Η εθνική γιορτή της 25η Μαρτίου είναι μία ανάσα μακριά και έτσι κι εμείς ερχόμαστε πιο κοντά στη στιγμή που θα απολαύσουμε τον αγαπημένο μας μπακαλιάρο σκορδαλιά.

Η σπιτική σκορδαλιά που απολαμβάνουμε κάθε χρόνο τέτοια εποχή είναι για πολλούς από εμάς μία ακαταμάχητη λιχουδιά. Πρόκειται για μία αλοιφή που λατρεύουμε να απολαμβάνουμε ωστόσο το ωμό σκόρδο σίγουρα δεν είναι ένα εύπεπτο συστατικό. Συνεπώς ένα τρικ για να την κάνουμε όσο το δυνατόν πιο ελαφριά γίνεται σίγουρα θα μας φανεί χρήσιμο.
Σύμφωνα με τις συμβουλές της μαγείρισσας Γωγώς, το μυστικό για να βγει η σκορδαλιά ελαφριά χωρίς να μας βαρυστομαχιάσει είναι να κόψουμε τις σκελίδες σκόρδου στη μέση και να αφαιρέσουμε τις φύτρες από την «καρδιά» της κάθε σκελίδας.

Ένα άλλο ζητούμενο στην σκορδαλιά όπως και σε κάθε αλοιφή είναι φυσικά η υφή. Το μυστικό για να έχουμε μία αφράτη σκορδαλιά με βελούδινη υφή και χωρίς γλομπαλάκια είναι να προσθέτουμε αργά και σταδιακά το λάδι ενώ ανακατεύεται στο μούλτι η αλοιφή μας.

Υλικά
700 γρ πατάτες
5 σκελίδες σκόρδο χωρίς φύτρα
50 ml ελαιόλαδο για την πολτοποίηση του σκόρδου
250 ml ελαιόλαδο για την σκορδαλιά
40 ml ξύδι
αλάτι
Εκτέλεση
Καθαρίζουμε και κόβουμε τις πατάτες και τις βράζουμε μέχρι να μαλακώσουν.
Κόβουμε στα δύο την κάθε σκελίδα σκόρδου και αφαιρούμε το φύτρο από το εσωτερικό της.
Βάζουμε το σκόρδο στο μούλτι, προσθέτουμε τα 50ml ελαιόλαδο και το ξύδι και πολτοποιούμε.
Στη συνέχεια προσθέτουμε τις βρασμένες πατάτες στο μούλτι όσο είναι ζεστές, προσθέτουμε το πολτοποιημένο σκόρδο και το αλάτι και πολτοποιούμε το μείγμα μας.
Δουλεύουμε τη σκορδαλιά μας ρίχνοντας στο τέλος λίγο λίγο το ελαιόλαδο.
https://www.bovary.gr/