Την ανακοίνωση που έκανε στις 20 Μαΐου ο επικεφαλής της ρωσικής μισθοφορικής οργάνωσης Wagner Γεβγκένι Πριγκόζιν, ότι το Μπαχμούτ ελέγχεται πλήρως από τις δυνάμεις του, επιβεβαίωσε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας. Πάντως η ουκρανική πλευρά έχει διαψεύσει την είδηση.

«Ως αποτέλεσμα των επιθετικών ενεργειών από τις μονάδες της Wagner, που υποστηρίχθηκαν από το πυροβολικό και την αεροπορία (…) η απελευθέρωση του Αρτιομόφσκ ολοκληρώθηκε», υπογραμμίζεται σε ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Άμυνας, που αναφέρεται στην ουκρανική πόλη Μπαχμούτ με το όνομα που είχε την εποχή της Σοβιετικής Ένωσης.

Στην είδηση αναφέρθηκε επίσης ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν, ο οποίος συνεχάρη τις ρωσικές δυνάμεις για την κατάληψη της πόλης. Όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters επικαλούμενο ρωσικά μέσα ενημέρωσης, ο ισχυρός άνδρας του Κρεμλίνου προανήγγειλε ότι οι διακριθέντες στην επιχείρηση για την κατάληψη της Μπαχμούτ θα λάβουν τιμητικές διακρίσεις.

«Η ισχυριζόμενη νίκη του Πριγκόζιν επί των υπόλοιπων περιοχών στο Μπαχμούτ είναι καθαρά συμβολική, αν είναι αληθινή. Τα τελευταία τετράγωνα του ανατολικού Μπαχμούτ που ο Πριγκόζιν ισχυρίστηκε ότι οι δυνάμεις της ομάδας Wagner κατέλαβαν, δεν είναι σημαντικά από τακτική ή επιχειρησιακή άποψη. Η κατάληψή τους δεν παρέχει στις ρωσικές δυνάμεις επιχειρησιακά σημαντικό έδαφος για να συνεχίσουν να διεξάγουν επιθετικές επιχειρήσεις ή οποιαδήποτε ιδιαίτερα ισχυρή θέση από την οποία μπορούν να αμυνθούν έναντι πιθανών ουκρανικών αντεπιθέσεων», σχολιάζει το Ινστιτούτο για τη Μελέτη του Πολέμου (ISW)

Παράλληλα, οι αναλυτές του αμερικανικού think tank εκτιμούν ότι οι δυνάμεις της Wagner δεν είναι πιθανό να πραγματοποιήσουν επιτυχώς μια ελεγχόμενη απόσυρση από το Μπαχμούτ, εντός πέντε ημερών, χωρίς να διαταράξουν τις προσπάθειες του ρωσικού υπουργείου Άμυνας να προετοιμαστεί για τις ουκρανικές αντεπιθέσεις που προγραμματίζονται.

«Οι ρωσικές συμβατικές δυνάμεις πιθανότατα θα χρειαστεί να μεταφέρουν πρόσθετες δυνάμεις προς την κατεύθυνση του Μπαχμούτ ακόμη και αν οι μισθοφόροι της Wagner παραμείνουν στο Μπαχμούτ», προσθέτουν, εξηγώντας πως πρώτα από όλα αυτές οι πρόσθετες δυνάμεις χρειάζονται για να αντικαταστήσουν τις δυνάμεις της Wagnern, μειώνοντας αλλά όχι εξαλείφοντας ορισμένες από τις προκλήσεις που αναδύονται. Ωστόσο, το πιο πιθανό, σημειώνουν, είναι ότι αποσκοπούν στην προστασία των απειλούμενων πλευρών στο Μπαχμούτ.