Η διαδρομή του Γιάννη Αντετοκούνμπο από τα ανοικτά γηπεδάκια στα Σεπόλια μέχρι την κορυφή του κόσμου. Ο αγώνας για την ελληνική ιθαγένεια και η παγκόσμια καταξίωση.

Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο στα 26 του έχει ήδη κατακτήσει τα πάντα.

Δύο φορές MVP στο NBA, βραβείο καλύτερου αμυντικού σε μία σεζόν και από τα ξημερώματα της Τετάρτης (21/07), πρωταθλητής στο κορυφαίο πρωτάθλημα του κόσμου με τη φανέλα των Μιλγουόκι Μπακς, με μία συγκλονιστική εμφάνιση που θα μείνει στην ιστορία.

Η πορεία του Γιάννη, θα μπορούσε να έχει εντελώς διαφορετική κατάληξη, εάν διάλεγε να ακολουθήσει τον «αθλητικό» δρόμο του πατέρα του Τσαρλς, που ήταν πρώην επαγγελματίας ποδοσφαιριστής στη Νιγηρία.

Παιδί μεταναστών από την αφρικανική χώρα, οι οποίοι ήρθαν στην Ελλάδα το 1991, ο Γιάννης γεννήθηκε τον Δεκέμβριο του 1994 και με τα αδέλφια του Θανάση, Κώστα και Αλέξη (σ.σ. ο μεγαλύτερος αδελφός του Φράνσις, έμεινε πίσω στο Λάγος), έζησαν από πρώτο χέρι πώς είναι να μεγαλώνεις ως «μαύρος» και ως μετανάστης, σε συνθήκες δύσκολες στα Σεπόλια, δίνοντας αγώνα για την καθημερινή επιβίωση της οικογένειας.

Ο Γιάννης πείστηκε να μην ασχοληθεί με το ποδόσφαιρο και να δοκιμάσει την τύχη του στο μπάσκετ, παίζοντας αρχικά στα ανοικτά γηπεδάκια της περιοχής και στη συνέχεια στην ομάδα του Φιλαθλητικού στου Ζωγράφου.

Η εξέλιξη του Γιάννη ήταν ραγδαία και οι προπονητές του καταλάβαιναν ότι είχαν χτυπήσει «φλέβα χρυσού» και το «διαμαντάκι» από τα Σεπόλια σύντομα θα άρχιζε να λάμπει στην άλλη άκρη του Ατλαντικού.

Τον Απρίλιο του 2013, ο Γιάννης επιλέχθηκε στο ντραφτ του ΝΒΑ και συγκεκριμένα στο νούμερο 15, από τους Μιλγουόκι Μπακς.

Ο «νόμος Ραγκούση» και το «όνειρο ζωής»

Ωστόσο, υπήρχε ένα πρόβλημα που εμπόδιζε τον Γιάννη να κάνει το όνειρό του πραγματικότητα. Τον Απρίλιο του 2010 είχε εκδοθεί ο νόμος ν.3838/2010, γνωστός και ως «νόμος Ραγκούση», που έδινε υπό προϋποθέσεις το δικαίωμα των μεταναστών που έχουν γεννηθεί στην Ελλάδα να αποκτούν την ελληνική ιθαγένεια, επιτρέποντας στα αδέλφια Αντετοκούνμπο να πάρουν το πολυπόθητο διαβατήριο.

Ένας νόμος που προέβλεπε ότι σε περίπτωση που τα παιδιά μεταναστών είναι ανήλικα οι γονείς πρέπει να καταθέσουν τις αιτήσεις ιθαγένειας, εφόσον όμως διαμένουν νόμιμα στη χώρα. Για να ανανεωθεί όμως η άδεια διαμονής, έπρεπε να πληρούνται τα κριτήρια των εργασιακών ενσήμων, κάτι πολύ δύσκολο πρακτικά για μία οικογένεια που ζούσε χωρίς σταθερό εισόδημα και με τα αδέλφια να πωλούν αντικείμενα ως πλανόδιοι μικροπωλητές για να βοηθήσουν τους γονείς τους στα προς το ζην.

