Σάλος έχει προκληθεί στην Τουρκία μετά τις νέες αποκαλύψεις που έχουν έρθει στο φως σύμφωνα με τις οποίες ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν φέρεται να δείχνει προνομιακή μεταχείριση στην εταιρεία Baykar, της οποίας πρόεδρος και εκ των ιδρωτών είναι ο γαμπρός του, Σελτσούκ Μπαϊρακτάρ για την ενοικίαση drone της για κρατικούς σκοπούς.

Μάλιστα μετά τις αναφορές και τις καταγγελίες πως ο Ερντογάν λειτουργεί προς όφελος της Baykar χωρίς να πραγματοποιεί διαγωνισμούς για τη μίσθωση των συγκεκριμένων μη επανδρωμένων αεροσκαφών (UAV), προκαλώντας έτσι ζημιά στο Δημόσιο, η Γενική Διεύθυνση Δασών φέρεται να νοίκιασε έξι drone από τη συγκεκριμένη εταιρεία έναντι 1.2 εκατομμυρίων λιρών την ημέρα!
Ο ίδιος ο Τούρκος πρόεδρος έχει αρνηθεί τις κατηγορίες περί νεποτισμού και αδιαφανών διαδικασιών υποστηρίζοντας πριν τις προεδρικές εκλογές του Μαΐου πως: «Υποτίθεται ότι δίνω πλεονεκτήματα σε αυτούς (στην εταιρεία Baykar), αλλά δεν υπάρχει ούτε ένα σεντ που να έχει δοθεί από τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ή την κυβέρνηση του AKP».

Ωστόσο δημοσίευμα του Halk TV, φέρνει στο φως μία πραγματικότητα διαφορετική από αυτήν που παρουσιάζει ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν καθώς τον Απρίλιο, δηλαδή έναν μήνα πριν γίνουν οι συγκεκριμένες δηλώσεις, η Γενική Διεύθυνση Δασών πραγματοποίησε δύο ξεχωριστούς διαγωνισμούς για την ενοικίαση έξι UAV για την Πυροσβεστική. Το συνολικό κόστος των δύο διαγωνισμών ήταν 287,6 εκατομμύρια λίρες

Τα πέντε από τα UAV ενοικιάστηκαν από τη Baykar. Μάλιστα παρόλο που η πρόταση της εταιρείας ήταν 176.715.000 λίρες το κόστος για το Δημόσιο ανήλθε σε 183.600.000 λίρες.
Το έκτο UAV, ενοικιάστηκε στο κράτος από την Τουρκική Αεροδιαστημική Βιομηχανία (TUSAŞ), η οποία επίσης ανήκει στον γαμπρό του Ερντογάν και κόστισε 99.220.500 τουρκικές λίρες. Έτσι το συνολικό κόστος για τα έξι UAV που θα τοποθετηθούν σε αεροδρόμια σε όλη την Τουρκία ήταν 287.640.000 λίρες.

Τα έξι UAV θα είναι στη διάθεση της Γενικής Διεύθυνσης Δασών από την 1η Ιουνίου μέχρι τις 31 Οκτωβρίου. Δηλαδή για ένα σύνολο 152 ημερών.
Αύξηση 2.354% σε δύο χρόνια

Το 2021 η Γενική Διεύθυνση Δασών πραγματοποίησε διαγωνισμό για την ενοικίαση τεσσάρων UAV για τη χρήση τους από τις πυροσβεστικές υπηρεσίες. Τότε η Μπαϊκάρ είχε δανείσει τρία UAV στο κράτος και είχε υποβάλλει πρόταση 4.320.000 τουρκικές λίρες. Το ποσό που ζήτησε δηαλδή η Baykar για ένα UAV ήταν 1.440.000 τουρκικές λίρες. Στον διαγωνισμό που έγινε φέτος το αντίστοιχο κόστος ήταν 35.343.000 τουρκικές λίρες, δηλαδή μία αύξηση 2.354%.