Το ChatGPT από την εταιρεία Open Al του Ίλον Μασκ και του Σαμ Άλτμαν αλλάζει τα δεδομένα στην τεχνητή νοημοσύνη. Η εφαρμογή χρησιμοποιεί μια αναβαθμισμένη έκδοση του λογισμικού δημιουργίας γλωσσών GPT-3.5 που κυκλοφόρησε η εταιρεία το 2020. Αυτό που το κάνει να ξεχωρίζει είναι η ικανότητά του να γράφει κείμενα σε διάφορες γλώσσες και στυλ γραφής. Το chatbot μπορεί να γράψει ποίηση, να δημιουργήσει περιεχόμενο και ακόμη και να σας βοηθήσει να λύσετε προβλήματα.
Η τεχνολογία αυτή έχει τη δυνατότητα να φέρει επανάσταση στον τρόπο με τον οποίο αλληλεπιδρούμε με τους υπολογιστές. Η Microsoft, μάλιστα, κατά πληροφορίες εξετάζει το ενδεχόμενο να επενδύσει 10 δισεκατομμύρια δολάρια στην OpenAI, προκειμένου να αξιοποιήσει το chatbot μέσα στο 2023, ενώ η Google εμφανίζεται ανήσυχη.

Την ίδια ώρα οι δυνατότητες του ChatGPT έχουν θορυβήσει την εκπαιδευτική κοινότητα, καθώς θα πρέπει πλέον να ελέγχεται αν οι μαθητές χρησιμοποιούν το εργαλείο στις εργασίες τους. Μάλιστα, στις ΗΠΑ και τη Βρετανία, πολλοί καθηγητές ξανασχεδιάζουν τα μαθήματα που διδάσκουν, προσθέτοντας περισσότερες προφορικές εξετάσεις, ομαδικές εργασίες, αλλά και χειρόγραφα κείμενα.
Τι απαντά η OpenAI

Ο Σαμ Άλτμαν – ο διευθύνων σύμβουλος της OpenAI – δήλωσε ότι η εταιρεία θα αναπτύξει εργαλεία για να βοηθήσει τους εκπαιδευτικούς να εντοπίζουν περιπτώσεις λογοκλοπής. Τόνισε ωστόσο, ότι η δημιουργία εργαλείων που θα εντοπίζουν με ακρίβεια τη λογοκλοπή είναι θεμελιωδώς αδύνατη και σύστησε στα σχολεία και τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής να αποφεύγουν να βασίζονται σε εργαλεία ανίχνευσης λογοκλοπής