Ο χρόνος μετρά πια αντίστροφα, αλλά οι ώρες κυλούν βασανιστικά για τους ποδοσφαιρόφιλους ανά την υφήλιο, που περίμεναν κάτι παραπάνω από τέσσερα χρόνια για το νέο ραντεβού με την ύψιστη γιορτή του αθλήματος.

Το Παγκόσμιο Κύπελλο της FIFA, το Μουντιάλ 2022, ετοιμάζεται για μια λαμπερή πρεμιέρα σε λίγες ώρες αλλά και μια σειρά από πρωτιές, που αλλάζουν τα καθιερωμένα στη διοργάνωση. Χώρα υποδοχής του το Κατάρ, με το κράτος του Κόλπου να στρέφει πάνω του τους παγκόσμιους προβολείς για τον επόμενο μήνα, επισκιάζοντας τα υπόλοιπα εν εξελίξει αθλητικά γεγονότα στον πλανήτη.

Η καρδιά του Μέσι, του Ρονάλντο, του Νεϊμάρ, των παγκόσμιων αστέρων και μαζί τους οι καρδιές δισεκατομμυρίων φιλάθλων ανά την υφήλιο θα χτυπούν στα γήπεδα της Ντόχα, της Αλ Χορ, της Αλ Ραγιάν, της Αλ Ουάκρα και της Λουσάιλ: είναι οι πόλεις όπου 32 έθνη θα δώσουν τον δικό τους ειρηνικό «πόλεμο», διεκδικώντας το πολύτιμο τρόπαιο.
Η αυλαία και οι πρωτιές

Η αυλαία του 22ου Παγκοσμίου Κυπέλλου θα ανοίξει σήμερα Κυριακή (18:00) με τον αγώνα της διοργανώτριας χώρας απέναντι στον Ισημερινό και θα κλείσει με τον τελικό της 18ης Δεκεμβρίου. Το τουρνουά θα είναι το πρώτο που θα διεξαχθεί στον αραβικό κόσμο και μόλις το δεύτερο στην Ασία, αφότου Ιαπωνία και Νότια Κορέα φιλοξένησαν τη διοργάνωση το 2002.

Επίσης, λόγω των υπερβολικών θερμοκρασιών του καλοκαιριού στη χώρα του Κόλπου, το Μουντιάλ του 2022 θα είναι το πρώτο που θα διεξαχθεί χειμώνα και όχι καλοκαίρι. Το φετινό θα είναι το τελευταίο τουρνουά με 32 ομάδες, καθώς από το 2026 θα συμμετάσχουν σε αυτό

48 έθνη


Οι δύο κορυφαίοι ποδοσφαιριστές

Ιδιαίτερη χροιά στη διοργάνωση δίνει η παρουσία των δύο μεγαλύτερων ποδοσφαιριστών της σύγχρονης εποχής. Για τον 35χρονο Λιονέλ Μέσι και τον 37χρονο Κριστιάνο Ρονάλντο θα είναι το κύκνειο άσμα στην ύπατη ποδοσφαιρική διοργάνωση, κατά συνέπεια αμφότεροι θα προσπαθήσουν να οδηγήσουν τις ομάδες τους όσο ψηλότερα γίνεται.
Τα πυρά

Θα πρέπει να σημειωθεί, πάντως, ότι η ανάθεση του Μουντιάλ 2022 στο Κατάρ υπήρξε από τις πιο αμφιλεγόμενες όλων των εποχών και ως τέτοια αντιμετωπίστηκε ακόμη και από κυβερνήσεις, ιδιαίτερα ευρωπαϊκές. Την επιλογή μιας χώρας της Μέσης Ανατολής, για πρώτη φορά στην Ιστορία, ακολούθησαν μεγάλες αντιδράσεις κι ενστάσεις από εργατικά συνδικάτα, οργανώσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα, εθνικές ποδοσφαιρικές ομοσπονδίες, αθλητές κ.ά., που πάντως δεν στάθηκαν ικανές να κάμψουν την αντίσταση της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας.

