Εν μέσω όξυνσης των ελληνοτουρκικών σχέσεων και τη στιγμή που στον δημόσιο λόγο της γειτονικής χώρας κυριαρχεί η ρητορική εναντίον της Ελλάδας όχι μόνο από την κυβέρνηση Ερντογάν αλλά και από την αντιπολίτευση, ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει δημοσκόπηση για το πώς βλέπουν οι Τούρκοι τους Έλληνες. Σύμφωνα με την έρευνα που διενεργήθηκε από την εταιρεία Metropoll, η μεγάλη πλειοψηφία των Τούρκων δεν θεωρεί ότι οι Έλληνες είναι «εχθροί».
Ειδικότερα στην ερώτηση «Είναι ο ελληνικός λαός εχθρός;» το 64% των ερωτηθέντων απάντησαν «Όχι», το 31,3% «Ναι», ενώ 4,7% δεν απάντησε. Ιδιαίτερα ενδιαφέρον είναι ότι η πλειοψηφία των ψηφοφόρων κάθε κόμματος στην Τουρκία συμμερίζεται την ίδια άποψη.
Ανά κόμμα

• 60,3% του κυβερνώντος AKP
• 73,8% του αντιπολιτευόμενου Λαϊκού Ρεπουμπλικανικού Κόμματος (CHP)
• 65,1 % του Καλού Κόμματος (İyi Parti ) της Μεράλ Ακσενέρ
• 68,6 του Δημοκρατικού Κόμματος τω Λαών (HDP)
• 57,8% του ακροδεξιού Κόμματος Εθνικιστικής Δράσης (MHP)
Προεκλογική τακτική
Ακόμα η πλειοψηφία των Τούρκων πιστεύουν ότι η ένταση με την Ελλάδα είναι προεκλογική τακτική της κυβέρνησης. Ειδικότερα το το 51,5% των ερωτηθέντων θεωρεί πως η ένταση της Τουρκίας με την Ελλάδα αποτελεί προεκλογική κίνηση της κυβέρνησης Ερντογάν. Σε αυτούς που συμφωνούν με την ίδια άποψη είναι 36% και 38% των ψηφοφόρων του AKP και ΜΗP αντίστοιχα, που αποτελούν τον κυβερνητικό συνασπισμό στην χώρα.
www.in.gr