Aπόρρητο τούρκικο non – paper που διακινεί η Άγκυρα στις ξένες πρεσβείες για να στηρίξει τα έωλα επιχειρήματα θέσεις και διεκδικήσεις στο Αιγαίο αποκαλύπτει το OPEN.

Σύμφωνα με το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του OPEN, η Άγκυρα διανέμει δισέλιδο έγγραφο 16 σημείων προκειμένου να δικαιολογήσει την ακύρωση του συμβουλίου συνεργασίας Ελλάδας-Τουρκίας.

Στο έγγραφο, η Τουρκία κατηγορεί την Ελλάδα ότι απειλεί για μονομερή επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια ενώ είναι γνωστό ότι είναι αναφαίρετο δικαίωμά της Ελλάδας η επέκταση των χωρικών υδάτων.

Παράλληλα, ισχυρίζεται ότι ελληνικά μαχητικά προχωρούν σε παραβιάζεις, ενώ είναι γνωστό ότι το Πεντάγωνο έχει καταγράψει δεκάδες παραβιάσεις καθημερινά και πέφτεις από τουρκικά μαχητικά. Στις 27 Απριλίου μάλιστα είχαμε 141 παραβιάσεις από τουρκικά μαχητικά.

Μεταξύ άλλων, υποστηρίζει ότι οι βάσεις των Ηνωμένων Πολιτειών που είναι στην Ελλάδα στρέφονται εναντίον της Τουρκίας ενώ η Αθήνα επανειλημμένα έχει δηλώσει ότι η ελληνοαμερικάνικη αμυντική συμφωνία δε στρέφεται εναντίον κανενός.

Η Τουρκία, επίσης, κατηγορεί την Αθήνα για επιστροφή μεταναστών χρησιμοποιώντας τον όρο pushbacks, κάνοντας λόγο για απάνθρωπη μεταχείριση.