Σε κάθε περίπτωση, ο χρόνος έτρεξε γρήγορα από το 2010 και σε δύο ημέρες η μεγαλύτερη επί Γης ποδοσφαιρική διοργάνωση θα ξεκινήσει να χαρίζει τις συγκινήσεις που μόνο η στρογγυλή θεά μπορεί να προσφέρει. Οι ποδοσφαιριστές βρίσκονται σε πλήρη φόρμα, το θέαμα αναμένεται συναρπαστικό, αλλά το τι θα συμβεί ύστερα, όταν ξαναρχίσουν οι διασυλλογικές διοργανώσεις, είναι μια άλλη ιστορία…


Φαβορί η Βραζιλία

Η Βραζιλία, κατά πρώτο λόγο, και οι Αργεντινή, Γαλλία, Αγγλία, Ισπανία και Γερμανία κατά δεύτερο θεωρούνται από τις στοιχηματικές εταιρείες οι επικρατέστερες για να κατακτήσουν το τρόπαιο. Η ομάδα του Τίτε προηγείται στα προγνωστικά με απόδοση 5, ακολουθούμενη από την «αλμπισελέστε» του Μέσι (6,5), την κάτοχο του τίτλου Γαλλία (7,25), τα «Τρία Λιοντάρια» (9,5), την Ισπανία (9,5) και τη Γερμανία (12). Από εκεί και ύστερα, ακολουθούν κατά σειρά οι: Ολλανδία (15), Πορτογαλία (16), Βέλγιο (18), Δανία (35), Κροατία (50), Ουρουγουάη (50), Σενεγάλη (80, Σερβία (100), Ελβετία (100), ΗΠΑ (150), Πολωνία (200), Μεξικό (200), Ουαλία (250), Καμερούν (250), Μαρόκο (250), Ιαπωνία (250), Νότια Κορέα (250), Καναδάς (250), Ισημερινός (300), Γκάνα (300), Αυστραλία (400), Κατάρ (400), Ιράν (600), Τυνησία (750), Σαουδική Αραβία (750) και Κόστα Ρίκα (750).
Τα χρηματικά έπαθλα

Ένα αρχικό ποσό θα κατανεμηθεί σε όλες τις παρούσες εθνικές ομάδες, 2,5 εκατ. δολάρια (περίπου 2,3 εκατ. ευρώ), ενώ τα μετέπειτα ποσά θα καταβληθούν με βάση την πορεία στη διοργάνωση. Οι νικητές του τουρνουά μπορούν να επιστρέψουν στη βάση τους με έως και 47,5 εκατ. δολάρια (43,2 εκατ. ευρώ), ενώ οι ομάδες που θα αποκλειστούν στη φάση των ομίλων -16 από τις 32 συνολικά- έχουν εγγυημένο συνολικό ποσό 10,5 εκατ. δολάρια (9,6 εκατ. ευρώ) που προκύπτει από το άθροισμα των αρχικών 2,5 εκατ. συν επιπλέον 8 εκατ. δολάρια. Αναλυτικά:
Μπόνους συμμετοχής: 2,5 εκατ. δολάρια, φάση ομίλων: 8 εκατ., φάση των «16»: 12 εκατ., προημιτελικοί: 16 εκατ., τέταρτη θέση: 22 εκατ., τρίτη θέση: 26 εκατ., φιναλίστ: 32 εκατ., παγκόσμιος πρωταθλητής: 45 εκατ


