Το Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου ανακοίνωσε σήμερα ότι το ντοκιμαντέρ του Σον Πεν για τον πόλεμο στην Ουκρανία θα προβληθεί για πρώτη φορά τον επόμενο μήνα.

Το ντοκιμαντέρ ονομάζεται «Superpower» και καταγράφει την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και τον αγώνα του πρόεδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι κατά τη διάρκεια των πρώτων ημερών του πολέμου. Ο Σον Πεν μοιράζεται τη σκηνοθεσία με τον Άαρον Κάουφμαν.

Παρουσιάζοντας το ντοκιμαντέρ, ο καλλιτεχνικός διευθυντής του φεστιβάλ, Carlo Chatrian είπε: «Πρόκειται για ένα ντοκιμαντέρ που έγινε κάτω από πολύ δύσκολες συνθήκες, αλλά είναι επίσης μια ταινία που αφηγείται τον ρόλο της τέχνης και των καλλιτεχνών σε δύσκολες στιγμές».

Ο Chatrian πρόσθεσε ότι η ταινία περιλαμβάνει πλάνα του Σον Πεν στην Ουκρανία τον Νοέμβριο του 2021, γυρίσματα με τον Ζελένσκι, καθώς και πλάνα του ηθοποιού και σκηνοθέτη στην πρωτεύουσα της χώρας όταν ξεκίνησε η εισβολή της Ρωσίας.
Το ντοκιμαντέρ του Σον Πεν για την Ουκρανία και τον Ζελένσκι θα κάνει ντεμπούτο στην Berlinale
«Οι σκηνοθέτες Σον Πεν και Άαρον Κάουφμαν βρίσκονταν ήδη στο Κίεβο για τα γυρίσματα του “Superpower” όταν τα ρωσικά τανκς πέρασαν τα σύνορα της Ουκρανίας, προκαλώντας τη μεγαλύτερη σύγκρουση στην Ευρώπη από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο», δήλωσε ο Chatrian.
Οι αναφορές για τις δραστηριότητες του Σον Πεν στην Ουκρανία έγιναν πρωτοσέλιδα στα τέλη του περασμένου έτους, όταν ο δύο φορές βραβευμένος με Όσκαρ ηθοποιός φωτογραφήθηκε σε συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε από την ουκρανική κυβέρνηση στο Κίεβο. Σε ένα σύντομο βίντεο που δημοσιεύτηκε σε λογαριασμούς των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, ο Σον Πεν εθεάθη επίσης να δίνει ένα από τα δικά του αγαλματίδια Όσκαρ στον Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

«Είναι απλώς μια συμβολική χαζή κίνηση, αλλά αν ξέρω ότι είναι εδώ, τότε θα νιώσω καλύτερα και αρκετά δυνατός για τον αγώνα», είπε ο Πεν στον Ζελένσκι στο βίντεο που δημοσίευσε ο ουκρανός πρόεδρος. «Όταν κερδίσεις, φέρε το πίσω στο Μαλιμπού, διότι θα νιώσω πολύ καλύτερα γνωρίζοντας ότι υπάρχει ένα κομμάτι μου εδώ» είχε προσθέσει.

Σε αντάλλαγμα, ο Ζελένσκι απένειμε στον Πεν το μετάλλιο του Τάγματος της Τιμής «για την ειλικρινή υποστήριξή του και τη σημαντική συμβολή του στη διάδοση του αγώνα της Ουκρανίας σε όλο τον κόσμο»

Το ντοκιμαντέρ «Superpower» θα προβληθεί ως μέρος της σειράς Berlinale Special Gala. Η προβολή θα είναι ένα από τα κύρια γεγονότα του φεστιβάλ, το οποίο φέτος συμπίπτει με την επέτειο ενός έτους από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Το 73ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου θα φιλοξενήσει παρόμοιες εκδηλώσεις με σκοπό την υποστήριξη των Ουκρανών κινηματογραφιστών και θα διαρκέσει από τις 16 έως τις 26 Φεβρουαρίου.
Ο Carlo Chatrian δήλωσε ότι το φεστιβάλ, θα κάνει γνωστά πολλά ντοκιμαντέρ και ταινίες μεγάλου μήκους από Ουκρανούς σκηνοθέτες, μαζί με έργα αντιφρονούντων Ιρανών κινηματογραφιστών, ως ένδειξη «αλληλεγγύης». Τόνισε επίσης ότι θα παρέχει επίσης δωρεάν εκθεσιακό χώρο στους εκπροσώπους της ουκρανικής κινηματογραφικής βιομηχανίας και θα τονίσει τις δυνατότητες συμπαραγωγής με τους μαχόμενους σκηνοθέτες της Ουκρανίας.
Το ντοκιμαντέρ «Superpower» του Σον Πεν για τον ρωσο-ουκρανικό πόλεμο θα προβληθεί στο Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ του Βερολίνου, τον Φεβρουάριο.
Ελάχιστοι Ρώσοι σκηνοθέτες που ζουν στην εξορία θα είναι επίσης παρόντες, αλλά το φεστιβάλ απαγόρευσε αντιπροσωπείες και δημοσιογράφους με άμεσους δεσμούς με τη ρωσική ή την ιρανική κυβέρνηση.

Το φεστιβάλ 11 ημερών θα ανοίξει με το «She Came to Me», μια ρομαντική κωμωδία με τον πρωταγωνιστή του Game of Thrones, Πίτερν Ντικνκλέιτζ και τις βραβευμένες με Όσκαρ ηθοποιούς Μαρίσα Τομέι και Αν Χάθαγουεϊ.

Η αμερικανίδα ηθοποιός Κρίστεν Στιούαρτ θα ηγηθεί της κριτικής επιτροπής του φεστιβάλ, ενώ ο διάσημος σκηνοθέτης Στίβεν Σπίλμπεργκ πρόκειται να παραλάβει το βραβείο της Χρυσής Άρκτου.