Έως τότε, η οικογένεια δεν είχε χαρτιά και ο Γιάννης με τα αδέλφια του μεγάλωσαν με τον κίνδυνο της απέλασης.

Τον Φεβρουάριο του 2013, ο νόμος 3838/2010 κρίθηκε αντισυνταγματικός από το Συμβούλιο της Επικρατείας, μην επιτρέποντας έτσι σε παιδιά μεταναστών που γεννιούνται στη χώρα μας να λάβουν την ελληνική υπηκοότητα.

Τελικά, τα αδέλφια Αντετοκούνμπο έλαβαν στις 9 Μαΐου του 2013 την ελληνική ιθαγένεια, αποκτώντας και το δικαίωμα συμμετοχής στην Εθνική Ελλάδος.

«Σήμερα ένα όνειρο ζωής έγινε πραγματικότητα και είμαστε πλέον και επίσημα Έλληνες πολίτες. Όπως ακριβώς νιώθαμε όλα αυτά τα χρόνια έχοντας γεννηθεί και μεγαλώσει εδώ, έχοντας αποφοιτήσει από ελληνικό σχολείο έχοντας ζήσει ολόκληρη τη ζωή μας στην πατρίδα μας, την Ελλάδα. Ευχαριστούμε την ελληνική Πολιτεία και όσους συνέβαλαν στην πραγματοποίηση αυτού του ονείρου. Θα είναι τιμή μας εάν μια μέρα κληθούμε να εκπροσωπήσουμε την ελληνική Eθνική ομάδα μπάσκετ», ανέφερε τότε η δήλωση των αδελφών Αντετοκούμπο

Ο Γιάννης ξεκίνησε το μπάσκετ στον Φιλαθλητικό με προπονητή τον Βασίλη Ξενάριο ενώ πρώτος τον εντόπισε στα ανοικτά γηπεδάκια ο Σπύρος Βελλινιάτης.

Τη σεζόν 2012-13 ξεκίνησε να παίζει επαγγελματικά στον Φιλαθλητικό, στην Α2, και μετά…ΝΒΑ!

Τον Ιούλιο της ίδιας χρονιάς υπέγραψε το συμβόλαιό του με τους Μιλγουόκι Μπακς και ξεκίνησε το όνειρό του στον μαγικό κόσμο του ΝΒΑ.

Μετά από την πρώτη αναγνωριστική σεζόν, οι διακρίσεις διαδέχονται η μία την άλλη καθώς ο Γιάννης ξεδιπλώνει το ταλέντο του στα παρκέ. Μάλιστα τον Σεπτέμβριο του 2016, ο Αντετοκούμπο προχώρησε στην πρώτη επέκταση συμβολαίου του με τα «ελάφια», με συνολικές απολαβές 100 εκατ. δολαρίων.

Στις 19 Ιανουαρίου του 2017, ψηφίστηκε βασικός για την ομάδα της Ανατολής στο All-Star game του NBA ενώ το 2019 κατέκτησε το βραβείο του πολυτιμότερου παίκτη του πρωταθλήματος (NBA), κάτι που έγινε και το 2020 για δεύτερη σερί σεζόν.

Ο Γιάννης ποτέ δεν ξέχασε από πού ξεκίνησε. Είναι αμέτρητες οι δηλώσεις του με σεμνότητα και ταπεινότητα για την καταγωγή του και τις δυσκολίες που αντιμετώπισε με την οικογένειά του.

Πέρα από τα λόγια, ο Γιάννης δείχνει συχνά με πράξεις ότι στέκεται δίπλα σε όσους έχουν ανάγκη. Το 2018, μοίρασε χιλιάδες μερίδες φαγητού σε κέντρο απόρων στο Γουισκόνσιν ενώ πολλές είναι οι αντίστοιχες δράσεις του που δεν έχουν δει το φως της δημοσιότητας.