Μετά την προκλητική ρητορική του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και των Τούρκων αξιωματούχων, ο τουρκικός Τύπος αναλαμβάνει σήμερα με δημοσιεύματα που θέλουν την Τουρκία να διεκδικεί 22 νησιά.

Ανάμεσά του δε, η Λέσβος, η Χίος και Ρόδος.

Με «τη δύναμη της Λωζάνης» μπορεί να αμφισβητήσει την κυριαρχία τους, γράφει για την Τουρκία ο Τύπος με την φιλοκυβερνητική Milliet να αναφέρει στο πρωτοσέλιδό της ότι «κάποια από τα νησιά που μπορεί να διεκδικήσει η Τουρκία λόγω της στρατιωτικοποίησης είναι η Ρόδος, η Χίος και η Λέσβος», όπως μεταδίδει το ΣΚΑΪ.

Ανάλογη ρητορική και από την Yeni Safak, η οποία αναφέρει ότι 22 από τα 23 νησιά είναι στρατιωτικοποιημένα και καθιστούν «απειλή για την Τουρκία», ενώ μόνο η Χάλκη είναι αποστρατιωτικοποιημένη.

Στο ίδιο δημοσίευμα αναφέρει πως η Τουρκία έχει την κυριαρχία 9 νησιών, όπως η Λήμνος, η Λέσβος, η Σάμος, η Χίος, η Ικαρία, η Ρόδος και πως στην Ελλάδα έχει παραχωρηθεί το δικαίωμα χρήσης.

Ο εναέριος χώρος των νησιών αυτών, το δικαίωμα θαλάσσιων ζωνών και τα χωρικά ύδατα ανήκουν ακόμα στην Τουρκία, αναφέρουν μεταξύ άλλων.