Το Ισραήλ ανακοίνωσε ότι αποσύρει όλους τους διπλωμάτες του από την Τουρκία την Πέμπτη (19/10), συμπεριλαμβανομένης της πρέσβειρας, λίγες ημέρες αφότου αύξησε την ταξιδιωτική του σύσταση στο υψηλότερο επίπεδο, σύμφωνα με όσα μετέδωσε το Middle East Eye.

Σημειώνεται ότι το Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας (NSC) του Ισραήλ εξέδωσε προειδοποίηση κατά των ταξιδιών στην Τουρκία την Τρίτη, επικαλούμενο φόβους ότι ισραηλινοί ταξιδιώτες μπορεί να αποτελέσουν στόχο και προτρέποντας όλους τους ισραηλινούς πολίτες που βρίσκονται στην Τουρκία να φύγουν το συντομότερο δυνατό.

Τρεις πηγές που γνωρίζουν το θέμα δήλωσαν στο MEE ότι οι διπλωμάτες έφυγαν την Πέμπτη λόγω ανησυχιών για την ασφάλειά τους και όχι λόγω διπλωματικής κρίσης μεταξύ των δύο χωρών.

Υπενθυμίζεται ότι η Τουρκία κήρυξε τριήμερο εθνικό πένθος μετά το φονικό χτύπημα σε νοσοκομείο στη Γάζα ενώ είναι γνωστό πως έχει ευθυγραμμιστεί με την Αίγυπτο και απορρίπτει την εξορία των Παλαιστινίων από τη Λωρίδα της Γάζας λόγω του πολέμου του Ισραήλ με τη Χαμάς.

“Το Ισραήλ δεν πρέπει να ξεχνά πως, αν συμπεριφέρεται ως οργάνωση παρά ως κράτος, θα καταλήξει να αντιμετωπίζεται ως τέτοια“, δήλωνε άλλωστε πριν λίγες ημέρες ο ίδιος ο Ταγίπ Ερντογάν, καταγγέλλοντας τις “επονείδιστες μεθόδους” του ισραηλινού στρατού.

“Να βομβαρδίζεις κοινότητες αμάχων, να σκοτώνεις αμάχους, να εμποδίζεις την ανθρωπιστική βοήθεια και να προσπαθείς να τα παρουσιάζεις αυτά ως κατορθώματα δεν μπορεί να είναι παρά αντίδραση μιας οργάνωσης και όχι ενός κράτους”, επέμεινε ο Τούρκος πρόεδρος, που χρησιμοποιεί συνήθως τον όρο “οργάνωση” για να χαρακτηρίσει το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK), που κατά την Άγκυρα και τους συμμάχους της στη Δύση, θεωρείται τρομοκρατική οργάνωση.
Ο Ερντογάν κατηγόρησε την Τρίτη ανοιχτά το Ισραήλ για τον βομβαρδισμό του νοσοκομείου στη Γάζα. “Το χτύπημα ενός νοσοκομείου που ήταν εκεί γυναίκες, παιδιά και αθώοι πολίτες είναι το τελευταίο παράδειγμα των επιθέσεων του Ισραήλ, μακριά από τις πιο βασικές ανθρώπινες αξίες. Καλώ όλη την ανθρωπότητα να αναλάβει δράση για να σταματήσει αυτή η άνευ προηγουμένου βαρβαρότητα στη Γάζα”, δήλωσε χαρακτηριστικά.