«Καίει» η τιμή του πετρελαίου στη διεθνή αγορά, καθώς το ανοδικό ράλι συνεχίζεται.

Τόσο η διαπραγμάτευση για το πετρέλαιο Brent όσο και για το αμερικανικό WTI γίνεται πάνω από τα 120 δολάρια το βαρέλι και η τάση δείχνει να είναι συνεχώς αυξητική.

Μάλιστα, υπάρχουν οι εφιαλτικές προβλέψεις που κάνουν πλέον λόγο ακόμα και για 140-150 δολάρια το βαρέλι βραχυπρόθεσμα, την ίδια ώρα που δεδομένα οι ανατιμήσεις έχουν περάσει στις τσέπες των καταναλωτών ανά τον κόσμο
Στις 20:00 ώρα Ελλάδας, το Brent σημείωνε άνοδο της τάξης του 2,85%, στα 124,01 δολάρια το βαρέλι, ενώ το WTI έπαιρνε την ανηφόρα κατά 2,76%, στα 122,71 δολάρια το βαρέλι.

Σημειώνεται ότι και οι δύο δείκτες σε ετήσια βάση σημειώνουν άνοδο άνω του 70% και πιο συγκεκριμένα 71,23% και 75,37%, αντίστοιχα.
Πτωτικές τάσεις με χαμηλές συναλλαγές καταγράφονταν στην ευρωπαϊκή αγορά φυσικού αερίου, με τη MWh στα 78,70 ευρώ (μείωση κατά 1,14%). Αντίστοιχα, το βρετανικό συμβόλαιο διαμορφώθηκε στις 128,40 πένες ανά βρετανική θερμική μονάδα, σημειώνοντας υποχώρηση της τάξης του 5,79%.
Δυσοίωνη η πρόβλεψη της Moody’s για την ενέργεια

Δυσάρεστα μηνύματα για την ευρωπαϊκή οικονομία στέλνει ο οίκος αξιολόγησης Moody’s σε έκθεσή του, ο οποίος αναφέρει πως η απεξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο θα έχει συνέπειες, καθώς θα οδηγήσει τόσο σε διατήρηση των τιμών σε υψηλά επίπεδα όσο και σε πιο αργή ανάπτυξη για την Ευρώπη τα επόμενα 3 με 5 χρόνια.

Υπενθυμίζεται ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αποφάσισε στα τέλη Μαΐου να εγκρίνει τις προτάσεις της Κομισιόν για απεξάρτηση της ΕΕ από το ρωσικό φυσικό αέριο.

Ο Moody’s εκτιμά ότι οι προτάσεις αυτές θα εγκριθούν από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έως το τέλος του 2022, ενώ τα σχέδια, εάν εφαρμοστούν αποτελεσματικά, θα μπορούσαν να επιτρέψουν την ομαλή, σταδιακή κατάργηση του φυσικού αερίου από τη Ρωσία μέχρι το τέλος της δεκαετίας. Ωστόσο, εκτιμάται πως δεν θα λείψουν οι επιπτώσεις από μια τέτοια κίνηση, τουλάχιστον για τα επόμενα 3 έως 5 χρόνια.

Στο διάστημα αυτό, λοιπόν, οι ευρωπαϊκές τιμές του φυσικού αερίου θα παραμείνουν υψηλές, γεγονός που πιθανότατα θα οδηγήσει σε αντίστοιχες ανατιμήσεις στην ηλεκτρική ενέργεια, που με τη σειρά τους θα επηρεάζουν τις τιμές ευρύτερα