Τα στοιχεία του ΕΟΔΥ που έδειχναν από νωρίς χθες νέα έκρηξη κρουσμάτων κορονοϊού, σήμαναν συναγερμό στο Μαξίμου, όπου πραγματοποιήθηκε στις τρεις το μεσημέρι σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, η οποία κατέληξε στη λήψη νέων μέτρων για την εστίαση και τη διασκέδαση, πέραν του σχεδιασμού ελέγχων που ήδη υπήρχε. Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς που ανακοίνωσε το απόγευμα τα νέα μέτρα, ο υφυπουργός Αντεγκληματικής Πολιτικής Λευτέρης Οικονόμου, ο επικεφαλής της επιτροπής εμπειρογνωμόνων Σωτήρης Τσιόδρας και ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ Δημήτρης Αρκουμανέας, ο οποίος εν τω μεταξύ είχε αναλάβει και να προετοιμάσει την κοινή γνώμη για το διπλασιασμό κρουσμάτων σε μία ημέρα.

Τα νέα μέτρα που αποφασίστηκαν αφορούν σε μπαρ μόνο για καθήμενους και πρόστιμα ακόμα και αναδρομικά. Δεν αποφασίστηκε να επιστρέψουν οι μάσκες σε εξωτερικούς χώρους, αλλά η έμφαση δόθηκε στον έλεγχο στη διασκέδαση ιδίως των νέων, καθώς τα κρούσματα ειδικά της μετάλλαξης Δ αφορούν όλο και νεότερες ηλικίες.

Για το σκοπό αυτό, οι φωτογραφίες είτε αποτελούν μέρος καταγγελίας είτε “ανεβαίνουν” στα social media, θα γίνονται δεκτές ως καταγραφή και απόδειξη της παρανομίας καταστημάτων εστίασης και κέντρων διασκέδασης. Το γεγονός ότι στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης κυκλοφορεί φωτογραφικό υλικό από το γνωστό μπιτς μπαρ, που σταμάτησε τα πάρτι μετά τη συρροή κρουσμάτων, συνηγορεί προς αυτή την απόφαση. Έτσι η Αστυνομία θα αναζητά… κορονοπαραβάτες μέσω Tik Tok, Instagram, Facebook. Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης άλλωστε ήταν και ο “τόπος” οργάνωσης κορονοπάρτι και όσο η εστίαση παρέμενε κλειστή.