Οι «13» από την Ελλάδα

Οι λίστες με τα ονόματα των διεθνών των 32 ομάδων που συγκροτούν την τελική φάση του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2022 ανακοινώθηκαν επίσημα και υποβλήθηκαν στη FIFA. Από τους συλλόγους, τους πιο πολλούς «μουντιαλικούς» ποδοσφαιριστές έχουν διαθέσει η Μπάγερν Μονάχου (16), η Μάντσεστερ Σίτι (16) και η Μπαρτσελόνα (16). Ως προς τα εθνικά πρωταθλήματα με τους περισσότερους εκπροσώπους, η Premier League είναι ο αδιαμφισβήτητος ηγέτης και σε αυτή την κατηγορία με 124 κλήσεις, ενώ ακόμη και η Β΄ εθνική κατηγορία της Αγγλίας, η Championship, βρίσκεται στην έβδομη θέση της κατάταξης με 33 παίκτες, πιστοποιώντας την παγκόσμια αγγλική κυριαρχία σε ποδοσφαιρικό επίπεδο, από άποψη οικονομικής ισχύος και όχι μόνο. Η ελληνική Σούπερ Λίγκα θα έχει 13 παίκτες στο Κατάρ. Είναι οι Πινέδα, Σιμάνσκι, Βίντα, Μοχαμάντι, Χατζισαφί (ΑΕΚ), Σισέ, Κούντε, Ιν Μπέομ, Ουί Τζο (Ολυμπιακός), Ενκουλού (Άρης), Ζίβκοβιτς (ΠΑΟΚ), Κορνέλιους (Παναιτωλικός) και Μποάκιε (Λαμία).

Τα εθνικά πρωταθλήματα με τους περισσότερους εκπροσώπους στο Παγκόσμιο Κύπελλο: Αγγλία (Premier League) 124 παίκτες, Ισπανία (La Liga) 80 παίκτες, Γερμανία (Bundesliga) 75 παίκτες, Ιταλία (Serie A) 67 παίκτες, Γαλλία (Ligue 1) 54 παίκτες, ΗΠΑ (MLS) 35 παίκτες, Β΄ κατηγορία Αγγλίας (Championship) 33 παίκτες, Σαουδική Αραβία (Saudi Professional League) 33 παίκτες, Κατάρ (Qatar Stars League) 33 παίκτες και Βέλγιο (Jupiter Pro League) 23 παίκτες.
Η «χρυσή βίβλος»

Η Βραζιλία είναι η πολυνίκης της διοργάνωσης με πέντε τίτλους, ακολουθούμενη από Γερμανία και Ιταλία (από 4). Τέσσερις χώρες έχουν φτάσει στον τελικό, αλλά δεν κατάκτησαν το τρόπαιο, οι Ολλανδία (1974, 1978, 2010), Τσεχοσλοβακία (1934, 1962), Ουγγαρία (1938, 1954) και Σουηδία (1958).

Οι νικητές του Μουντιάλ: Βραζιλία 5 (1958, 1962, 1970, 1994, 2002), Γερμανία 4 (1954, 1974, 1990, 2014), Ιταλία 4 (1934, 1938, 1982, 2006), Αργεντινή 2 (1978, 1986), Ουρουγουάη 2 (1930, 1950), Γαλλία 2 (1998, 2018), Αγγλία 1 (1966), Ισπανία 1 (2010).
Τα αστέρια της διοργάνωσης

Στα γήπεδα του Κατάρ θα παρελάσουν τα μεγαλύτερα ονόματα του παγκόσμιου ποδοσφαίρου για να δώσουν τη δική τους παράσταση στους οπαδούς του βασιλιά των σπορ. Εν αναμονή των νέων ταλέντων που θα αναδυθούν στα γήπεδα της χώρας του Κόλπου, τα φώτα επικεντρώνονται και εστιάζουν στις… σταθερές αξίες, που είναι οι:

Λιονέλ Μέσι: Μόνο ο τίτλος του παγκόσμιου πρωταθλητή λείπει από την τεράστια τροπαιοθήκη αυτού του απίθανου ταλέντου. Η τελευταία ευκαιρία του «ψύλλου» να τον κατακτήσει, όντας πιο ώριμος και «σοφός» από ποτέ.

