Τα δημητριακά είναι χορταστικά και μας αποτρέπουν από το τσιμπολόγημα ανάμεσα στα γεύματα. Μας προσφέρουν θρεπτικές ουσίες και φυτικές ίνες και μας κρατάνε σε καλά επίπεδα ενέργειας μέχρι το επόμενο προγραμματισμένο γεύμα. Κι ενώ υπάρχει μια μεγάλη ποικιλία επιλογών που μπορείς να εντάξεις στη διατροφή σου, σίγουρα δεν πρέπει να παραλείψεις ένα. Στις παρακάτω γραμμές, εξηγούμε το γιατί.
Η απίστευτα θρεπτική βρώμη

Η βρώμη, είναι ένα δημητριακό ολικής αλέσεως χωρίς γλουτένη και μια εξαιρετική πηγή σημαντικών βιταμινών, μετάλλων, φυτικών ινών και αντιοξειδωτικών. Ταυτόχρονα, αποτελεί καλή πηγή υδατανθράκων και φυτικών ινών, αλλά και μια καλή πηγή υψηλής ποιότητας πρωτεΐνης. Μισό φλιτζάνι (40,5 g) βρώμη περιέχει επίσης:

Μαγγάνιο: 63,91% της Συνιστώμενης Ημερήσιας Πρόσληψης (ΣΗΠ).
Φώσφορος: 13,3% της ΣΗΠ.
Μαγνήσιο: 13,3% της ΣΗΠ.
Χαλκός: 17,6% της ΣΗΠ.
Σίδηρος: 9,4% της ΣΗΠ.
Ψευδάργυρος: 13,4% της DV.
Φολικό οξύ (Βιταμίνη Β12) : 3,24% της ΣΗΠ

Η βρώμη είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά

Η πλήρης βρώμη έχει υψηλή περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά και ευεργετικές φυτικές ενώσεις, που ονομάζονται πολυφαινόλες. Η επιστημονική έρευνα έχει δείξει πως τα αντιοξειδωτικά στη βρώμη, μπορεί να βοηθήσουν στη μείωση των επιπέδων της αρτηριακής πίεσης και στη διαστολή (διεύρυνση) των αιμοφόρων αγγείων, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε καλύτερη ροή του αίματος.
Περιέχει ισχυρές διαλυτές φυτικές ίνες

Η βρώμη περιέχει μεγάλες ποσότητες βήτα-γλυκάνης, ένα είδος διαλυτών φυτικών ινών. Μερικά από τα κυριότερα οφέλη για την υγεία των ινών βήτα-γλυκάνης, είναι:

μειωμένη απόκριση γλυκόζης αίματος και ινσουλίνης,
αυξημένη ανάπτυξη καλών βακτηρίων στο πεπτικό σύστημα,
ρύθμιση του διαβήτη τύπου 2.

Η βρώμη μπορεί να μειώσει τα επίπεδα χοληστερόλης

Οι καρδιακές παθήσεις είναι η κύρια αιτία θανάτου παγκοσμίως. Ένας σημαντικός παράγοντας κινδύνου είναι η υψηλή χοληστερόλη στο αίμα. Πολλές μελέτες έχουν δείξει ότι οι ίνες βήτα-γλυκάνης στη βρώμη είναι αποτελεσματικές στη μείωση των επιπέδων της ολικής και της LDL (κακής) χοληστερόλης. Η LDL χοληστερόλη προκαλεί φλεγμονή στις αρτηρίες, βλάπτει τους ιστούς και μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρδιακών προσβολών και εγκεφαλικών.
Η βρώμη μπορεί να βελτιώσει το σάκχαρο στο αίμα

Ο διαβήτης τύπου 2 είναι μια κοινή κατάσταση υγείας, που χαρακτηρίζεται από σημαντικά αυξημένα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Συνήθως προκύπτει από μειωμένη ευαισθησία στην ορμόνη ινσουλίνη. Η βρώμη μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα, ειδικά σε άτομα με παχυσαρκία ή με διαβήτη τύπου 2. Αυτές οι επιδράσεις αποδίδονται κυρίως στην ικανότητα της βήτα-γλυκάνης να σχηματίζει ένα παχύ τζελ, που καθυστερεί την κένωση του στομάχου και την απορρόφηση της γλυκόζης στο αίμα.
Είναι πολύ χορταστικό και μπορεί να σε βοηθήσει να χάσεις βάρος

Το πλιγούρι βρώμης δεν είναι μόνο ένα νόστιμο πρωινό, αλλά είναι και πολύ χορταστικό. Η κατανάλωση χορταστικών τροφών μπορεί να σε βοηθήσει να καταναλώνεις λιγότερες θερμίδες και να χάσεις βάρος. Καθυστερώντας τον χρόνο που χρειάζεται το στομάχι για να επεξεργαστεί το φαγητό, η βήτα-γλυκάνη στο πλιγούρι βρώμης, μπορεί να αυξήσει το αίσθημα πληρότητας. Η βήτα-γλυκάνη μπορεί επίσης να προάγει την απελευθέρωση του πεπτιδίου YY (PYY), μιας ορμόνης που παράγεται στο έντερο ως απόκριση στο φαγητό. Αυτή η ορμόνη κορεσμού, έχει αποδειχθεί ότι οδηγεί σε μειωμένη πρόσληψη θερμίδων και μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο παχυσαρκίας.
Η βρώμη μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση από τη δυσκοιλιότητα

Μελέτες δείχνουν ότι το πίτουρο βρώμης, μπορεί επίσης να βοηθήσει στην ανακούφιση από τη δυσκοιλιότητα, μειώνει τα γαστρεντερικά συμπτώματα και βοηθά στην πέψη σε άτομα που ζουν με ελκώδη κολίτιδα.