Το CINEDOC παρουσιάζει στην τελευταία του προβολή για την κινηματογραφική σεζόν 2023-2024 το βραβευμένο ντοκιμαντέρ «Το Γελαστό Παιδί» (The Laughing Boy) Σάββατο 16 Μαρτίου, ώρα 19.30, στο Πολιτιστικό Κέντρο Νέας Ιωνίας

Για την τελευταία προβολή της κινηματογραφικής σεζόν 2023-2024, το φεστιβάλ ντοκιμαντέρ CineDoc Βόλου σε συνδιοργάνωση με τον Σύλλογο Ιστορίας και Μνήμης Εθνικής Αντίστασης (ΣΙΜΕΑ), το Σάββατο 16 Μαρτίου, ώρα 19.30, στο Πολιτιστικό Κέντρο Νέας Ιωνίας, θα προβάλει το βραβευμένο ντοκιμαντέρ «Το Γελαστό Παιδί» («The Laughing Boy»).

Το ντοκιμαντέρ αφηγείται την ιστορία του ιρλανδικού ποιήματος με τον ομώνυμο τίτλο, το οποίο στην πορεία μελοποιήθηκε από τον κορυφαίο Έλληνα συνθέτη Μίκη Θεοδωράκη, μετατρέποντάς το σε σύμβολο αντίστασης και απελευθέρωσης. Δύο χώρες σε έναν κοινό αγώνα για την ελευθερία και τη δημοκρατία, που εμψυχώνεται από τη δύναμη της ποίησης και της μουσικής. Το ντοκιμαντέρ κέρδισε το Βραβείο Κοινού στο 25o Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης (2023), καθώς και το Pull Focus Award Καλύτερου νέου Ιρλανδικού Ντοκιμαντέρ.

 Μετά την προβολή θα ακολουθήσει συζήτηση με το κοινό με τον κύριο Νίκο Παναγιωτίδη, καθηγητή μουσικής στο Δημοτικό Ωδείο Βόλου.

Σκηνοθεσία: Alan Gilsenan| 91΄ | 2022 | Ιρλανδία. Με ελληνικούς υποτίτλους

Το ντοκιμαντέρ «Το Γελαστό Παιδί» παρουσιάζει την ανείπωτη ιστορία του ιρλανδικού ποιήματος «The Laughing Boy» και γράφτηκε από τον τότε έφηβο επαναστάτη Brendan Behan, στη μνήμη ενός άλλου εμβληματικού Ιρλανδού επαναστάτη, του Michael Collins. Αλλά το ποίημα αυτό, έμελλε να αποκτήσει και μια δεύτερη ζωή στην Ελλάδα, ως ύμνος αντίστασης κατά της Δικτατορίας (1967-1974). Σε μετάφραση του ποιητή Βασίλη Ρώτα, τα λόγια του Behan στα ελληνικά μελοποιήθηκαν από τον Μίκη Θεοδωράκη κι έτσι, «Το Γελαστό παιδί» παραμένει μέχρι και σήμερα ένα από τα ισχυρότερα ελληνικά τραγούδια – σύμβολα στην καρδιά της Ελλάδας.

Η ταινία ακολουθεί την οδύσσεια του ποιητή Theo Dorgan, καθώς προσπαθεί να αποκαλύψει την αλήθεια της ιστορίας πίσω από το ποίημα. Η αφήγηση συνυφαίνει το συλλογικό τραύμα της σύγχρονης Ιρλανδίας και της σύγχρονης Ελλάδας, με τις ιστορίες των δύο χωρών να συνδέονται τελικά μεταξύ τους μέσα από κάτι πολύ πιο βαθύ και υπερβατικό – τη δύναμη ενός τραγουδιού

Όπως αναφέρει και ο Dorgan στην ταινία, τόσο η ιρλανδική, όσο και η ελληνική εκδοχή του έργου αποτυπώνουν κάτι μοναδικό: «…Κάποια ιδέα, ίσως, του αιώνιου επαναστάτη, κάποια ενσάρκωση της εξέγερσης ενάντια στο μικρό πεπρωμένο…η τυραννία, οι δυνάμεις που τείνουν πάντα και παντού να μειώνουν, αν όχι να συνθλίβουν πραγματικά την αίσθηση μας για το απαραίτητο μεγαλείο της ζωής και της φαντασίας…».

Γυρισμένη στην Ιρλανδία, τη Γαλλία και την Ελλάδα, η ταινία περιλαμβάνει ερμηνείες από αρκετούς Ιρλανδούς μουσικούς, συμπεριλαμβανομένων των Andy Irvine, Donal Lunny, MayKay, Liam Ó Maonlaí και David Power, αλλά και Έλληνες, με κυριότερη τη Μαρία Φαραντούρη, που τιμάται σε όλο τον κόσμο ως η κατεξοχήν ερμηνεύτρια των τραγουδιών του Μίκη Θεοδωράκη. Με την πρωτότυπη μουσική της Ελένης Καραΐνδρου και τη συμμετοχή προσωπικοτήτων, όπως ο Παντελής Βούλγαρης, ο Ροβήρος Μανθούλης και ο Παντελής Μπουκάλας, η ταινία αφηγείται τις «μεταμορφώσεις» ενός τραγουδιού και την πολυτάραχη ιστορία δύο λαών.

Για την καλύτερη εξυπηρέτηση των θεατών, εισιτήρια της προβολής αριθμημένων θέσεων πωλούνται στο κατάστημα «έντεκα»- Ψηφιακές Εκτυπώσεις (στενό Αλοννήσου- NAKOS CENTER), Δευτέρα έως Παρασκευή, ώρες 10.00 – 16.00. Τιμή εισιτηρίου: 6 ευρώ

Περισσότερες πληροφορίες στο www.cinedoc.gr, τη σελίδα του CineDoc Βόλου στο Facebook- CineDoc- Greece (Volos) και τον αντίστοιχο λογαριασμό στο Instagram @cinedocvolos