Νεϊμάρ: Ο 30χρονος σταρ θα έχει την ευκαιρία να ηγηθεί μιας πολύ ταλαντούχας ομάδας που μοναδικό στόχο έχει να επιστρέψει στη Βραζιλία με τον τίτλο της παγκόσμιας πρωταθλήτριας, για πρώτη φορά μετά από 20 χρόνια (2002). Το ζήτημα είναι αν ο «Νέι» αντέχει τόσο βάρος.

Μάνουελ Νόιερ: Ήδη με τρία Μουντιάλ στο βιογραφικό του, ο θρυλικός τερματοφύλακας της Μπάγερν οδήγησε τη «Μάνσαφτ» στον τίτλο το 2014 και στα 36 του πια, θέλει να δώσει την τελευταία μεγάλη παράσταση…

Χάρι Κέιν: Η μόνιμη σταθερά στην εθνική ομάδα της Αγγλίας, ένας παίκτης-εγγύηση στη δέσμευση και την προσφορά.

Κριστιάνο Ρονάλντο: Ηγέτης του καλύτερου, ίσως, ρόστερ όλων των εποχών στην Εθνική Πορτογαλίας, θα αναζητήσει στο Μουντιάλ του Κατάρ τον μοναδικό τίτλο που λείπει από τη συλλογή του.

Χέουνγκ Μιν-Σον: Μεγάλος αρχηγός, είδωλο, ηγέτης, σύμβολο πίστης, αφοσίωσης και αυταπάρνησης, το «Α» και το «Ω» στη Νότια Κορέα.

Λούκα Μόντριτς: Ο MVP του τελευταίου Μουντιάλ και ηγέτης της Εθνικής Κροατίας, την οποία οδήγησε ως τον τελικό του 2018, είναι ένας από τους βασικούς λόγους που κανένας αντίπαλος δεν μπορεί να υποτιμήσει τη «Χρβάτσκα».

Καρίμ Μπενζεμά: Στην κορυφαία και πιο ώριμη φάση της καριέρας του, ο σέντερ φορ της Ρεάλ Μαδρίτης αναμένεται να αποτελέσει το «βαρύ πυροβολικό» των Γάλλων στην προσπάθεια υπεράσπισης του τίτλου τους.

Κιλιάν Εμπαπέ: Ήδη παγκόσμιος πρωταθλητής από το 2018 και πρωταγωνιστής στην Παρί Σεν Ζερμέν, το «10» της Εθνικής Γαλλίας οφείλει να παίξει σύμφωνα με τη φήμη και την κλάση του.

Βίρτζιλ Φαν Ντάικ: Ηγέτης στην άμυνα της Λίβερπουλ και της Εθνικής Ολλανδίας, είναι ο ιδανικός αρχηγός για τους «Οράνιε» που έχουν φιλοδοξίες σε ακόμη ένα Παγκόσμιο Κύπελλο.

Ρόμπερτ Λεβαντόφσκι: Ο ηγέτης, ο αρχισκόρερ, ο εμβληματικός αρχηγός της Εθνικής Πολωνίας με τα 76 γκολ σε 134 συμμετοχές, ενδεχομένως στο τελευταίο του Μουντιάλ.

Κέβιν Ντε Μπρόινε: Ο «εγκέφαλος» της Εθνικής Βελγίου, με τις 40 ασίστ σε 93 αγώνες, αποτελεί την ελπίδα των «Κόκκινων Διαβόλων» για μια μεγάλη πορεία, καθώς η «χρυσή» φουρνιά τους βρίσκεται στο λυκόφως της καριέρας της.

Φεντερίκο Βαλβέρδε: Ο 24χρονος άσος της Ρεάλ Μαδρίτης αναμένεται να είναι το σημείο αναφοράς για την Εθνική Ουρουγουάης. Ήδη από τους πληρέστερους ποδοσφαιριστές της Γης.