Περπατώντας στο κέντρο του Άμστερνταμ ακούει κανείς ζητοκραυγές από τα γεμάτα μπαρ με κόσμο που βλέπει το Μουντιάλ, μυρίζει τη μαριχουάνα από καφετέριες και παρατηρεί ορδές τουριστών να τρέχουν στους στενούς δρόμους, καθιστώντας δύσκολη, αν όχι αδύνατη, τη διέλευση ενός αυτοκινήτου ή ακόμη και ενός ποδηλάτου.

Είναι μια ακόμη μέρα σε μια από τα πιο γνωστές πόλεις του κόσμου για τουρισμό. Ωστόσο, αξιωματούχοι της πόλης αναζητούν πλέον τουρίστες που θα έρχονται στην πόλη περισσότερο για την πολιτιστική της κληρονομιά και αρχιτεκτονική παρά για να κάνουν φασαρία και χρήση ναρκωτικών.

Στην τελευταία πρωτοβουλία μιας συνεχιζόμενης προσπάθειας για την ενίσχυση της εικόνας του Άμστερνταμ, οι αξιωματούχοι της πόλης ανακοίνωσαν πρόσφατα προτάσεις πολιτικής «για τον περιορισμό της τουριστικής ανάπτυξης και της όχλησης».

Αυτός ο τελευταίος γύρος προτεινόμενων μέτρων περιλαμβάνει πρωτοβουλίες που στοχεύουν στην «προβληματική συμπεριφορά των τουριστών», όπως ο περιορισμός του αριθμού των κρουαζιέρων στον ποταμό, η εφαρμογή κλεισίματος των μπαρ, των κλαμπ και των οίκων ανοχής νωρίτερα καθώς και η απαγόρευση του καπνίσματος κάνναβης σε ορισμένα σημεία της πόλης.

Ένα άλλο μέρος της πρωτοβουλίας επικεντρώνεται στην «ενεργή αποθάρρυνση των τουριστών που σχεδιάζουν να “ξεσαλώσουν” στο Άμστερνταμ», η οποία έχει ονομαστεί ως εκστρατεία «μείνετε μακριά».

«Ορισμένες επιχειρήσεις κάνουν κατάχρηση της εικόνας του Άμστερνταμ για να το πουλήσουν ως ένα μέρος “απεριόριστων δυνατοτήτων”», ανέφερε σε δήλωσή του ο αντιδήμαρχος Sofyan Mbarki και πρόσθεσε: «Ως αποτέλεσμα, ορισμένες ομάδες επισκεπτών το θεωρούν ως μια πόλη όπου όλα επιτρέπονται. Αυτού του είδους ο τουρισμός, καθώς και οι προσφορές που απευθύνονται ειδικά σε αυτές τις ομάδες, δεν θεωρούνται επιθυμητές από τη δημοτική αρχή».

Οι προτάσεις, οι οποίες ανακοινώθηκαν στις 30 Νοεμβρίου και αποτελούν μέρος μιας ευρύτερης πρωτοβουλίας για την αντιμετώπιση του μαζικού τουρισμού, πρέπει να περάσουν από ψηφοφορία του δημοτικού συμβουλίου στις 21 Δεκεμβρίου πριν τεθούν σε ισχύ. Ωστόσο, ορισμένοι στον τουριστικό τομέα του Άμστερνταμ έχουν ήδη συμφωνήσει.

«Πρέπει να απαλλαγούμε από την εικόνα του σεξ, των ναρκωτικών και του ροκ εν ρολ», λέει ο Remco Groenhuijzen, γενικός διευθυντής του Mövenpick Hotel Amsterdam City Center. «Δεν είναι κακό ότι έχουμε μια πόλη που βρίσκεται λίγο στα όρια. Αλλά αυτό δεν είναι ένα ελεύθερο [πάσο] για να έρχεστε εδώ και να φέρεστε άσχημα», τόνισε.

Με πληροφορίες από CNN