Έναν πρωτότυπο τρόπο προκειμένου να τιμήσει τον κοσμοναύτη, Γιούρι Γκαγκάριν επινόησε ένας σεφ από τα Άδανα της Τουρκίας, στέλνοντας στη στρατόσφαιρα… ένα κεμπάπ.

Ο Γιασάρ Αϊντίν προχώρησε στην κίνηση την ημέρα της 61ης επετείου από την πρώτη αποστολή ανθρώπου στο διάστημα, δηλαδή του Γιούρι Γκαγκάριν, ο οποίος εκτοξεύθηκε στο διάστημα στις 12 Απριλίου του 1961.

Προκειμένου να κάνει πράξη την ιδέα του, ο θαυμαστής του Γκαγκάριν συσπειρώθηκε με άλλα 30 άτομα και όλοι μαζί χρησιμοποίησαν ένα μετεωρολογικό μπαλόνι, πάνω στο οποίο βρισκόταν το κεμπάπ. Το κεμπάπ έκανε το ταξίδι του και επέστρεψε στη Γη τρεις ώρες αργότερα, αφού έφτασε σε ύψος 35 χιλιομέτρων.

«Αφού το κράτησαν για μια συγκεκριμένη ώρα στο διάστημα, οι εξωγήινοι έστειλαν το κεμπάπ πίσω… μάλλον τους φάνηκε πικάντικο», αστειεύτηκε ο Αϊντίν και πρόσθεσε «θα στείλω ένα πιάτο με λιγότερο πιπέρι την επόμενη φορά».

Η εκτόξευση συνέπεσε με την Παγκόσμια Ημέρα Ανθρώπινης Πτήσης στο Διάστημα και πραγματοποιήθηκε τη στιγμή που εκατομμύρια μουσουλμάνοι στην Τουρκία ετοιμάζονταν να «σπάσουν» τη νηστεία του Ραμαζανιού.

Η ομάδα του σεφ τοποθέτησε μια κάμερα και μια συσκευή παρακολούθησης στο μπαλόνι, ενώ έβαλε το κεμπάπ σε ένα ανθεκτικό στη θερμότητα κουτί από φελιζόλ.

Δείτε βίντεο με την εκτόξευση του κεμπάπ :

https://www.youtube.com/watch?v=DndA4re2tAI