Αυτό το Gin & Tonic ίσως να μην ήξερες ότι λέγεται ισπανικό. Πρόκειται για ένα ποτό που μπορεί να έχει μικρές διαφορές από το κλασικό Gin & Tonic, ωστόσο είναι τόσο σημαντικές που μιλάμε για ένα εντελώς αυτόνομο ποτό. Ένα ποτό blockbuster στις Ηνωμένες Πολιτείες πριν από μια δεκαετία, το gintónica της Ισπανίας ξεχωρίζει για τα ογκώδη ποτήρια balloon (copas de balón όπως τα λένε) αλλά και για το πως έγινε διάσημο σε όλο τον κόσμο. 

Copas de balón γεμάτα με μεσογειακά τζιν, artisanal tonic και γαρνιτούρες που δεν μπορείς να φανταστείς. Είναι εντυπωσιακά, είναι δροσερά, είναι νόστιμα και είναι απόλυτα καλοκαιρινά. Μπορείς να τα φτιάξεις πανεύκολα στο σπίτι αλλά και να το ζητήσεις στο αγαπημένο σου bar ή beach bar.

Το gintónica έχει τις ρίζες του στην περιοχή των Βάσκων της Ισπανίας. Δεν υπάρχει συγκεκριμένη χρονολογία που δημιουργήθηκε, αλλά τοποθετείται προς το τέλος της δεκαετίας του ’90 ή στις αρχές της επόμενης. Επίκεντρο της δημιουργίας του ήταν το Σαν Σεμπαστιάν, όπου οι σεφ συγκεντρώνονταν στο συνέδριο Lo Mejor de la Gastronomía για να μοιραστούν ιδέες, να παρουσιάσουν πρωτοποριακές τεχνικές και πάνω απ ‘όλα, να ξεδώσουν. Όταν τελείωνε το συνέδριο μαζευόντουσαν σε μαγαζιά όπως το Coctelería Dickens και το El Museo del Whisky. Εκεί συνήθιζαν να δοκιμάζουν πολλά gins σε μεγάλα ποτήρια κρασιού με άφθονο πάγο

Μπορεί το gintónica να ξεκίνησε από τους σεφ, το σημαντικό βήμα όμως για τη διάδοσή του έγινε πάλι από αυτούς. Συγκεκριμένα, τα επόμενα χρόνια άρχισαν να εμφανίζονται στα μενού εστιατορίων με αστέρι Michelin, όπως το El Bulli στην Καταλονία, γαρνιρισμένα με αντικείμενα που βελτίωναν το ποτό υπό ένα πιο γαστριμαργικό πρίσμα. Μέχρι το 2013, το μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης γνώριζε την αγάπη της Ισπανίας για το gintónica. Από τον επόμενο χρόνο το Ισπανικό Gin & Tonic, όπως έγινε γνωστό, κατέκτησε όλην την ήπειρο αλλά άρχισε να ταξιδεύει και πέρα από αυτήν.

Για πολλούς, ήταν ένα κοκτέιλ – φρουτοσαλάτα λόγω του γαρνιρίσματός του, όπου είχε κομμάτια από ολόκληρα φρούτα, πολύχρωμα εσπεριδοειδή, φρέσκα βότανα, μούρα και πολύχρωμα πιπέρια. Σήμερα δεν είναι καινοτομία στο bartending αλλά έχει αρχίσει ξανά να σερβίρεται σε πάρα πολλά μπαρ λόγω του καλοκαιρινού του χαρακτήρα, της ευκολίας αλλά και του παιχνιδίσματός του.

Οι διαφορές με ένα G&T highball είναι μικρές, αλλά αρκετά ουσιαστικές. Αρχικά η αναλογία του gin με το tonic. Στο highball η δοσολογία είναι 50 ml gin και 120 ml tonic ενώ, στο gintónica είναι 50 ml gin και 200 ml tonic. Αυτό συμβαίνει γιατί το ποτήρι είναι μεγαλύτερο και έτσι το αποτέλεσμα είναι πιο ελαφρύ και δροσιστικό. Η διαφορά στο ποτήρι έχει και ένα άλλο αποτέλεσμα. Οι φυσαλίδες από το tonic σε ένα balloon ποτήρι ξεθυμαίνουν πιο γρήγορα, όμως καταφέρνουν να φέρουν στην επιφάνεια περισσότερα αρώματα από το gin αλλά και από τα έλαια που έχουν οι γαρνιτούρες.

Ένας άλλος παράγοντας που παίζει πολύ σημαντικό ρόλο είναι το tonic. H σωστή αντιστοίχισή του με το gin μπορεί να δώσει εντελώς άλλο αποτέλεσμα και αποτελεί σίγουρα μέρος του τελετουργικού της δημιουργίας του. Γεύσεις όπως Lime & Yuzu, Elderflower, Pink Grapefruit και Cherry Blossom μπορείτε να βρείτε από διάφορες εταιρείες στο εξωτερικό και την Ελλάδα.

Αλλά το σύμπαν των tonic παραμένει πολύ μικρότερο από τον αριθμό των φιαλών gin που μπορεί να χρησιμοποιήσει κάποιος για το gintónica. Αρκεί να επισκεφθείς την κάβα σου και θα δεις πολλά small batch gin από τη Μεγάλη Βρετανία αλλά και υπέροχα αρωματικά από τις χώρες της Μεσογείου. Σε αυτή την κατηγορία ανήκουν και τα ελληνικά τα οποία κατακτούν το εγχώριο και όχι μόνο κοινό, χρόνο με τον χρόνο. Grace gin, Mataora, Old Sport αλλά και το πιο πρόσφατο Votanikon.

Το τελευταίο κύριο συστατικό είναι η γαρνιτούρα, η οποία χρησιμοποιείται για να ενισχύσει ή να ορίσει οπτικά το βοτανικό προφίλ του gin. Μπορεί να δεις δεντρολίβανο, φλούδες ή και ολόκληρες φέτες από εσπεριδοειδή, μούρα, βότανα αλλά και καρπούς. Όλα επιτρέπονται σε ένα gintónica αρκεί φυσικά να ταιριάζουν.