Τώρα που κρυώνει σιγά -σιγά ο καιρός αναζητάμε για τις Κυριακές μας πιο comfort, μαμαδίστικα φαγητά κι ένα από τα all time classic αγαπημένα μας είναι το γιουβέτσι.

Όταν μιλάμε για γιουβέτσι ο νους μας πάει κατευθείαν στο κλασικό φαγητό με το κοκκινιστό μοσχαράκι, που ψήνεται στον φούρνο με κριθαράκι. Η λέξη, όμως, γιουβέτσι, είναι τουρκικής προέλευσης και αναφέρεται στο πήλινο σκεύος, που συνήθως χρησιμοποιείται για το μαγείρεμα, είτε σε μεγάλο μέγεθος, είτε σε ατομικό. Στην Τουρκία το φτιάχνουν κυρίως με αρνί, ενώ στη χώρα μας και στην Κύπρο προτιμούμε το μοσχάρι. Σε παραλλαγές του, βέβαια, μπορούμε να έχουμε γιουβέτσι και με κοτόπουλο, αρνί, κατσίκι, ακόμα και με ψάρι ή θαλασσινά, όπως οι γαρίδες ή τα καλαμαράκια.

Μυστικά για την επιτυχία του
– Αν επιλέξουμε μοσχάρι, η σπάλα και η ελιά είναι τα πιο κατάλληλα μέρη για ένα μαλακό, νόστιμο γιουβέτσι. Βέβαια, υπάρχουν σεφ που το φτιάχνουν και με άλλα μέρη του όπως τα μάγουλα, η την ουρά, ακόμα και με κιμά.
– Σημαντικό είναι να διατηρήσουμε το κριθαράκι σπυρωτό, δηλαδή να μη μας λασπώσει. Ένας τρόπος για να το πετύχουμε αυτό, είναι να το «γυαλίσουμε» ζεσταίνοντάς το για λίγα λεπτά σε ένα τηγάνι με ελαιόλαδο, πριν το βάλουμε στον φούρνο. Αφού το βάλουμε στον φούρνο, καλό είναι να το ανακατέψουμε τουλάχιστον μία φορά κατά τη διάρκεια του ψησίματος.
– Καλό είναι να φτιάξουμε αρκετή σάλτσα, ώστε αν χρειαστεί να προστεθεί στο ψήσιμο για να βράσει το κριθαράκι, αντί να προσθέσουμε νερό, όπως προτείνουν συνήθως οι συνταγές. Αν χρειαστούμε παρόλα αυτά επιπλέον νερό, θα πρέπει να είναι βραστό.
– Προθερμαίνουμε και τον φούρνο και το σκεύος που θα χρησιμοποιήσουμε, είτε αυτό είναι το παραδοσιακό πήλινο, είτε μια γάστρα, ώστε όταν μπει μέσα το φαγητό να ξεκινήσει άμεσα ο βρασμός του


– Το βγάζουμε από τον φούρνο όσο έχει ακόμη υγρά και το αφήνουμε κανά 15’ να σταθεί και να τα απορροφήσει πριν σερβίρουμε.
– Απολαμβάνεται καλύτερα ζεστό, γι’ αυτό καλό είναι να το καταναλώσουμε αμέσως μετά το σερβίρισμα.

Κι επειδή με όλα αυτά σίγουρα σας άνοιξε η όρεξη, εμείς σας έχουμε 12 ξεχωριστές συνταγές, από την κλασική μέχρι πιο προχωρημένες, με μοσχάρι ή άλλη βασική πρώτη ύλη.

Μοσχαράκι γιουβέτσι κλασικό

Υλικά

1 κιλό μοσχαρίσιο κρέας χωρίς κόκαλο, σε μερίδες
500γρ. κριθαράκι μέτριο ή χοντρό
1 κρεμμύδι μεγάλο, ψιλοκομμένο
1-2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
400γρ. ντοματάκια κονκασέ ή χυμό ντομάτας συμπυκνωμένο
½ φλιτζάνι κρασί κόκκινο
½ φλιτζάνι ελαιόλαδο
1 ξυλάκι κανέλα
5-6 κόκκους μπαχάρι
1½ φλιτζάνι (περίπου) κεφαλοτύρι ή μυζήθρα τριμμένα
αλάτι, πιπέρι

Διαδικασία
Βήμα 1

Σοτάρουμε σε κατσαρόλα το κρέας στο λάδι μέχρι να πάρει λίγο χρώμα και προσθέτετε το κρεμμύδι και το σκόρδο. Τα σοτάρουμε όλα μαζί μέχρι να μαραθεί το κρεμμύδι και σβήνουμε με το κρασί.
Βήμα 2

Προσθέτουμε την ντομάτα, την κανέλα, το μπαχάρι, αλάτι και πιπέρι. Όταν πάρει βράση, ρίχνουμε και δύο φλιτζάνια νερό. Αφήνουμε το φαγητό να σιγοβράσει για περίπου μιάμιση ώρα περίπου, μέχρι να ψηθεί το κρέας.
Βήμα 3

Βγάζουμε το κρέας σε πιατέλα με τρυπητή κουτάλα. Μετράμε το ζωμό στην κατσαρόλα και προσθέτουμε αρκετό νερό ώστε να γίνει 1½ λίτρο ο ζωμός.
Βήμα 4

Αφήνετε το ζωμό να βράσει και προσθέτετε το κριθαράκι. Βράζουμε για 5-6 λεπτά μέχρι να αρχίζει να μαλακώνει, προσθέτοντας λίγο επιπλέον νερό αν χρειαστεί. Πρέπει να μείνει με αρκετό ζωμό στο τέλος. Αφαιρούμε την κανέλα από την κατσαρόλα και αδειάζουμε το κριθαράκι σε πυρίμαχο σκεύος.
Βήμα 5

Τοποθετούμε το κρέας μέσα στο κριθαράκι χωρίς να το σκεπάσουμε και ψήνουμε το γιουβέτσι σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς για περίπου 30 λεπτά, μέχρι να ροδίσει από πάνω. Πασπαλίζουμε το γιουβέτσι με το τριμμένο τυρί μόλις το βγάλουμε από το φούρνο και σερβίρουμε