωρείται από πολλούς ότι η σκανδαλολογία της περιόδου εκείνης αποτέλεσε το εφαλτήριο της ανόδου των ισλαμιστών στην εξουσία.

Στις εκλογές του Νοεμβρίου του 2002 το κόμμα της απέτυχε να μπει στη Βουλή και η ίδια αποσύρθηκε από την πολιτική.